Annons:
Etiketterbeteendeartiklar
Läst 39669 ggr
Mikaela_B
2007-11-28, 03:37

Att leva med en tamigelkott som sällskapsdjur!

Hur är det egentligen att leva med en taggig vän? Här skall jag berätta min syn på hur det är att leva med tamigelkottar!

Att leva med en tamigelkott som sällskapsdjur!

Hur är det egentligen att leva med en taggig vän? Här skall jag berätta min syn på hur det är att leva med tamigelkottar!

Att folk nu för tiden håller igelkottar som sällskapsdjur blir allt vanligare i vårat land som är egentligen nykomlingar på ämnet tamigelkottar.

Jag själv är uppfödare och igelkotts ägare och här är min historia om hur det är att leva med tamigelkottar.

Som både uppfödare och ägare så dyker det upp en hel del olika frågor, ex på dessa är:

  • Sticks dom inte?
  • Hur kelar man med en igelkott?
  • Blir dom verkligen tama?
  • Hur bor dina igelkottar?

Stickas kan dom göra! och bebis taggar är inget att leka med. Men ju tamare än igelkott blir, ju mjukare blir dess taggar. Dom använder bara taggarna vid hot eller liknande, men om dom känner sig trygga så har dom taggarna släta mot ryggen och då sticks dom inte.

Hur man kelar med en igelkott, beror helt på vad folk menar med ordet kela. För mig när det kommer till mina igelkottar så betyder ordet kela att jag kan hantera dom utan att få ont, men vissa smällar får man ta. Även som jag gör, pussar på magen och liknande, man kan ju inte jämföra dom med en hund,katt,iller,råtta eller annat sällskapsdjur egentligen.

Och när det gäller tamheten, självklart kan dom bli tama. Igelkottar är smidiga, sociala och trevliga djur, beroende själv på hur man väljer att forma dom. Alltså, lägger du ner mycket tid och arbete på din igelkott så kan du med gått samvete känna dig stolt över att äga en social och mycket trevlig tamigelkott. Lägger man ner mindre tid, då får man räkna med att dom inte blir lika tama, men självklart skall man kolla med uppfödaren man köper sin kotte ifrån hur hanterade ungarna är innan dom kommer till sina nya hem.

Någonting som många undrar är även hur mina igelkottar egentligen bor. Dom bor inte i sina kaninburar som dom har, utan burarna står öppna så dom har fri spring yta på 20 kvm, på denna ytan får jag ha ca 10 st. igelkottar.

Deras burar är utrustade med mat/vatten skålar, ett hus, och lite leksaker, sedan så har dom ju tillgång till leksaker mm utanför sina burar också, burarna är egentligen bara ett sätt för dom att känna att de kan dra sig undan om dom vill vara ifred.

Så sammanfattningsvis så kan jag inte mer än säga att det är underbart att leva med dessa individer. Så länge man vet vad man ger sig in på och är bra påläst så kan man få många skratt tillsammans med sin igelkott. Jag har inte tvekat en sekund på mina småttingar, utan är så fest vid dom att jag bara vill ha fler av dom!

Mikaela Berg 


www.blueberryhedgehogs.com

  • Redigerat 2022-05-24, 18:44 av Niklas
Annons:
Tina-A
2007-12-08, 04:13
#1

Intressant!

För hur många år sedan började man med att tämja igelkottar?

.: Dance like there is no tomorrow :.

[Lyssna på någon av mina låtar -
”Jag är en liten bajskorv” på Spotify]

Wiizy
2007-12-08, 17:52
#2

Intressant :)

Mikaela_B
2007-12-08, 18:12
#3

    #1 jag har inget direkt antal år, men jag vet iallafall att det är ett par år sedan som man började med det, skall locka in några andra hit som skall hjälpa mig med att svara på era frågor ;)

www.blueberryhedgehogs.com

Robinsnel
2007-12-08, 22:24
#4

Jättebra artiklar! Intressant läsning. Det enda jag stör mig en gnutta på är felstavningarna, så mitt tips blir att du kanske kör texten genom ett ordbehandlingsprogram med stavningskontroll? Typ word eller så… Lycka till med sajten.

Mikaela_B
2007-12-08, 22:57
#5

    jo visst kan jag göra det, men dock har jag bara engelska versionen och kan den ej så bra, bättre på den svenska, dessutom har jag läs och skriv svårigheter så därför är det nog mkt stavfel.

Men skall fixa det så gott ja kan.

www.blueberryhedgehogs.com

Tilda-T
2007-12-10, 23:16
#6

Det är helt ok mikaela det går hur bra som helst att läsa. Det behöver inte vara så perfekt.

Jag har en fråga hur gör dina kottar går dom i ide som vanliga utomhuskottar gör?

Det enda man ska ångra är sådant man inte har gjort!

Annons:
Mikaela_B
2007-12-11, 00:44
#7

    #6 jag har rättat så gott jag kan alla texterna nu iallafall så jag hoppas att de är bättre nu annars får ni säga till,men tack iallafall=)

Dom går inte i ide som vanliga igelkottar som lever ute, då det är rentutsagt dödligt för dom. Jag håller på med en artikel om just varför dom inte skall gå i ide så den är klar snart =) så då kommer du nog få svar på de mesta om just tamkottar och ide!

www.blueberryhedgehogs.com

Coturnix
2007-12-11, 09:49
#8

Mikaela-B, hur "klyftig" upplever du att Igelkotten är? Jag menar kan Du kommunicera med din Kotte? Katten kan man ju säga till att den inte får vara på bordet tex. :)

Mikaela_B
2007-12-11, 10:01
#9

    #8 klyftig vill jag väl inte påstå att dom är :P dom är dum/smarta om så säga :P Dom förknippar sällan hemska upplevelser som andra djur kan göra, ta ex badet som som exempel, många djur som man väljer att bada tycker rentav att de är päst och pina att bli insläpade i duschen och liknande, mina hundar hatar det! :P Igelkottarna kanske inte tycker att de är kul att bada men direkt när du tar upp dom så förknippar dom det med något possetivt! Och därför ser dom badet inte som något negativt eftersom att dom tillslut får komma upp och tycker om dig för att du tar upp dom!

Det är ju inte direkt så att du säger sitt till en igelkott så sitter dom :P Men visst har dom sina charmiga drag som gör dom "klyftiga" haha

Och om jag kan kommunicera med min igelkott, nja, om det inte är mat som serveras! haha, pinkis och zofobas så skulle dom egentligen kunna göra allt för att få dom om dom skulle förstå lika bra som en katt/hund! :P

www.blueberryhedgehogs.com

Sol-
2007-12-12, 14:14
#10

Ser igelkottar dåligt?

Vi hade en liten kotte hemma i somras, och han verkade inte reagera av att vi tog kort med blixt, och han sprang nästan rakt på oss.


Mikaela_B
2007-12-12, 22:39
#11

#10 ja igelkottar har dålig syn

www.blueberryhedgehogs.com

Alexej
2007-12-13, 10:13
#12

Kan bara tipsa alla om googles vertygslistan med stavningskontroll. inte perfekt men snabb och enkel.

http://toolbar.google.com/T4/intl/sv/

Alla katter har rätt att leva! Döda problemet inte katten....Besök oss gärna på Hittekatter.ifokus och på Djurskydd.ifokus

Hatasallad
2008-01-07, 22:10
#13

Bara undra, var gillar igelkottar att bli kliade? Skrattande

Annons:
Mikaela_B
2008-01-08, 02:29
#14

    #13 igelkottar är inget kvalisiferat keldjur, men är dom riktigt tama så kan bakom öronen och på magen vara uppskattat, över nosen tycker min ena tjej om när man kliar :P

www.blueberryhedgehogs.com

Alexej
2008-01-23, 19:15
#15

Så fort jag få lite ro i mitt liv, dvs när min son har flyttad vill jag gärna börja med igelkottar! Fascinerande djur:)

Alla katter har rätt att leva! Döda problemet inte katten....Besök oss gärna på Hittekatter.ifokus och på Djurskydd.ifokus

Ankah
2008-03-03, 21:25
#16

Hur är det med igelkottar och allergi? De har väl inte lika mycket päls som t.ex. katter så de borde väl vara lättare att ha för någon som är pälsdjursallergisk? Eller tänker jag fel nu?

En annan, lite udda fråga, ni säger att de kanske inte blir rumsrena - hur ser bajset ut? Det är ju ganska stor skillnad i hygiennivå på torra harkulor och lite mer kladdigt kattbajs - var på skalan hamnar igelkottsbajset?

Ankah
2008-03-03, 21:28
#17

Kan man ha kotte ensam eller behöver den polare?

Jag skulle också vilja veta hur den går ihop med katter!

Mikaela_B
2008-03-04, 07:48
#18

#17 för att svara på din fråga ang igelkott och allergiker så finns det ingen som kan säga tíll 120% att allergiker kan ha dom utan de är mer en spekulation där alergiker har klarat av dom men finns även de som inte gör de, oftast så är det taggarna som man reagerar på! Så de betyder inte att dom är lättare att ha än en katt pga att man är allergiker.

Hur skall man förklara hur avföringen ser ut då:P det är ju inte harkulor, men hos en frisk igelkott så skall avföringen inte vara kladdig, den är ju inte "fast" men inte heller klibbig om så säga :P torkar fast väldigt fort men går att få bort men vanligt vatten och rengöringsmedel, folk säger att de är svårt men jag finner inga svårigheter att få bort de från golvet oavsätt golvtyp. hoppas de är bra svar nog =)

Som med alla djur så kan man inte avgöra hur dom går ihop med varandra, ibland funkar de bra och ibland går de inte alls, de ligger väldigt mycket i de olika individerna själva. Om jag inte minns fel så har Catteklina katter som funkar med hennes igelkottar men även katt som funkar mindre bra?
Min erfarenhet av de är att de kan funka men även inte, många av de igelkottar som kommer till oss i omplaceringsyfte kommer pga att dom inte funkar med div djur.

www.blueberryhedgehogs.com

Ankah
2008-03-04, 10:41
#19

OK, då har jag lite mer kött på benen. Glad Tack så mycket för dina deskriptiva svar! 

Jag antar att det då också beror på kotten om den gillar att vara ensam över dagarna eller om den behöver ständig passning..?

Mikaela_B
2008-03-05, 09:19
#20

#19 visst kan dom vara ensama, de är ju som sagt inget direkt socialt djur som en hund, dom gör lite vad dom vill, så de är ju något man skall tänka på innan man skaffar sig än att de är inga keldjur, de är mer som reptiler än som våra ordinarie sällskapsdjur, även om många reptiler är vänliga och trevliga så är de ju inte direkt något mysdjur om så säga som en hund.

www.blueberryhedgehogs.com

Annons:
urmodern
2008-05-24, 15:20
#21

Oj vilken toppen sida för en som undrar, har nästan redan fått svar på alla frågor jag hade! Ett tips om stavningen kan väl vara att du har en person som dubbelkollar allt, om nu det är ett problem, jag hade ingan problem med att förstå vad du skriver märkte inte att du hade läs- och skrivsvårigheter ens ;)

Det jag undrar är det här med ide, jag tänkte skaffa kotte till hemmet men även ge den stort utrymme på uteplatsen vi har. Har pratat med en igelkottsuppföadre och hon berättade att det går bra så lägne buren/boet är ovanför marken och att det itne får var för kallt föra tt den går i ide då och kola vippar :S

Min fråga är Hur kallt får det vara? Jag bor i Örebro skall flytta till Garphyttan strax utanför, jag tycker nästan att det är varmt här hela tiden då jag är uppväxt i norrland…och jag tycker även att djuren (vi har fler) ska ha tillgång till uteplatsen om till exempel jag är på jobbet. Är det enbart sommar och vår som gäller? Ge gärna cirka i grader.

FunkyShrimp
2008-05-24, 16:23
#22

Vet inte riktigt graderna. Men rätt så varmt ska det väl ändå vara..?
Mikaela har bättre koll på detdär :P

Men ja, det stämmer att du endast ska ha ute dom när det är varmt ute. Annars går de i ide och ska vara jättesvåra att väcka, om man ens lyckas.

[Catteklina]
2008-05-25, 16:08
#23

#21 Mig du pratat med antar jag via hotmail…
Ovanför marken? Sa att det funkar bra att ha dom ute, så länge tempen överstiger 24 grader skrev jag, men inte i bur alltid, då dom ska ha tillgång till minst 20kvm enligt jordbruksverket (ett eget rum).
Hade inte vågat lämna mina kottar ensamma utomhus om jag gick till jobbet, vädret kan ändras snabbt, regn, blåsigt, för kallt. Ha endast kotten ute under uppsikt.
Och ja det stämmer att dom går i ide om tempen blir för låg, vilket inte är bra för deras kropp.

Alltså jag har inte sagt att kotten får bo ute i bur :/ Vet inte var du fick det ifrån…

urmodern
2008-05-25, 17:33
#24

Har pratat med fler OCH jag menade inte bo ute i bur utan som ett bo=boet. Jag som uttryckte mig klumpigt :S

[Catteklina]
2008-05-25, 17:37
#25

#24 Ingen fara Flört Blev bara lite orolig så att jag inte råkat säga något som missuppfattades.

urmodern
2008-05-25, 17:39
#26

Alltså jag håller på att lära mig här om kottarna så gott det går och jag får jätte bra respons från de flesta som är duktiga på att informera och tack för att den här sajten finns annars hade det ju kunnat gått tokigt fel. Som det här med dval/ide de flesta okunniga skulle nog itne se det som något onaturligt :s s det är bra att ni finsn där och säger till!!!

FunkyShrimp
2008-05-25, 17:56
#27

Kottar is the shit Cool Får hem mina imooorgooon!! :D <3<3

Annons:
[Catteklina]
2008-05-25, 18:41
#28

#26 Denna sidan är helt perfekt, det håller jag med om!
Bara till att fråga på och läsa läsa läsa alla artiklar :)

Oriel
2008-05-30, 14:20
#29

Jag måsta bara fråga, vad äter en igelkott? :)

-' Rebecca Johansson

 

Oriel
2008-05-30, 14:20
#30

Jag måsta bara fråga, vad äter en igelkott? :)

-' Rebecca Johansson

 

FunkyShrimp
2008-05-30, 15:23
#31

De är allätare :D så rätt mkt!

tex

Zofobas
Mjölmask
Keso
Kokt pasta/ris/potatis
Leverpastej
Kattmat
Kyckling och fisk (tillagad)
Frukter
Bär
Grönsaker
Räkor
Syrsor
Pinkies
Rosenbaggslarver
etc

Välsdigt mycket alltså :D de e asbra!
Dock ska de EJ ha produkter som innehåller mjölk (keso är ett undantag, varför vet jag ej?) eftersom de är laktosintoleranta.

Mikaela_B
2008-05-30, 16:27
#32

#31 beror på va för keso du ger ;) och inte heller i för stora mängder, då dom inte ska ha något som innehåller laktos ;)

www.blueberryhedgehogs.com

FunkyShrimp
2008-05-30, 16:37
#33

#32 Naturell, Cottage Cheese.
nej jag har bara gett dom lite^^ men dom verkar inte äta av det :P

Matade Iris med en liten bit aprikos igår :) det gillade hon.
Lillemor åt också en bit^^

zickan
2008-06-01, 02:17
#34

åhh.. det är ett rent helvete att leva med igelkottar :-P

Först så snubblar man på mattorna för de ligger eller har legat under så det är en stor bula. De väljer att bajsa 5cm bredvid toaletten. Att klippa klorna på Io är som att försöka olja in ett rullande tåg. Sitta stilla samt upp och ned är inte alls kul när man kan få springa runt. Ska bända och vända sig i handen tills man 1tim senare äntligen fått av siste klon för att komma på att man har en tass kvar ;-)
Sedan en neo som alltid ska retas med hunden. På kvällstid när hunden ligger i sin låga tyg korg ska han alltid försöka krypa in under korgen så hunden far upp. Jag tror ju hunden fått lopper innan jag förstod hur det låg till.
Små saker försvinner för att dyka upp i ett annat rum under någon möbel.
När man sedan ska försöka sova så hör man bara snys fnys, tass tass tass.. prassel prassel  och till slut en hund som oroligt reser på sig och hoppar upp i sängen för att undvika en Neo som just rusade rakt över hundens tempura kudde och skulle givetvis väcka honom.
Så där ligger man och svettas i sängen och undrar varför täcket blir så varmt och sitter fast.

/ zickans.com uppfödare av tamråttor och guldhamster i Västerås
Värd på Råttor, Exotiskadjur.

Annons:
Anfa
2009-07-22, 14:18
#35

Bra skrivet!

marris84
2011-05-05, 19:30
#36

aså hane eller hona spelar det nån roll jag vill ha en hane för då kan man ha roligare namn jag ahr råttor just nu men dom är gammla så nu funderar jag värkligen på igelkott jag har alltid tyckt om dom och jag såg nån tinigs anons med en vit igelkot med vit nos är det nån speciel ras ellerObestämd!!!!!!!

Mikaela_B
2011-05-05, 20:41
#37

troligen en albino bara….

www.blueberryhedgehogs.com

Acchatina
2011-05-13, 22:40
#38

Hej vilket mat märke förutom Royal Cannin, Hills, kan kotten äta?

Går "föreldrafritt kattmatt" bra?

Länk.

Mjau kattmat. Svenskproducerad kattmat

Så här står det på förpakningen:

Mjau Torrfoder Föräldrafritt

Användning: Helfoder för unga katter. Serveras torrt tillsammans med en skål friskt vatten.

Innehåll: Kött och köttbiprodukter (varav minst 4% färskt, svenskt kött), spannmål, fett, vegetabiliska proteinextrakt, mineraler, vitaminer, melassjäst.

Berikningsmedel, tillsatt mängd per kg: Vitamin A 10000 IE, vitamin D 800 IE, vitamin E (alfatokoferol) 55 mg. Tillsatt mängd koppar 2,0 mg (kopparsulfat). Energitäta råvaror skyddas av EU-godkända antioxidanter. Mjau Föräldrafritt innehåller alla de vitaminer och mineraler din unga, växande katt behöver.

Näringsvärde: Protein 35% (därav taurin 0,15%), fett 15%, kolhydrater (NFE) 33%, växttråd 2%, mineraler (aska) 6% (därav kalcium 1,3%, fosfor 1,1%, magnesium 0,09%), vatten 9%. Omsättbar energi 1530 kJ/100g.

marris84
2011-05-16, 15:17
#39

aså jag och min faster kollade på sidan hon bor i en liten lägenhet. med altan igentligen är det ett alergifrit boende. så märks igelkottar mycket eller så. kan man ha en inhängnad på altande med kompåst galer eller så. och inomhus kan man bara göra en liten inhängnad i gardeoben eller i vrdagsrumet på en ganska stor yta då eller. är dom bra liksom första djur för min faster har inte haft djur på länge hon har haft hund och katt och kanin och häst. vad äter dom igentligen. och hur stor yta på en igelkott. äter dom kött eler vego. ;)

Mikaela_B
2011-05-16, 20:29
#40

Om du har läst på sidan borde du kunna svaret på dina frågor.
Nej inga inhängnader! Bara öppna ytor, 20 kvm skall dom ha MINST…

Nej de är inget första djur om man inte har gjort sin läxa genom att läsa på…

Om du inte ens vet vad dom äter så tvivlar jag starkt på att du har engagerat dig i att läsa på  om igelkottar, och rekomenderar dig att leta efter något annat djur eller ta dig en låååång pluggtid om igelkottar, för som jag ser de nu, så finns de ingen uppfödare som hade sålt en till dig tyvärr… ingen seriös iallafall…

Jätte bra att man ställer frågor, men jag irriterar mig lite när säger att man läst på sidan och sedan kommer med basfrågor som om en igelkott äter veggo eller kött?! och detta eviga tjöt om ytan?! Då har man inte läst på ordentligt….

www.blueberryhedgehogs.com

Soppkey
2011-05-17, 01:31
#41

Håller helt med Mikaela. Jag vill egentligen inte komma och lägga mig i, men jag anar oråd när jag läser vad du skrivit. Igelkott på altan? Kompostgaller?

Det här är ett väldigt speciellt djur, med speciella restriktioner och speciella behov. Jag hoppas verkligen att du pluggar på ordentligt innan du gör något. Du kanske bör hålla dig till råttor så länge, om du ursäktar..

Annons:
Sara B
2012-03-13, 23:41
#42

Vilket spännande djur, låter helt klart intressant har dock inte alls läst på om dom så kan nog inte säga hur intressant det låter änOskyldig
Mest rädd att den lilla krabaten skulle försvinna helt här i lägenheten om vi skaffade en… Känns inte riktigt som ett lägenhetsdjur egentligen men det kanske det kan vara :P Den är ju betydligt större än de 20kvm ni pratar om i alla fall speciellt eftersom hela lgenheten har öppenplanlösning.
Söta är dom i alla fall, ne här ska det läsas på! Tror dock det kan vara svårt att hitta igelkottsvakt om man ska iväg någon stans ;D

i fokus
2014-01-02, 13:42
#43

Puttar upp, så andra kan läsa :)

marinasaxon
2015-01-03, 23:41
#44

Jag har läst på en hel del. Men jag har inte hittat något om hur det är med sladdar och så. biter de på sladdar och kablar?

AvyogAlge
2015-01-04, 00:02
#45

Personligt har jeg ikke haft nogle problemer med det. Min ene han har hevet lidt i mit TV-kabel. Men det lykkedes ham aldrig at bide hul i det.

marinasaxon
2015-01-04, 00:09
#46

okej tack ska du ha #45 !

marinasaxon
2015-01-04, 00:11
#47

Jag har en till fråga.. 

har man en soffa i till exempel tyg matereal.. klättrar igelkotten på kanterna av den och river upp eller förstör möbeln?

Tina-A
2015-01-04, 07:49
#48

De är inga gnagare så att de skulle bita på sladdar är nog väldigt ovanligt, det gör dom inte. De kan försöka klättra men deras klor är så små så jag tror intr det skulle synas på tyget alls. Mina har aldrig försökt klättra upp i soffan utan försöker bara ta sig in under :)

.: Dance like there is no tomorrow :.

[Lyssna på någon av mina låtar -
”Jag är en liten bajskorv” på Spotify]

Annons:
AvyogAlge
2015-01-04, 10:45
#49

Min ene han har kravlet lidt i gardinerne (som går helt ned til gulvet). Men ingen af mine pindsvin/ kottar har skadet møblerne eller gardinerne.

Upp till toppen
Annons: