Etiketterartiklarskötsel-och-dylikt
Läst 29983 ggr
Grodan
2009-06-21, 19:53

Igelkottens taggar

Att igelkottar har taggar över nästan hela kroppen är det väl ingen som har missat, men hur funkar det egentligen med taggarna?

Igelkotten Ozzy, foto: Jenny Kaarle

Igelkotten Ozzy, foto: Jenny Kaarle

Uråldrig

Igelkott är ett uråldrigt djur, med 50 miljoner år på nacken. Att den har ett fördelaktigt utseende för överlevnad, förklaras enkelt genom att den under sin tid på jorden inte genomgått några större förändringar.

Gris med taggar

"Igel" är ett gammalt nordiskt ord för spetsig. "Kotte" betyder något runt och knottrigt. På isländska säger man "Broddgaltur", vilket betyder tagg-gris.

Det sägs att igelkottar var uppskattade för skinnets skull redan före Jesu födelse - att de användes som kardor till ull. Grekerna skall ha burit hjälmar av igelkottskinn för att försvara sig mot yxhugg samt använt igelkottar som hårborstar.

Ombildade hårstrån

Igelkotten har bara taggar på ryggen. Det är modifierade hårstrån och invändigt tomma. De är hårda, vassa och tål väldigt hårt tryck när de är uppspända. Varje tagg är fäst vid en muskel i huden. Det gör att taggarna är rörliga - kan sänkas och resas. Ett mycket effektivt skydd mot rovdjur som exempelvis orm och uggla.

Taggarna byts ut

Taggarnas längd är på 20-30 millimeter och en diameter på 1-2 millimeter. Varje tagg har en "livslängd" på tolv till arton månader innan den faller av för att skapa plats åt en ny tagg. Unga igelkottars taggar har inte lika lång livslängd i och med att de växer.

Mellan taggarna och på resten av kroppen (huvud, öron, tassar, mage) har igelkotten päls.

Färg på taggarna

Färgen på taggarna varierar. Nedtill är den oftast mörkgrå. Därefter kommer en vit zon som avlöses av en brun. Spetsen är vit. Yttersta lagret på hela taggen består av tunna, glasklara celler, som gör taggen sylvass. Våra tamigelkottar kan ha flera olika färger på sina vuxentaggar.

Aj, sa hanen vid parningen?

Trots taggarna använder igelkottar den parningsställning som är vanlig för de flesta däggdjur. Hanen bestiger honans rygg. Honan pressar under parningen kroppen mot marken och håller samtidigt taggarna tätt intill kroppen.

Aj, sa mamman vid förlossningen?

När igelkotten föds ligger taggarna under huden, för att inte mamman skall skadas vid förlossningen. Direkt efter förlossningen börjar taggarna komma fram. De börjar sedan resa sig vid huvudet och bara en halvtimme gammal syns alla taggarna på kroppen.

Igelkottsungar 1 dag gamla, foto: Jenny Kaarle

Igelkottsungar 1 dag gamla, foto: Jenny Kaarle

Hur många taggar?

Ungen har vita taggar, ungefär hundra stycken. De är små, bara 3 mm långa och mjuka. Efter några veckor har de ersatts med bruna och styva "vuxentaggar".

Hur många taggar en igelkott har varierar med art och storlek, men man brukar säga omkring 6 000.

Spetsa saker

När man vandrar omkring med taggar på ryggen är det lätt att saker fastnar - spetsas. Vilda igelkottar har ofta löv, frukt och annat på sina taggar och därifrån har säkerligen påståendet att igelkottar bär sin föda med taggarna kommit från.

Beteende

Vid "normalt", när igelkotten är trygg, beteende ligger taggarna ner på kroppen. När igelkotten blir skrämd rullar den ihop sig till en boll så att taggarna skyddar hela kroppen.

För att visa missnöje eller lite rädsla reser igelkotten taggarna över hela kroppen. När den är lite avvaktande, försiktig reser den taggarna på huvudet.

Igelkottarna slickar på sina taggar, s k självbespottning, för att "parfyrmera sig" med en doft.

Källor:


❤️ Värd 4 mus-ifokus - Välkommen!   <:3 }~~~ ( http://gerodean.se/ecards ) ❤️

  • Redigerat 2022-05-24, 19:34 av Niklas
FunkyShrimp
2009-06-21, 22:20
#1

Kul med lite nya artiklar! :D keep on!

Vart förresten tog sajtvärden vägen?^^

toveb
2009-06-24, 01:18
#2

Det där med "parfymera sig".

Mina egypter tuggar på "giftiga" växter och allt möjligt otäckt,cigarettfimpar om dom får tag i det,hundbajs om granntjejen släppt i jycken i vårt hägn,de sväljer inte utan bara skummar upp det på ryggen.När det torkat in,fungerar det som ett svidande gift när de fäller fram taggarna och springer in i ett ben eller annat när de försvarar sig/anfaller.Taggen öppnar ett hål,och giftet sprider sig i blodet.Dramatiskt värre.

Men det känns egentligen inte mer än att bränna sig på brännässla.Om det nu inte råkar hända mot läppen,som det gjorde på mig.Penicillindags var det.

En anledning varför man ska bada igelkottar som går ute på somrarna.

Vår omtänksamma kotte-mamma tex bajsar alltid en rand uppe på ungarnas huvuden,just där de fäller ner taggarna.

Pilgiftsgrodor hämtar också sitt försvarsgift utifrån har jag hört.

Grodan
2009-06-24, 01:20
#3

#2 ah, det var en ny grej… de förgiftar taggarna… ballt! Skrattande


❤️ Värd 4 mus-ifokus - Välkommen!   <:3 }~~~ ( http://gerodean.se/ecards ) ❤️

Upp till toppen