Etiketterartiklarskötsel-och-dylikt
Läst 14474 ggr
nuttan85
2011-10-10, 18:14

När du bestämmer dig för att ta hem en omplacering

Att köpa en igelkott är att köpa en familjemedlem med speciella behov. När du får hem din lilla unge kan du hantera den mycket och på så sätt vänja den vid din hantering. Kommer den ifrån en seriös uppfödare är den hanterad från tidig ålder. Men vad händer om du istället öppnar ditt hem för en omplacering? Den sämsta anledningen till att välja en omplacering är att de är billigare i inköpspris. Du vet inte alltid vad du får hem.

Det kan vara en skygg liten igelkott som kommer från ett hem där de sedan länge har tröttnat på den. Den kanske inte alls har fått någon stimulering eller hantering. Detta är något du måste ta med i beräkningen. Har du tålamod nog att låta den vänja sig vid dig och sitt nya hem? Igelkottar tycker inte om att flytta och det kan ta flera veckor innan din nya familjemedlem vandrar runt så att du ser den hemma. Den kan vara uppfödd på felaktig mat så det är viktigt att du tar reda på så mycket som möjligt om det tidigare hemmet. Problemet med igelkottar som omplaceras exempelvis på blocket är att många av ägarna vet hur igelkotten ska skötas men kanske inte har följt dessa råd. Det kan då vara lockande att ljuda för att inte själv framstå i dålig dager. Be därför om att få med lite övergångsfoder så att du kan föra över igelkotten på den mat som finns i djuraffären nära dig.

Så är det bara negativt att ta en omplacering? Nej, det vill jag inte påstå! Att ge ett djur ett nytt hem är en av de finaste saker som man kan göra! Däremot är det viktigt att du tar med i beräkningen att det kan ta lite mer tid för dig att få den där mysiga familjemedlemmen du så länge har drömt om. Att låta tiden ha sin gång och ge din lilla taggboll tid på sig att återhämta sig efter flytten är väldigt viktigt. En yngre igelkott tar flytten lite bättre just för att ungdjur är mer flexibla. Tänk på hur det är med oss människor. Ju äldre vi blir desto jobbigare blir omställningen då våra liv förändras. Igelkottar är individer och hur de tar flytten är personligt. Vissa behöver mer tid på sig än andra. Har du tålamodet att låta igelkotten få vara i fred första veckan? Var observant på att den äter som den ska och erbjud mat som du vet är bra för den. En liten varning här är att vissa vuxna individer som folk har tröttnat på enbart har fått katt/hundmat i torrfodersform. Den nya maten med kokt kött, kyckling och insekter kan ge din lilla stjärna problem med magen. Var därför försiktig när du börjar introducera den nya maten. Det kan ta en till ett par veckor för den lilla magen att ställa om sig. Byt inte torrfoder och introducera färskvaror samtidigt! Får igelkotten diare kan den tappa mycket i vikt och dessa små djur kan ha problem med att återhämta sig!

Min första igelkott var en omplacering. En liten hona som skrämde livet ur mig när hon fräste åt mig. Flytten till mig stressade henne ordentligt och det visade sig senare att hon har växt upp i en lokal och inte i ett hem. Denna information fick jag inte. Jag fick dock veta att uppfödaren sista tiden hade varit dålig på att ge henne något annat än torrfoder. När hon kom hem introducerade jag färskmat och hon fick diare och tappade lite vikt. Så jag började ge henne pyttelite färsk mat tillsammans med torrfodret och ökade sakta men säkert upp till 30g om dagen. Det tog 2 månader innan jag såg henne röra sig när vi var hemma. Men hon fick vara ifred och sakta men säkert tog hennes nyfikenhet överhanden. Hon började komma fram när jag matade henne och nu kan jag gosa med henne på kvällarna. Hon är en underbar liten tjej. Det jag vill förmedla med den här artikeln är att omplaceringar är lika underbara djur som de du kan köpa som ungar. Men du kan få vänta länge på dem. Det kan vara mycket som krånglar och det är sällan personen du har köpt din omplacering av finns där och svarar på dina frågor. Detta stämmer så klart inte om det handlar om en omplacering via en seriös uppfödare. Då finns det ett helt annat stöd. Så en omplacering kräver att du har läst på väldigt mycket och att du vet att ditt intresse håller i sig även om det blir krångligt under en period. Kanske är det bäst att köpa den lite dyrare ungen från en seriös uppfödare med gott rykte om det är din första igelkott? Så att du har mer erfarenheter när du senare köper din andra eller tar emot en omplacering i ditt hem?

Bilderna är från när jag fick hem min lilla tjej. Jag fick henne i en skokartong blandad med mat och avföring. Hon var så rädd och stressad efter resan att hon fick vandra ut själv då jag inte ville stressa henne ännu mer genom att lyfta i henne.

Ingenting är omöjligt. Bara mer eller mindre svårt.

  • Redigerat 2022-05-24, 19:31 av Niklas
i fokus
2014-03-23, 18:48
#1

Putt!

Upp till toppen