Etiketterartiklarskador-sjukdomar
Läst 7889 ggr
Mikaela_B
2008-04-09, 01:04

Wobbly hedgehog syndrom ( WHS )

wobbly hedgehog syndrom även kallad WHS är en svår och dödlig sjukdom hos tamigelkottar.

WHS är en sjukdom som man inte vet exakt hur och varför den uppstår hos igelkottar. Vad man tror och av det man har fått fram i forskningen kring sjukdomen är att den är ärftlig!

Man kan gämföra MS som vi människor kan få.

Det finns inget botemedel mot denna sjukdomen, men det finns läkemedel som kan bromsa sjukdomen och inte göra den lika smärtsam för djuret.

Symtomen brukar börja i bakbenen då dom blir förlamade, sedan sprids det fram till frambenen och till andra delar av kroppen. Ibland förlamas enbart ena sidan av kroppen på igelkotten. Detta betyder att din igelkott kommer ramla omkull och inte kunna stå upp ordenkligt.

Man har märkt att sjukdomen drabbar igelkottar mellan 18-24 månader, men även yngre och äldre igelkottar har drabbats av sjukdomen.

Igelkottar med WHS drabbas ofta av en kraftig viktminskning, eftersom att dom inte kan ta sig fram själva till sin matskål så gör de att dom inte kan äta om dom inte får hjälp med det.

Som sagt så leder denna sjukdom till döden, och man kan aldrig förutse ett dödsfall då det kan ske från allt mellan 6 veckor till 19 månader från och med att symtomen slått ut på igelkotten.

Vilket som är mest humant när man har en igelkott som lider av WHS kan ingen svara på förutom en själv, skall man avsluta ett lidande genom att låta den somna in hos vetten, eller vill man göra allt man kan för att få igelkotten ett bra liv trotts sjukdomen? Det kan man bara själv svara på och bestämma, ingen annan känner dig som person eller din igelkott mer än du själv. Därför skall man inte döma andra som väljer att hålla sin igelkott vid livet och låta dom njuta så mycket dom kan, och inte heller de som väljer avlivning pga slippa lidandet eller andra orsaker.

Sjukdomsantalet i Sverige är okänt, därför mycket nytt för våra veterinärer. I UK är antalet stort och kunskapen enorm till den mån om den information som finns om WHS. Förhoppningsvis så kommer informationen och kunskapen även att nå Sverige en vacker dag.

Av: Mikaela_B

  • [Personlig sida](javascript:void top.ShowProfile('Mikaela_B'))
  • [Kontakta](javascript:void top.ShowProfile('Mikaela_B', 'Contact.aspx'))

Datum för publicering

  • 2008-04-08

www.blueberryhedgehogs.com

  • Redigerat 2022-05-24, 20:39 av Niklas
zickan
2008-04-15, 17:49
#1

Intressant artikel. På gotland har jag stött på ett par st som gått runt i cirklar och haft illa balans. Jag trode dom då bara hade skadat sig.  Får hoppas man slipper vara med om nått liknande på sina egna

zickans.com
Värd på Råttor, Exotiskadjur

Upp till toppen