Annons:
Etiketterartiklarskador-sjukdomar
Läst 17046 ggr
Mikaela_B
2007-11-28, 04:34

Sjukdomar hos Igelkottar

Det finns olika sjukdomar som en igelkott kan drabbas av, liksom de flesta djuren kan, dock kan sjukdomarna variera från djurart till djurart.

Sjukdomar hos Igelkottar

Det finns olika sjukdomar som en igelkott kan drabbas av, liksom de flesta djuren kan, dock kan sjukdomarna variera från djurart till djurart.

 Igelkotten har en del sjukdomar som kan uppkomma, och det är då viktigt att veta om några av dom vanligaste iallafall och typiska symtom hos djuret ifall du misstänker att ditt djur är sjukt. Några av dom vanligaste problemen hos igelkottar är:

  •  Tandproblem: Som ofta drabbar äldre igelkottar eller om man ger dom dåligt med torrfoder, då resterande maträtter är mjuka och innehåller inget tuggmotstånd.

  •  Förstoppning: Detta drabbar oftast små bebiskottar så det är viktigt att kolla magen så att den inte är för hård när dom är små

  • Cancer/Tumörer: Kan drabba alla, oftast rör det sig om juvertumörer hos honor och tumör i testiklarna på hanar.

  • Öronproblem: Rinner vätska ur öronen och igelkotten kliar sig konstant, detta oftast ett tecken på en inflammation och veterinär borde kontaktas.

  • Tappar taggar? : Om din igelkott tappar enstaka taggar som liten, så är det bebis taggarna som lossnar, så länge det inte blir kala fläckar bör man inte oroa sig.

  • WHS/wobbly hedgehog syndrom: Denna sjukdom är nästan densamma som MS hos människor. En ärftlig sjukdom som utger förlamning som oftast startar vid bakbenen.

  • Löss: Är inget som hoppar över till människor eller andra djur, en veterinär är dock aldrig fel att rådfråga Ang hur man skall få bort det!

Detta är egentligen det som kan drabba dom mest, man kan även känna på deras öron och tassar, om dom är varma så är det ett tecken på feber.

Misstänker man att sin igelkott är sjuk så borde man kontakta veterinär direkt om man tror något allvarligt. Men även om man känner att kunskapen inte riktigt finns för att avgöra allvarlighets graden hos en ev. sjuk igelkott.

Viktigt tips: Kontakta alltid veterinären! 

// Mikaela_B 

Sjukdomar hos Igelkottar

Relaterade länkar

Av: Mikaela_B

Datum för publicering

  • 2007-11-28

www.blueberryhedgehogs.com

  • Redigerat 2022-05-24, 19:22 av Niklas
Annons:
[Catteklina]
2007-12-09, 00:24
#1

Tycker även att man ska ta upp vikten av hur jäkla viktigt det är att klippa sina kottars klor, då det tyvärr finns många som försummar det (kanske inte sjukdom, men ändå, haha)

Sen något som jag tycker ska stå med under sjukdom är Fetma, för det är ju trots allt en vanlig sjukdom som många kan undvika, med rätt kunskaper om vad som är bra mat och en bra mängd mat.
Har ju själv fått hem två överviktiga igelkottar, dels märker man ju det på att dom har svårt för att rulla ihop sig till en "hel boll", trampdynorna har blivit jätte svullna, klorna vikt sig, skavsår har uppstått osv.

Även denna artiklen är super bra! *tummen upp*

Mikaela_B
2007-12-09, 15:40
#2

    Skall vi lägga till eller så kan du ju fixa de själv :P haha
men jag skall se till att ta tag i detta iallafall och lägga in, hur har de gått föresten med dina nya där som led av detta?

www.blueberryhedgehogs.com

[Catteklina]
2007-12-09, 20:30
#3

Jo, det tycker jag att det ska :) Jag är rätt kass på att skriva artiklar och sånt, haha xD  *dålig*

Jodå, dom går på bantning (nyttig mat dvs.) och motionerar varje dag, nu har dom ju en stor yta att springa på :) Men det lär ju ta tid innan resultat syns, så det är bara till att avvakta och göra sitt bästa :D

Mikaela_B
2007-12-09, 20:57
#4

    #3 okej, men de är ju bra att dom är på bättringsvägen iallafall.. men skall ta tag i artikeln om fetma så snart jag kan =)

www.blueberryhedgehogs.com

Upp till toppen
Annons: