Etiketterfoderartiklar
Läst 15175 ggr
nuttan85
2011-11-03, 17:52

Odla dina egna Kackelackor

Enkelt att göra, luktar inget och innehåller massor med nyttigt för din igelkott!

Utrustning/Inredning

Jag har mina kackerlackor i en 50-liters plastbackar, med tätt lock.

Jag har ventilationshål uppe i locket med nät över. Detta är inget måste utan det räcker om man öppnar 2-3 ggr i veckan när man plockar ut eller matar i burkarna.

I backen har jag toarullar, äggkartonger och annat som fungerar som gömställen, precis som till syrsor.
I ena ändan har jag ett ffat med antingen ett vått papper eller ett par apelsinklyftor, för att på så sätt hålla hög luftfuktighet, samt att kackerlackorna kan dricka kondensvattnet på sidorna av backen. Luftfuktigheten bör vara hög för att äggen som kackerlackorna lägger inte ska torka in och dö.

Foder

Jag matar mina kackerlackor med morötter, potatis samt havregryn och diverse frukostflingor och müsli. Men även frukt som innehåller mycket vätska. Som bas har de alltid tillgång till kattmat eller hönsfoder. Detta för att de ska lagra in så mycket näring som möjligt innan jag matar med dem.

Temperatur

Man kan ha dessa i rumstemperatur utan problem. Vill man att de ska föröka sig lite snabbare så kan man lägga en värmeslinga under burken eller ställa den vid ett element. Men som sagt det är inget måste.

Könsskillnader

Hanarna är lätta att skilja ifrån honorna då dom har vingar. 
Honorna och dom kackerlackorna som ännu inte är könsmogna är inte lika lätt att se skillnad på. Men det man bör titta efter är att honorna är svartare/mörkare på bakkroppen.

Mata igelkotten

För att mata med kackelackor behöver du stoppa dem i frysen en stund (kvällen innan eller så) så att de dör innan du ger dem till igelkotten. Dessa smiter annars. De förökar sig inte i vårat hem (så länge du har en bra art) och de kommer att dö så småning om. Men det är inte trevligt att ha dem på golvet. De kan heller inte klättra på släta ytor. Så har du en bur med höga kanter kan du mata direkt i buren innan igelkotten får komma ut och kuta på kvällen. plocka då undan de syrsor som är kvar.

B.Dubia är den art jag själv använder. Dels för att den inte klättrar. Men även för att den inte förökar sig om den mot allförmodan skulle smita.

Ingenting är omöjligt. Bara mer eller mindre svårt.

  • Redigerat 2022-05-24, 20:34 av Niklas
Upp till toppen