Etiketterartiklarbeteende
Läst 52666 ggr
Grodan
2009-08-05, 23:59

Afrikansk Pygméigelkott

Den vanligaste tamigelkotten är Afrikansk Pygméigelkott. I vissa länder kallas den även Vitmagad Igelkott. Dess vetenskapliga namn är Atelerix albiventris.

Tinas Afrikanska Pygméigelkott Martin

Utseende

Pygméigelkotten är ett litet däggdjur med vita hårstrån på magen och taggar på ryggen. Den tama igelkotten finns i över 90 olika färgvarianter. Det är främst taggarna och pälsen mellan taggarna och i ansikte och tassar som har olika färger. Allt från svartvitt till orange. Den vanliga pygmén har en brun/svart färg med inslag av vitt.

Taggarna kan ni läsa mer om här: Igelkottens taggar

Pygméigelkotten har en liten kort svans, som sällan ses då den ofta hålls tätt intill kroppen

Vikt

Vuxen storlek är 17-23 cm lång och 270-700 gram tung. Nyfödda väger 10 gram.

Tamigelkottar har lätt för att bli överviktiga. Detta är en kombination av för mycket mat och för lite motion. Vilda igelkottar kan vandra upp till 4 km per natt i jakt på föda, så igelkotten är byggd för långa promenader.

Beteende

Den naturliga miljön för Pygméer är Central Afrika i öppet landskap med lågt växande vegetation. Den vandrar långa sträckor på marken och är inte bra på att klättra eller hoppa.

Igelkottar är inte så snabba djur och den har då till försvar att rulla ihop till en boll samt att "förgifta" sina taggar genom att spotta saliv på taggarna. Saliven är utblandad med något som kan bli giftigt för den som sticker sig.

Det är ett relativt tyst djur, men några läten har den - speciellt när den umgås med andra igelkottar.

Igelkotten är närsynt, dom påverkas inte särskilt mycket av starkt ljus. Dagsljus eller starkt ljus
inomhus gör så att igelkottarna väljer att sova eftersom att dom är nattaktiva.

Dom kan även bli åksjuka av att ex åka bil, eller om du vänder för mycket på igelkotten mm. Detta kan leda till att den spyr tillslut. Detta pga. deras känsliga balanssinne.

Men precis som många vet om så är synen hos igelkottar inte den bästa, utan deras lukt och smak sinne är det som hjälper dom på traven. En hona känner igen sina ungar genom doften av dom, igelkotten lär sig känna igen sin ägares doft lika så som med din röst.

Livslängd

Det sägs att pygmér kan leva upp till 10 år. I tamhet finns inte så många dokumenterade fall av så gamla igelkottar, men det kan bero på att de är relativt nya som husdjur.

Kost

Som alla igelkottar är pygmén insektsätare. Den vilda pygméns kost består av insekter (skalbaggar, myror, termiter, gräshoppor, mott, tusenfoting, maskar, larver mm), kräft- och skaldjur, små ryggradsdjur, ägg, kadaver och ibland växtdelar.

Den tama igelkotten utfodras med torr kattmat, kokt kött, zophobas, mjölmask, pinkies mm.

Vad tamigelkottar inte skall utfodras med kan du läsa här: Giftigt för din igelkott

Förslag på näringsinnehåll i mat:

 • 70-100 kalorier per dag

 • Protein 22-30 %

 • Fett 5-15 %

 • Fibrer 15%

 • Kalk 0.9%

 • Fosfor 0.9%

 • Järn 75 ppm (antal per miljon)

 • Koppar 3-23 mg/kg

 • Magnesium 11-146 mg/kg

 • Zink 20-190 mg/kg

Martin äter, skärmdump från filmen som Tina-A gjort.

Dräktighet och parning

Pygméer är redo för parning när de 6-12 månader gamla. Honor slutar vara fertila efter 3 års ålder.

Brunsten bestäms av hanen - ägglossning framkallas av hanen. Parningen sker på vanligt vis, dock fäller honan ner sina taggar på ryggen så att hanen inte skall göra sig illa. De går dräktiga i 34-37 dagar. Kullstorleken ligger på allt mellan 1 och 9 ungar, vanligast är dock 3-4 st.

Ungars utveckling

När ungarna föds ligger taggarna strax under huden - för att modern inte skall skadas vid förlossningen. Bara några minuter efter födseln kommer taggarna ut. Ungarna föds hårlösa och blinda (döva?). Ögonen öppnas vid 14-16 dagars ålder.

Ungarna diar mamman i 5-7 veckor och kan lämna henne vid 6-7 veckor. När man köper en tamigelkott är den oftast x veckor gammal.

Hanarna blir könsmogna vid 7-9 veckors ålder och honorna vid 8-12 veckors ålder. För att undvika tjuvparning mellan bröder och systrar bör man därför sära på könen i kullen vid 7-8 veckors ålder.

Ungarna byter päls och taggar vid flera tillfällen. Första bytet sker vid 4 veckors ålder, andra bytet vid 6 veckor, tredje bytet vid 9 veckor och de beräknas ha vuxentaggar vid 12 veckors ålder.

Bur och tillbehör

I Sverige är det krav på att tamkottar skall ha minst 20 kvm att vistas på. I Amerika har man dem i burar med minst 4 kvm.

De skall hållas inomhus året runt med en jämn temperatur av 20-27 grader Celsius - gärna lite varmare än rumstemperatur. Tama igelkottar skall ej gå i vinterdvala. Det kan vara för riskabelt för dem då de inte äter upp sig ordentligt.

Tamigelkotten kan läras gå på lådan och kan bli ganska rumsren. Den har ingen speciellt kroppsodör och är därför inte ett djur som luktar speciellt.

Ett hus att gömma sig i behöver igelkotten, samt filtar att sova i, matskål, vattenskål/vattenflaska mm.

Motion

I fångenskap behöver igelkotten motionera väldigt mycket. I många länder ger man dem motionshjul - med solid botten, ej nät -, iller-aktiveringsbollar samt daglig utevistelse på stora ytor.

Tamigelkottar har behov av att jaga och gräva, så det är bra om man kan ge dem lite sysselsättning med att leta efter föda i grävlådor.

Skötsel

Till den dagliga skötseln hör badning och kloklippning, kolla igenom tänderna, se till taggar och päls samt kontrollera att kotten inte har någon form av ohyra.

Vanliga sjukdomar

Tyvärr blir även igelkottar sjuka emellanåt. De vanligaste besvären är Wobbly Hedgehog Syndrome (WHS), cancer, ögonproblem och tandlossning. Läs mer om sjukdomar här: Sjukdomar hos Igelkottar

Källor


❤️ Värd 4 mus-ifokus - Välkommen!   <:3 }~~~ ( http://gerodean.se/ecards ) ❤️

 • Redigerat 2022-05-24, 19:21 av Niklas
Tina-A
2009-08-09, 22:54
#1

Kan man ge igelkotten rå köttfärs om den varit fryst först? Eller är det ett big no-no? Jag trodde nämligen det var okej eftersom de kan ju äta andra saker rått, insekter, möss (pinkis alltså). Det är ju rått kött.

.: Dance like there is no tomorrow :.

 

Läs min blogg - www.hejtina.blogg.se

FunkyShrimp
2009-08-09, 22:58
#2

Jaa varför skulle man inte kunna det?
Om köttfärsen är bra när du slänger in den i kylen så blir den ju inte dålig medans den ligger där :)

Starta en egen diskussionssajt!

För föreningen, klubben, klassen, skolan, bloggen, hobbyn, intresset, spelklanen, familjen, kompisgänget, bostadsrättsföreningen, samfälligheten...

Kom igång på några minuter. Gratis förstås!

Tina-A
2009-08-09, 23:02
#3

#2: Det står i artikeln att man inte får ge rå köttfärs nämligen, men jag brukar ge rå köttfärs. Väldigt uppskattat här! Brukar vanligtvis frysa den först och sedan tina den, då borde väl iaf vissa eventuella bakterier dö? Kan inte pinkisar innehålla bakterier också?

.: Dance like there is no tomorrow :.

 

Läs min blogg - www.hejtina.blogg.se

FunkyShrimp
2009-08-09, 23:07
#4

#3 jaha. nä men det är fel, det är klart man kan ge det.
jag har gjort det flera ggr, inget dåligt med att ge det. Jag är dock noga med att endast ge nötfärs.

Borde ändras i artikeln då det ej stämmer.

Pinkies kan säkerligen innehålla bakterier med.

FunkyShrimp
2009-08-09, 23:11
#5

#0 lite lustigt att du skriver att de inte ska ha rått kött när du har en bild på martin när han äter rått kött :D hah

Men som sagt, det stämmer inte, så ändra det i artikeln. Rå köttfärs, och råa pinkies är absolut inget fel på. Sen om man ska ge kyckling och fisk, DÅ ska det kokas innan.

Mikaela_B
2009-08-10, 01:18
#6

Grodan skall inte ändra något i artikeln då hon har skrivit helt rätt, dom skall inte äta rå köttfärs, inget rått kött alls.

För de första så äter inte en vild igelkott ett dött djur och göder sig på de råa köttet, då dom inte är uppbyggda eller är som en hund, katt eller iller som klarar av att äta köttet och kan smälta det korrekt.

Färska insekter, små ödlor, fågel ägg och musungar ( pinkis i vårat fall ) förekommer som en naturlig föda för igelkottar vilket inte de råa köttet är och vårat råa kött innehåller bakterier som kan ta kål på en igelkott. Rått kött för en igelkott kan orsaka skador i magensäcken/magen, tarmar mm och helt enkelt döda en igelkott enkelt.

Så av samma enkla princip som vi människor inte skall äta rått kött, pga bakteriemängderna så skall inte en igelkott heller göra det, egentligen är de bara hund, katt och iller som är byggda för att klara av rått kött av våra sällskapsdjur.

Så det är inte bara kyckling, fisk mm som skall tillagas, allt ska göra det som är rått kött.

Så artikeln är det inget fel i, allt är så rätt så..

www.blueberryhedgehogs.com

FunkyShrimp
2009-08-10, 01:50
#7

#6 låter konstigt eftersom många säger att det går utmärkt. + de som har väldigt stor vana av igelkott.

Som alltid så säger alla olika saker^^
Att ge pinkies råa är det inget fel på, så nötfärs anser jag inte är nåt farligt med det. Bägge kan ha bakterier i sig. Pinkiesarna de flesta köper är inte färska, de är nedfrysta och behandlade med händer = bakterier också.

fast människor äter visst rått kött då och då, finns ju vissa maträtter med rått kött, och det är ingen fara.

Då bör man alltså tillaga pinkisarna med^^ eftersom inget rått kött ska ätas. låter inte vettigt.
Aldrig hört om en igelkott som dött av rått kött. Jag syftar på nötfärs.
Det är en sak att köpa blandfärs eller färs helt gjort av gris, men nöt är en annan.

Står ändå fast vid mitt och anser att den delen inte är korrekt.

Grodan
2009-08-10, 09:32
#8

Jag ändrade i artikeln strax efter nio igår kväll… för att undvika att informera fel.


❤️ Värd 4 mus-ifokus - Välkommen!   <:3 }~~~ ( http://gerodean.se/ecards ) ❤️

zickan
2009-08-15, 20:21
#9

Nja.. vilda igelkottar är lite mer av as ätare. Dock äter afrikanska mestadels insekter och ibland grönt. De har en mage som tål gift ifrån div insekter så de ska utan problem klara bakterier som förekommer i kött. Att de mer ses äta pinkis och liknande beror inte på att de inte kan äta annat. Utan mer att de inte kan jaga ifatt och döda något snabbare och större än de själva. Men finner de en död höna, ko, orm, lamm, kanin, räv eller ja vad som så kommer de troligen äta av det utan att få problem i magen. För det är en natulig sak för dom att äta. Men det finns inte direkt något överflöd av döda kor i deras vilda natur.  Men att de skulle sitta och tugga på en gammal fågelunge som legat död ett tag och full av bakterier även likmaskar  är mycket värre än lite rå nötfärs som vi köper i affären. Svensk tillverkat kött är rätt hårt kontrollerat och och inte i närheten lika mycket skit som en dag död gammal mus full av flugor.

Det jag  skulle se lite negativt är fett mängden. Lite ser inte jag heller som ett problem. Men större mängd vore nog inge vettigt då de har lätt att gå upp i vikt.

zickans.com
Värd på Råttor, Exotiskadjur

zickan
2009-08-15, 20:48
#10

Kan va kul om du även har med att en igelkott äter oftast 1/3 del av sin vikt varje kväll om de kan hitta mat.

zickans.com
Värd på Råttor, Exotiskadjur

elvisen
2009-08-17, 18:32
#11

vilket bra inlägg! verkligen som en igelkottsordbok haha^^

Grodan
2009-08-30, 16:45
#12

#11 hoppas du syftar på min artikel! Skrattande


❤️ Värd 4 mus-ifokus - Välkommen!   <:3 }~~~ ( http://gerodean.se/ecards ) ❤️

Flouff
2015-12-07, 13:30
#13

Hej! Jag märker att det var många år sedan den här tråden var aktiv. Men jag har nyss skaffat en kotte och letade efter rekommenderat näringsintag och noterar den stora mängden fibrer! Vet någon vilken kost man kan komplettera med för att nå 15%? Jag matar min lilla tjej med 2 olika sorters torrfoder för katter, mjölmaskar och lite hemlagad köttfärs och fläsk för tillfället men inget innehåller ju så mycket fibrer.

Upp till toppen