Etiketterartiklarskötsel-och-dylikt
Läst 20239 ggr
Tina-A
2014-07-08, 23:16

Bada sin igelkott

En del igelkottar blir smutsigare än andra och många kan behöva ett bad då och då. Ibland räcker det med att göra rent fötterna och ibland kan det behövas ett lite grundligare bad.

Många igelkottar blir lätt skitiga då dom gärna bajsar och kissar medan de springer och har lätt för att trampa i sin egen avföring. De igelkottar som har springhjul använder det ibland som en andra toalett och springer i sin avföring varje natt så de blir smutsiga om tassarna. Andra igelkottar tycker gärna om att rulla sig i sin toalett och blir smutsiga även på taggarna ,eller så självbespottar dom allt möjligt ”kul” på sina taggar som kan göra att de klibbar ihop eller börjar lukta lite konstigt.

Du kan därför behöva bada din igelkott då och då. Ibland behövs bara ett fotbad och ibland behövs det ett grundligare bad. Under tiden du badar igelkotten kan du också passa på att klippa klorna! Många upplever kloklippningen som betydligt lättare under tiden igelkotten badar.

Fotbad

Man kan ge sin igelkott ett fotbad ganska ofta utan problem, efter behov helt enkelt. Då fyller du upp någon centimeter ljummet vatten i en balja, i ett handfat eller i badkaret och känner noga efter själv så inte vattnet är för varmt eller för kallt. Det ska vara en behaglig badtemperatur, ungefär kroppstemperatur. Vattnet ska bara vara så grunt att det täcker igelkottens fötter. Låt igelkotten gå runt i vattnet en stund så att smutsen runt fötterna mjukas upp och trillar bort av sig själv, du kan också hjälpa till med en handduk eller en mjuk tandborste och försiktigt gnugga fötterna för att få bort smutsen.

Tips: En del igelkottar tycker det är väldigt läskigt att underlaget är halkigt. Lägg gärna en tvättlapp eller en liten handduk i botten av handfatet eller badkaret under tiden som igelkotten badar för att hjälpa din igelkott att få ett bra grepp om underlaget.

Helkroppsbad

Att bada hela igelkotten ska man göra mer sällan, ungefär 1 gång i månaden kan vara tillräckligt. Badar man igelkotten för mycket kan deras hud bli väldigt torr och det är väldigt obehagligt för dom. När man behöver göra rent taggarna gör man precis som vid fotbadet men fyller på lite mer vatten, någon centimeter till. Igelkottar är generellt bra simmare men många får panik av att behöva simma runt och inte kunna ta sig upp själv, så att fylla på så mycket som till ”simnivå” i handfatet är inte att rekommendera! 

När du badar din igelkott kan du använda handen eller en liten mugg för att försiktigt skölja över ryggen. Var försiktig så igelkotten inte får vatten i öronen, ögonen eller nosen! Är igelkotten väldigt skitig kan du också använda ett milt hund/kattschampoo i vattnet som du kan med hjälp av en oanvänd tandborste gnugga taggarna med för att göra dom rena. Använder du ett schampoo så skölj noga bort det efteråt med rent, ljummet vatten.

När din igelkott känns ren och är sköljd kan du ta några droppar olivolja eller kokosolja i en mugg med sköljvatten och hälla över ryggen innan du tar upp igelkotten. Du kan också ta några droppar på en ren, oanvänd tandborste och ”kamma” taggarna med oljan.

Tips: Använd inte för mycket olja. Det gör huden mjuk och fin hos de igelkottar som har torr hud men alldeles för mycket kan leda till svampinfektioner.

Havrebad

Ibland kan man helkroppsbada igelkottarna lite oftare, ungefär 1 gång i veckan någon vecka i rad, t.ex. när de tappar sina taggar. Det gör dom i omgångar som unga, ofta någon gång när de är mellan 7-12 veckor och det håller i sig i en eller några veckor. Det kan också komma en vända till efter det, när de är någonstans mellan 12-20 veckor. Ibland är det lite irriterande att gå igenom detta och det kan klia. Huden kan bli torr och man kan märka att igelkotten är surare och mer lättirriterad än vanligt. Man märker att de tappar taggar när man hittar en större mängd taggar vid flera tillfällen (de kan också tappa taggar av medicinska skäl så om det inte slutar är det viktigt att gå till veterinären!).

För att dämpa kliandet och underlätta lite kan man ge ett havrebad. Det kan man självklart också göra även fast de inte tappar några taggar utan bara för att varva lite mellan de vanliga baden.

Havrebad är lugnande för huden och gör huden mjuk och len och är jättebra för känslig hud.

För att göra ett havrebad fyller du upp med lite varmare vatten i handfatet än du vanligtvis skulle göra och lägger sedan i en strumpa, nylonstrumpa, en tygboll eller en tät sil fylld med en stor handfull vanliga havregryn. Låt havregrynen ligga och dra i vattnet en stund och krama strumpan eller rör om i silen då och då. Vattnet kommer att bli grumligt och efter några minuter kan du ta ut havregrynsstrumpan eller silen och hämta igelkotten. Känn efter först med handen så att vattnet svalnat till behaglig badtemperatur innan du lägger ner igelkotten för ett bad. Gör precis som vid ett vanligt helkroppsbad där du sköljer havrevattnet över ryggen för att havrevattnet ska sjunka ner till huden under taggnarna och dämpa irritationen. Du behöver inte skölja med ’rent’ vatten efteråt utan låt havrevattnet torka in på huden. Du kan också använda lite olja efter badet precis som annars, ta då några droppar i havrevattnet som du sköljer över eller ta lite på en tandborste.

Tips: Även fast det är havrebad ska du inte bada igelkotten för ofta. Det är okej att göra det lite oftare under tiden som den tappar taggarna, men sedan kan du återgå till att helkroppsbada lite mer sällan igen. Att bada för ofta torkar i längden ut huden.

Efter badet torkar du igelkotten med en handduk tills den är helt torr. Det kan vara mysigt att få gosa in sig i några sköna filtar efter badet och sova en stund efteråt!

OBS: LÄMNA ALDRIG IGELKOTTEN OÖVERVAKAD I BADET (oavsett badkar, handfat eller balja).

.: Dance like there is no tomorrow :.

 

Läs min blogg - www.hejtina.blogg.se

  • Redigerat 2022-05-24, 19:31 av Niklas
Angelica Hallberg
2014-07-11, 07:47
#1

havrebad har jag aldrig hört om. bra info :)

Tina-A
2014-07-11, 08:12
#2

#1: prova! När Otto-Maria har tappat sina taggar som mest har jag badat henne med havrebad och jag tror det var en helt annan kotte jag tog upp ur vattnet! Hon var så mycket gladare dagen efter, hon blev som förbytt! Det hjälpte henne verkligen mot det värsta obehaget och Kilander av att tappa taggar :)

.: Dance like there is no tomorrow :.

 

Läs min blogg - www.hejtina.blogg.se

Starta en egen diskussionssajt!

För föreningen, klubben, klassen, skolan, bloggen, hobbyn, intresset, spelklanen, familjen, kompisgänget, bostadsrättsföreningen, samfälligheten...

Kom igång på några minuter. Gratis förstås!

shimmer
2014-07-12, 23:19
#3

Måste verkligen tacka otroligt mycket för tipset om havrebad!! Läste om det igår och provade idag eftersom jag har en kotte på ca 3 månader som tappat taggar och blivit väldigt grumpy på sistone, och wow. För det första lyckades jag klippa i stort sätt alla (!!!) hennes långa klor i badet, något som jag inte lyckats med på flera dagar nu eftersom hon bara sprattlar! Och när jag tog upp henne ur badet var hon som förbytt! Hon var mycket lugnare och gladare, och nu har hon somnat invirad i en handduk i min famn. Verkar alltså som att havrebadet verkligen funkade sjukt bra så tack än en gång !! 😃

Seerose
2014-07-12, 23:25
#4

Har du något tips på bra schampo att använda? :)

Tina-A
2014-07-13, 00:49
#5

#3: men vad kul att läsa! Jag har precis samma erfarenheter :) man brukar ju säga att dom blir grinigare av att tappa taggar men det man sällan nämner är att det antagligen är av obehaget i huden, det kliar och är obehagligt. Havrebad kan man också ta som människa om man har känslig hud eller exem så det är en superbra grej verkligen!! Kul att det funkade för er, hoppas fler vågar sig på att prova :)

.: Dance like there is no tomorrow :.

 

Läs min blogg - www.hejtina.blogg.se

Tina-A
2014-07-13, 00:50
#6

#4: tyvärr inte, men det har säkert någon annan :) så ni som har något bra tips, släng in det här!

.: Dance like there is no tomorrow :.

 

Läs min blogg - www.hejtina.blogg.se

Heidi
2014-07-13, 23:36
#7

#4 Jag använder Anju Beauté - Degrease 🙂

#0 Tack för du ville skriva artikeln Tina ! Ska också prova havrebad på kottarna.

//Heidi - Webbtidningen för djurintresserade- Vimeddjur.se

[hedgethehog]
2014-11-12, 21:46
#8

Nu har Hedge fått ett mysigt havrebad, han älskade det! 😍

lilljaeger
2015-05-24, 20:19
#9

Tycker detta är ett riktigt bra inlägg! Tack Tina-A för tipsen! Testade havrebad för första gången ikväll till Decibel, och änsålänge verkar hon nöjd :D

Tina-A
2015-06-10, 21:04
#10

#9: kul att höra :)

.: Dance like there is no tomorrow :.

 

Läs min blogg - www.hejtina.blogg.se

Upp till toppen