Etiketterartiklarskador-sjukdomar
Läst 24538 ggr
Mikaela_B
2009-07-13, 23:06

Löss

Är en typ av ohyra som är lättare att få bort än andra ex loppor. Så vad gör detta otäcka lilla kryp, och hur märker du att din igelkott har det?

louse.jpg

Löss smittar ifrån djur till djur, och detta gör att renligheten plötsligt blir mycket mer viktig för att helt utesluta att dom kommer tillbaka.

Detta gör att du måste städa hela din bostad när du satt djuret på sin behandling mot löss, har du även haft djuret i bilen eller liknande eller om dom sover i filtar mm så är detta något som måste tvättas noga också för att garantera att dom verkligen är utrotade.

Lössen är lätta att upptäcka då dom lever i hårbotten eller på taggar/päls.
Det är små platta kryp som rör sig på dessa områden.

Lössen är mycket lättare att få bort än ex loppor som många djur också kan drabbas av, men hur märker man då att djuret har löss?
Jo det kliar något fruktansvärt också.3447786819.jpg

Dessa blodsugande parasiter förflyttar sig på värddjuret långsamt med hjälp av deras enkla klor som gör att de kan klamra sig fast.

Lössen är höggradigt värdspecifika och anpassade till värddjurets normala kroppstemperatur. Om de avlägsnas från värddjuret har de små möjligheter att överleva.

Hur behandlar du då ditt djur mot löss?

Första och milda behandlingen som man kan testa på igelkottar pga okunskapen hos många veterinärer om hur känsliga dom är och kan skriva ut medel som dom tycker anpassas pga att dom tar igelkottarna under kategorin smådjur. Men i många fall så är veterinärerna inte den bästa utvägen, utan ett mildare ohyre schampoo kan vara den enda och enklaste lösningen av dom alla.

Så testa att bada igelkotten i detta 2-3 ggr med 10 dagars mellanrum så kan man garantera beroende på mängden löss att det iallafall utrotar 99% av alla gånger och du själv slipper sätta ditt djur i risken att få för starka medecineringar i onödan.

För övrigt så kan jag intyga om att det finns över 3000 arter av löss, men här har vi dom vanligaste lössen som drabbar djur och människor som är:

  • Löss220px-Cimex_lectularius.jpg
  • Flatlöss
  • Människolöss
  • Huvudlöss
  • Kropps eller klädeslöss
  • vägglöss

www.blueberryhedgehogs.com

  • Redigerat 2022-05-24, 19:29 av Niklas
Grodan
2009-07-14, 22:31
#1

Tack Mikaela för bra artikel!

Usch, vilka äckliga kryp…


❤️ Värd 4 mus-ifokus - Välkommen!   <:3 }~~~ ( http://gerodean.se/ecards ) ❤️

Mikaela_B
2009-07-16, 19:26
#2

Inga problem, va tvungen att skriva om dom äckliga krypen för dom har invaderat mitt hem!!!!!!!

Så får dra ut min frustation över dom och hela situationen av att avlusa massa igelkottar och andra djur!
Jag e helt slut kan ja ju säga, och mitt badrums avlopp lider säkerligen lika mycket :P

www.blueberryhedgehogs.com

Starta en egen diskussionssajt!

För föreningen, klubben, klassen, skolan, bloggen, hobbyn, intresset, spelklanen, familjen, kompisgänget, bostadsrättsföreningen, samfälligheten...

Kom igång på några minuter. Gratis förstås!

zickan
2009-07-17, 14:47
#3

Jag hade med något skit hemma för nån månad sedan. Körde ohyre shampo ett par ggr på kottarna utan resultat. Så jag strongholdade en droppe på alla bakom ena örat. Inge biverkningar och allt försvann direkt.

zickans.com
Värd på Råttor, Exotiskadjur

Mikaela_B
2009-07-17, 19:01
#4

Jag körde med ohyreschampoo och fick super resultat dock fick jag köra stronghold på mina större djur men aja, det blev mycket billigare historia iallafall och nu är äcklena borta!

Så nu hoppas jag att dom håller sig borta också… uuuuh

www.blueberryhedgehogs.com

Knappsson
2012-08-15, 07:04
#5

Såg att denna artikel var rätt gammal.. tänkte ändå ställa en fråga. Jag har fått en liten igelkott på min uteplats, den bor i hörnet i rabatten under massa pinnar och ris :) Mina perserkatter är MYCKET intresserad av den.. och då undrar jag, hur pass mycket kontakt krävs för att dom ska bli smittade med parasiter? Vill jätte gärna ha kotten kvar där, men samtidigt är jag rädd att den ska ha nå ohyra som smittar på mina katter.

mycket tacksam för svar. MVH Malin Skrattande

Upp till toppen