Etiketterartiklarskador-sjukdomar
Läst 12643 ggr
Mikaela_B
2009-08-09, 03:02

Om du tror att din igelkott är sjuk

Vad kan du göra ifall du tror att din igelkott är sjuk, oavsätt om det är en förkylning eller något mer allvarligt så är det viktigt att hålla koll på vikten, då det ofta är första symtomet på sjukdom.

Vad många inte tänker på i första hand som är egentligen en livsviktig pryl att ha hemma när man är igelkotts ägare är faktiskt en digitalvåg, gärna en som läser av så lite som 2 g ändringar på vikten.

Varför det är så viktigt att ha en bra våg är för att första symtomen på sjukdom brukar vara att se en vikt minskning.

Väg din igelkott minst 1 gång i veckan för att dokumentera och hålla koll på så att igelkotten håller sin normala och hälsosamma kroppsvikt.

Om din igelkott är sjuk eller du har misstankarna om det, väg den då 2 gånger om dagen, morgon och kväll och dokumentera hela tiden.

Igelkottar brukar ha en varierande vikt, så därav om du väger din ev sjuka igelkott 2 ggr om dagen så är det oftast lättare att se ifall vikten är påväg ner och inte bara pendlar mellan upp och ner.

Var också noga med att hålla koll på exakt hur mycket mat du serverar om du misstänker att igelkotten är sjuk, har du koll på detta så är det betydligt mycket lättare att avgöra och läsa av hur mycket han/hon har ätit. Även detta antecknar du och även räknar antalet foder kulor som finns kvar och räknar ut hur många igelkotten ätit!

Om din igelkott slutar att äta eller bara äter ett fåtal kulor, börja då utfodra med bra mjukmat eller sondmata till och med om det går för långt.

Varje gång som det finns anledning till oro för hälsan hos igelkotten ta den då och lägg den på ett vit lakan eller liknande tyg, det är då lättare att upptäcka udda färgade kroppsvätskor.

När din igelkott är sjuk så behöver den mer värme än vanligt, så se till att den är varm hela tiden och ibland så får man i dessa fall även spärra av levnadsområdet för att hålla den på ett och samma område som är uppvärmt till MINST 23 grader.

Självklart att om du misstänker eller ser att situationen blir värre så är det bara till att uppsöka närmsta veterinär!

www.blueberryhedgehogs.com

  • Redigerat 2022-05-24, 19:27 av Niklas
zickan
2009-08-15, 20:44
#1

Kanske ska ha med att deras normala kroppstemperatur är 35.2 grader

zickans.com
Värd på Råttor, Exotiskadjur

nuttan85
2011-09-30, 15:44
#2

Bra artikel :)

Ingenting är omöjligt. Bara mer eller mindre svårt.

Starta en egen diskussionssajt!

För föreningen, klubben, klassen, skolan, bloggen, hobbyn, intresset, spelklanen, familjen, kompisgänget, bostadsrättsföreningen, samfälligheten...

Kom igång på några minuter. Gratis förstås!

Upp till toppen