Etiketterartiklarsvensk-vildigelkott
Läst 12200 ggr
Mikaela_B
2008-01-07, 04:35

Våran Svenska Igelkott – Enrinaceus europaeus

Lite intressant info om våran vilda igelkott.

En taggig men mycket välkänd vår/sommar vän har vi som har dvalan i våra trädgårdar under vintertid, och som till sommaren i många hushåll erbjuds lite kattmat och en skål med utspädd mjölk eller annat som kan finnas på menyn. En taggig vän som visar upp sin nya familj varje år för oss på våra tomter eller skogar. Vem kan denna mystiska lilla vän vara?

Våran svenska vildigelkott!

En vuxen igelkott har närmare 6000-8000 taggar över hela ryggen som används mycket i försvar mot rovdjur eller annan fara, men dock kan man inte säga säkert antalet för viss forskning säger att igelkottarna har mellan15.000 – 16.000 taggar, men detta beror på att man har forskat på olika arter av igelkottar då det finns fler  än ett släkte av igelkottar.

Taggarna reser sig tackvare muskler i huden. Och smidigheten och fördelen som igelkotten har när den klarar av att rulla ihop sig till en boll gör det i flesta fall omöjligt för rovdjur att ta den då taggarna spretar åt alla håll och kanter.

Färgen på taggarna kan variera, men i flesta fall så är botten mörkgrå sedan kommer det en mer brun aktig färg och toppen på taggarna är vita.

Detta farsinerande djur fanns redan på jorden för ca 30 miljoner år sedan, alltså längre än vad vi människor har gjort. Det sägs att igelkotten vandrade från Danmark till Sverige
för ca 10.000 år sedan, men kom till Gotland som är den mest igelkottsberikade plats i Sverige kom dom med hjälp av människan.  

I dagsläget är våran igelkott fridlyst, men det betyder inte att den är utrotningshotad.

Igelkotten är tyvärr ett väldigt lätt offer för människans bensindrivna transportmedel, Bilen. Men dock ute i stallarna där det används råttgift och andra kemikalier som även kan förekomma i andra delar av människans värld är dödshotande för igelkotten.

Våran vilda igelkott har sina egna favoriter på mat menyn. Denna meny består oftast av allt från sniglar, grodor, ormar, insekter, ödlor mm.

Under en kväll kan en igelkott få i sig runt 200-300 g mat vilket är mycket för en sådan liten krabat som väger mellan 0,5-1,5 kg som vuxen.

Våran svenska igelkott är ett ömtåligt exemplar av våra djur som finns i svenska naturen, därför måste man ta vara på dom.

Av: Mikaela_B

Datum för publicering

  • 2008-01-07

www.blueberryhedgehogs.com

  • Redigerat 2022-05-24, 19:50 av Niklas
[daniel85]
2008-01-07, 12:08
#1

super bra! jätte kul läsning =D =D de håller för överigt på att göra DNA analyser på 3200år gamla igekottar som man har hittat i gravar på stenålders boplats/gravfält och kolla om kom ifrån det sveriges fastland eller infördes från balkan och lettalnd och de länderna =D

Mikaela_B
2008-01-07, 14:34
#2

    #1 någon som är med och läser på ser ja :P Det är väldigt farsinerande att dom ger sig på dessa gamla igelkottar, hoppas att dom genom forskningen får fram något intressant och användbart!

www.blueberryhedgehogs.com

Starta en egen diskussionssajt!

För föreningen, klubben, klassen, skolan, bloggen, hobbyn, intresset, spelklanen, familjen, kompisgänget, bostadsrättsföreningen, samfälligheten...

Kom igång på några minuter. Gratis förstås!

Grodan
2009-04-19, 21:00
#3

Nyfiken på hur oförändrade igelkottar är idag. Hur mkt har de muterat osv. Skrattande


❤️ Värd 4 mus-ifokus - Välkommen!   <:3 }~~~ ( http://gerodean.se/ecards ) ❤️

Linda-J
2009-05-02, 00:15
#4

tror inte att de har muterat så mycket alls….

varför ändra på någon som fungerat så länge Flört

jag har däremot reagerat kraftigt på att de har blivit färre

Upp till toppen