Etiketterartiklarsvensk-vildigelkott
Läst 17583 ggr
nuttan85
2011-10-19, 19:10

Den svenska vildigelkotten

Igelkotten lever utspritt i större delarna av södra Sverige och utmed norrlandskusten ända upp till Haparanda. Man har funnit kvarlevor av igelkottar som är nästan lika famla som de sista dinosaurierna. Det är tack vare dessa fossiler som vi idag vet att igelkotten är ett av de äldsta däggdjuren som ännu lever. Det fanns igelkottar redan för 65 miljoner år sedan.

Vår svenska igelkott väger mellan ett halvt till ett och ett halvt kilo som vuxen och kan bli 20-30cm lång. Igelkotten har en kort svans som inte är speciellt märkbar på längden. Den kan vara 1,5-4cm lång. Uppskattningsvis är medellivslängden för den svenska igelkotten 5-7 år, men det finns igelkottar som har nått den imponerande åldern 16år. Igelkotten lever på sniglar, daggmaskar, insekter, frukter och ägg. De äter de flesta små djur i lämplig storlek så som små grodor, ödlor och ungar av sorkar och möss. De äter även döda djur som de stöter på under sina vandringar. Igelkotten äter även vegetabilisk föda så som bär, ollon och svampar.

Igelkottshonan är dräktig i 58 dagar och föder därefter 2-10 ungar. Som medel i Sverige föds det 5 igelkottsungar i varje kull. Ungarna föds blinda, med mjuka vita taggar. De stannar i moderns skyddade bo i 3 veckor för att sedan följa med och dia sin moder i ytterligare 3 veckor innan de blir självständiga.

Under de kalla vintermånaderna går igelkotten i ide. Idet är ett speciellt vinterbo under en lövhög eller ett bo ingrävt under en kompost, jordhög etc. Igelkotten kan gräva bra och klarar av att gräva sig ner så pass långt i marken att de nåt frostfritt djup. Under dvalan går igelkottens kropp på sparlåga och dess kroppstemperatur sjunker. Den kan bli så låg som 3-6°C. Under dvalan andas igelkotten mycket långsammare, den tar ca 9 andetag i minuten.

Hur söta och underbara de svenska igelkottarna än är så är det förbjudet att ta in dem och ha dem som husdjur! Man får inte heller sköta om en skadad vild igelkott mer än 48 timmar utan tillstånd från Länsstyrelsen och Naturvårdsverket. Om du hittar en skadad igelkott kan du kontakta Naturvårdsverket för att få hjälp med att hitta en viltrehabiliterare i ditt område.

Källa: Svenska Djurskyddsföreningen

Bild: Tagen från tidsskriften "politiskt inkorrekt"

Ingenting är omöjligt. Bara mer eller mindre svårt.

  • Redigerat 2022-05-24, 19:50 av Niklas
Upp till toppen