Etiketterartiklarbeteende
Läst 12137 ggr
Tina-A
2014-12-02, 22:18

Tappa taggar

Under sitt liv går din igelkott igenom flera olika faser då den tappar taggar. Under dessa perioder blir igelkotten ofta irriterad och blir "puffig" och bollar ihop sig mer än vanligt.

Afrikanska pygméigelkottar har 6000-7000 taggar på ryggen och då och då tappar de taggar. Detta gör de för att byta ut sina ”bebistaggar” mot sina nya ”vuxentaggar”. Bebistaggarna är mindre och mjukare än vuxentaggarna som tvärt om är lite större och hårdare. Under tiden din igelkott tappar sina taggar kommer du lägga märket till flera olika förändringar.

När tappar dom taggarna?

Dom går igenom flera olika perioder när de tappar taggar. Första gången är när de är runt ca 3 veckor, andra när de är ca 6 veckor, tredje när de är ca 8 veckor och ännu en gång när de är mellan 12 och 16 veckor. I vissa fall tappar de taggar än en gång när de är ca 1 år.

En del igelkottar tappar sina taggar väldigt snabbt och processen är över på någon vecka. Andra igelkottar tappar taggarna mycket långsammare och tappar taggar i 4 eller 5 veckor, vilket kan göra att tillfällena då de tappar taggar går in i vandra. De kan påbörja sin 8 veckors tappning som kan hålla på i 4 veckor och ännu inte vara avslutad innan 12 veckors tappningen börjar, då bara fortsätter de tappa taggar. Det här gör att en del tappningsperioder upplevs som väldigt långa.

Förändringar

Vilka förändringar kan man se under tiden de tappar taggar? Framför allt är det tre olika förändringar man kan se – det ligger taggar överallt, ibland äter de mindre och de är surare. Anledningen till att de är surare antas vara på grund av obehaget av tappningen. Deras hud kan bli torr och klia eller göra lite ont. Det kan göra ont på igelkotten när du försöker klappa den så var försiktig och tänk på hur du hanterar din igelkott under tappningsperioderna. Du ska självklart fortsätta hantera igelkott varje dag, bara lite extra varsamt.

Du ska inte försöka dra ut taggar på egen hand utan tappningen sker av sig själv. Om du upplever att något ser infekterat ut eller det verkar uppstå hudproblem under tappningen så kontakta veterinär. Att hitta mindre kala fläckar är normalt under tiden de tappar taggar.

Ett sätt att lindra besväret under tappningen kan vara att erbjuda havrebad, vilket kan kännas skönt på ömtålig hud. Läs mer om det här.

Obsvera

Din igelkott kan tappa taggar av medicinska skäl också, t.ex. efter att ha fått parasiter. Om din igelkott tappar mycket taggar utan att vara inne i en tappningsperiod och du ser ”fjäll” i huden, kontakta veterinär.

.: Dance like there is no tomorrow :.

 

Läs min blogg - www.hejtina.blogg.se

  • Redigerat 2022-05-24, 19:19 av Niklas
shimmer
2014-12-03, 13:01
#1

Jättebra inlägg! :) Jag har en tagg-relaterad fråga, min igelkott (som troligtvis är gravid och ska föda vilken dag som helst nu) har börjat "flaga" och bli irriterad vid sidan av öronen. Hon brukar klia sig och det ser lite irriterat ut :/ jag ringde veterinär och skulle boka en tid för ett tag sedan men tiderna som var tillgängliga låg för nära inpå graviditeten så jag ville inte riskera att stressa upp henne genom att åka in då. Men undrar lite ifall det finns något man kan göra hemma för att "lindra" det, typ ge henne något speciellt att äta eller liknande?

Upp till toppen