Etiketterfoderartiklar
Läst 14373 ggr
nuttan85
2011-11-03, 17:24

Odla din egen mjölmask

Att odla dessa små kryp är enkelt och ett bra sätt att utöka sin igelkotts kost med insekter som innehåller mycket näring, inte är mega feta och som inte kan rymma till resten av lägenheten.

  1. Fyll en plastburk, tex en glassburk, med en blandning av vetekli, havregryn eller något liknande.

  2. Sätt i mjölmaskarna. Se till att ha hål i locket på burken!

  3. Titta efter puppor några gånger i veckan. Lägg pupporna i en annan liten bruk. Där får de ligga tills de blir baggar.

  4. Baggarna lägger du i en ny låda som har samma blandning som larverna. Där kommer baggarna att para sig och lägga ägg. Döda baggar är bara att plocka bort. Baggarna smakar illa och är ingen ide att ge till igelkotten.

  5. Efter en månad eller två kan du hälla över baggarnas blandning som nu innehåller ägg och små larver, i en ny låda där de får växa till sig. Man kan även hälla över dessa direkt till de andra larverna. 

  6. Om du hällt över ägg och ungar i en separat burk kan du vänta i några månader med att dom växer till sig. Sedan kan du sätta dom hos de andra larverna. Orsaken till att jag gör så är att blandningen som baggarna har haft kan lukta väldigt illa.

  7. Nu kan odlingen snurra på! Kom ihåg att kolla efter puppor och baggar några gånger varje vecka.

Vad matar du insekterna med?

Larver och baggar äter av sin blandning. Ibland ger jag dom även lite äpple, sallad, maskrosblad eller nåt annat saftigt. Dom brukar äta det med god aptit. Bra att variera maten liten och ge lite av varje så larverna blir näringsrika.

Lycka till med din odling!

Ingenting är omöjligt. Bara mer eller mindre svårt.

  • Redigerat 2022-05-24, 20:33 av Niklas
Upp till toppen