Etiketterartiklarskötsel-och-dylikt
Läst 14219 ggr
nuttan85
2011-12-18, 10:35

Att klippa klorna på en igelkott

Klorna på en igelkott växer som på många andra djur. I våra hem sliter de inte ner dem på samma sätt som de gör ute i det vilda. Därför måste vi hjälpa dem att sköta sina klor.

Vissa tipsar om att använda sandpapper i deras springhjul (om man har ett sådant). Detta är inte att rekommendera då de har ömtåliga trampdynor som skadas av sandpappret!

Det enklaste sättet att klippa klorna på sin igelkott är att göra det när du badar den. Då har den full koncentration på att inte få nosen under vattnet och rullar därför inte ihop sig.

Du tar tag i en av tassarna. Sedan klipper du försiktigt med en liten klotång eller en barnnagelsax. En bra regel är att alltid följa klons egen vinkel när du klipper klon, du ska alltså inte vinkla klo tången mer eller mindre än vad klons vinkel är. Vinklar du fel kan klon börja växa fel.
Vinkla alltid klo tången så att "tänderna" klipper uppifrån & nerifrån
Du ska alltså inte klippa från sida till sida, då kan klon spricka.

Akta pulpan!!
I varje klo finns en pulpa, den syns på vissa klor som är ljusa, men mörkare klor kan man inte se pulpan i. Klipper man i pulpan gör det ont och börjar blöda, så är du osäker så klipp endast längst ut på klon tills att du är mer van.

Om olyckan trotts allt är framme och du råkar klippa i pulpan finns det ett par saker du kan göra för att stoppa blödningen.

Blodstopp är ett pulver som stoppar blödningen.

Potatismjöl brukar stoppa blödandet fort

Majsmjöl går också bra

Nässpray kan också fungera, det drar ihop blodkärlen.

Hur lång tid det tar beror lite på hur djupt in i pulpan du klippt. Tänk på att ett sår vid pulpan precis som andra sår lätt kan bli infekterat. Så håll lite extra koll de närmaste dagarna!

Ta det lugnt så kommer det nog att gå bra!

Ingenting är omöjligt. Bara mer eller mindre svårt.

  • Redigerat 2022-05-24, 19:31 av Niklas
ilsebilse
2011-12-20, 23:57
#1

Vi har ett pulver hemma också som man kan använda om råkar klippa för mycket, har köpt det i djuraffären.

nuttan85
2011-12-29, 08:31
#2

Just det ja! Det har jag glömt skriva med! Vad bra att du skrev det!

Ingenting är omöjligt. Bara mer eller mindre svårt.

Starta en egen diskussionssajt!

För föreningen, klubben, klassen, skolan, bloggen, hobbyn, intresset, spelklanen, familjen, kompisgänget, bostadsrättsföreningen, samfälligheten...

Kom igång på några minuter. Gratis förstås!

Upp till toppen