Etiketteravelartiklar
Läst 5216 ggr
Mikaela_B
2008-03-27, 17:26

Nedkomsten är här

Nu kommer ungarna, så här gör du och så här skall du bete dig. Tillslut är ungarna färdigutvecklade och redo för leverans.

1 vecka innan ungarna kommer så skall man se till att honan har fått sin boning där hon kan bädda och förbereda sig själv inför nedkomsten.

Man vet aldrig hur många ungar man kan vänta sig, en hona kan föda så få som 1 unge men även till så många som 8-9 ungar.

När ungarna föds så skall dom väga runt 8-12g efter födseln så ökar dom successivt i vikt och när dom uppnår en ålder på 5 veckor så skall dom ha nått en vikt mellan 42-54g som är i detta laget en hälsosam vikt för en unge.

Under den första tiden så skall man absolut inte vara och pilla på ungarna, honan kan bli stressad och i värsta fall äter hon upp dom.

Detta är en viktig fråga som man måste ställa sig själv innan man skall tänka i banorna att avla på igelkottar. Kan du verkligen låta mamman och ungarna vara ifred de första veckorna?

Vad som rekommenderas när man kan börja hantera ungarna är när dom uppnått en ålder på 3 veckor, inte innan! Du kan kolla lite snabbt på mamman och ungarna redan efter 3-4 dagar men inte ta upp ungarna från henne.

Efter 3 veckor så kan man successivt börja hantera ungarna lite då och då, med tiden så kan man hantera dom mer och mer, man får bara ta det lugnt med dom i början. Hantera dom en kort stund på enstaka minuter varje dag tills dom är ca 5 veckor, då kan man börja hålla på med dom längre stunder, för nu skall dom klara av att äta själva.

Det är även vid denna ålder på 3 veckor som dom har kommit på hur man rullar ihop sig till en boll, och dom har även precis börjat öppna sina ögon.

När ungarna är 6 veckor så ser man att honan börjar spendera mer tid utanför boningen, det är nu du skall ha ungarnas egna utrymme klart och vid ca 7 veckor så separerar du ungarna och mamman. Vid 8 veckor så skall du separera hanar och honor ifrån varandra, då det är nu dom börjar bli könsmogna.

När ungarna är 10 veckor så har dom tappat sina bebis taggar och har nu fått sina riktiga taggar och även nu kan deras färg ändra sig och det är nu du kan se deras riktiga färg som dom kommer att behålla även som vuxna.

Vid 10 veckor så är ungarna leveransklara, dock är det många som säljer dom vid 8 veckor och vissa tidigare, men som seriöst uppfödare så levereras dom inte förens 10 veckor för att man skall kunna se den riktiga vuxen färgen, och även kunna se så att ungarna är friska. Och detta för att uppfödare alltid dokumenterar allt om sina vuxen djur och ungar, och för att ev. köpare skall få den färgen som uppskattas och inte att den ändras pga. uppfödaren valt att sälja dom tidigt istället för att vänta några veckor extra.

www.blueberryhedgehogs.com

  • Redigerat 2022-05-24, 19:41 av Niklas
zickan
2008-04-06, 04:12
#1

jätte bra artiklar du fått fram

zickans.com
Värd på Råttor, Exotiskadjur

Mikaela_B
2008-04-06, 23:39
#2

Oh tack så mycket =) glad att du som hade undringar kring lite av detta blev nöjd =)

www.blueberryhedgehogs.com

Starta en egen diskussionssajt!

För föreningen, klubben, klassen, skolan, bloggen, hobbyn, intresset, spelklanen, familjen, kompisgänget, bostadsrättsföreningen, samfälligheten...

Kom igång på några minuter. Gratis förstås!

Wiizy
2008-04-23, 01:01
#3

toppen :).

zickan
2008-08-28, 20:23
#4

puttar upp lite åt mig själv

zickans.com
Värd på Råttor, Exotiskadjur

Mikaela_B
2008-10-03, 03:57
#5

putt

www.blueberryhedgehogs.com

Upp till toppen