Etiketterartiklarbeteende
Läst 16177 ggr
Mikaela_B
2009-08-10, 02:20

Dvala

Vilka symtom får en igelkott som är påväg att dvala? Och hur drabbar dvalan våra igelkottars hälsa?

Igelkottar kräver en temperatur över 23 grader, och för vissa igelkottar så är det fortfarande för kallt. Det finns igelkottar som har försökt att dvala på så hög grad som 28 c. Lär känna din igelkott och se vilken temperatur som passar den bäst!

Vad kan då orsaka dvalaförsöken hos våra igelkottar? Och vad kan vi göra? Vilka symtom skall vi kolla efter ?

- En plötslig temperaturfall kan utlösa viloläget, försök att hålla en så gämn temperatur hållning som möjligt.

- 23 grader borde värmen i luften vara på den yta som igelkotten rör sig på, med en värmematta vid sovplats/buren som kompletering. Tänk på att en värmematta inte värmer upp hela den öppna buren/viloplatsen. Och det är just denna platsen som är viktigt gällande att hålla värmen.

En värmefläckt eller liknande som värmer upp en hel yta och inte bara en liten del är bästa valet. Dessa måste också kompromissas med en termometer som håller koll på så att det inte blir för varm för igelkotten!

- Se till att din igelkott får minst 12-14 timmars ljus varje dag. Detta är väldigt viktigt att ge dom speciellt under höst,vinter och våren när dagarna är kortare.

- Finns små värme påsar som du skakar för att få dom att bli varma, även handvärmare funkar toppen. Se till att ha ett gäng hemma i nödfall, ex åka till veterinären, strömavbrott, varje påse brukar hålla upp till 10 timmar, vissa av dom kan nå en maximal temperatur på 70 grader, vilket betyder att du inte får lägga denna direkt mot igelkotten. Utan se till att du har ett skydd eller packar in den i något.

Om din igelkott försöker dvala **VÄRM UPP DEN OMEDELBART
**Det finns ett par sätt att värma upp en igelkott, och du vill att den skall värmas upp långsamt!

- Du kan sätta han innanför dina kläder och låta din kropp värma upp han.

- Ta en handvärmnings påse som du skakar så den blir varm och lägg en handduk över och placera igelkotten på, Välj en som inte uppnår max temperatur!

- Använd en uppvärmningspåse och håll den mot igelkotten samtidigt som kroppsvärmen ifrån armar och händer mm hjälper till, men släpp aldrig uppsikten på igelkotten!

Får du ingen respons av uppvärmningsförsöken efter 40-60 minuter så måste du uppsöka veterinären på en gång!!

- Lägg INTE igelkotten i varmt vatten. Det är en allt för plötslig uppvärmning. Mest för att många igelkottar inte gillar vatten och detta kommer bara förvärra situationen, men också för att dom blir så stela i kroppen och oftast försöker dvala när dom är ihop rullade, vilket gör att risken att huvudet hamnar under vatten är stor.

När en igelkott har försökt att dvala så är chansen väldigt stor att han försöker igen inom 1 veckas tid. Hela hans levnadsyta måste hållas varm och värmas upp och säkerhetsåtgärder måste vidtas för att han inte skall kunna svalna igen.

Varje viloläges försök försämrar igelkottens immunförsvar och gör det betydligt mycket lättare för dom att drabbas av mindre trevliga sjukdomar.

Symtom på att din igelkott försöker dvala:

* Kall mage
* Ihop rullad till en boll och vill inte väckla ut sig
* stel,vacklig
* Minskad reaktionsförmåga
* Lätt irriterad
* Äter inte så mycket
* Inte fullt så aktiv som innan

Alla dessa täcken visar att ett ev viloläge är pågång och att då temperaturen är för låg för att igelkotten skall kunna funka normalt.

Dags att höja temperaturen!

www.blueberryhedgehogs.com

  • Redigerat 2022-05-24, 19:18 av Niklas
Grodan
2009-08-10, 09:40
#1

Wow så mycket fakta!


❤️ Värd 4 mus-ifokus - Välkommen!   <:3 }~~~ ( http://gerodean.se/ecards ) ❤️

elvisen
2009-08-17, 18:37
#2

vilken bra artikel!:)

Starta en egen diskussionssajt!

För föreningen, klubben, klassen, skolan, bloggen, hobbyn, intresset, spelklanen, familjen, kompisgänget, bostadsrättsföreningen, samfälligheten...

Kom igång på några minuter. Gratis förstås!

PeterSt
2009-08-20, 16:40
#3

Hej

Kan någon förklara det som står i texten?

"

- Se till att din igelkott får minst 12-14 timmars ljus varje dag. Detta är väldigt viktigt att ge dom speciellt under höst,vinter och våren när dagarna är kortare.

"

Är inte igelkottarna natt djur och vad jag vet så är det mörkt då, våra kottar sover i sitt hus hela dagen och kommer fram när det är mörkt!

Hej hopp igelkott….

Mikaela_B
2009-08-20, 17:44
#4

Vad som menas med de är att bara för  att igelkottarna är nattdjur så skall man inte ha de mörkt för dom i ex lägenheten, persiener nerdragna etc. För att dom INTE ska få några tecken eller symtom på att dvala så måste man se till att dom får 12-14 timmars ljus, speciellt under hösten och vintern när kylan kommer och mörkret faller fortare.

www.blueberryhedgehogs.com

soetisen
2009-08-25, 00:23
#5

Har blivit rätt intresserad av igelkottar nu och läser på om dem. Jag har förstått att det inte är bra att dem går i dvala, men jag har inte hittat nått om varför det inte är bra? Gör dem inte det när dem är fria?

- Medarbetare på studier.ifokus

FunkyShrimp
2009-08-25, 01:46
#6

#5 Svenska igelkottar gör det, men inte afrikanska pygmé. Dom kommer ju från afrika och där är det ju inte så kallt att de behöver gå i ide under en viss del på året.

Om det är kallt kan dom gå i dvala, men det är farligt. Dom blir nedkylda, och försöker då hålla värmen genom att rulla ihop sig, så ligger dom så och om de inte får värme någonstans ifrån så blir de mer o mer nedkylda. vilket egentligen är mer eller mindre samma sak som att de dör. Om dom går i dvala är chansen liten att de vaknar.

Min ena har vart nedkyld rätt mycket en gång, och jag fick panik. Värmde henne i en timme, och sedan var hon pigg igen. Men det är farligt att dom blir kalla. Senast var det så att så fort jag tog upp henne när jag upptäckte att hon var kall så kröp hon direkt upp på min axel och lade sig med kroppen emot för att få upp värmen.

soetisen
2009-08-25, 01:53
#7

#6 Okej, tack så mycket för infon :)

Men hur är det när svenska igelkottar går i dvala? Blir inte dem kallare och kallare?

- Medarbetare på studier.ifokus

FunkyShrimp
2009-08-25, 02:05
#8

#7 jag har inte tyvärr den superkollen på svenska kottisar. Men eftersom sverige har ett kallare klimat så är ju djuren här "byggda" för att klara sig bra året om. Som djur vart annanstans som helst också. Dom äter väl upp sig under hösten för att få ett fettlager som värmer skulle jag gissa på^^

soetisen
2009-08-25, 13:56
#9

#8 Hmm okej, det låter smart :)

- Medarbetare på studier.ifokus

FunkyShrimp
2009-08-25, 21:56
#10

#9 aa så gör ju björnar^^

Upp till toppen