Boende och trivsel

Värmematta till kotte?

2013-11-06 21:31 #0 av: mikkkaan

Hej!
Tänkte höra vad ni här inne har för erfarenheter om värmemattor/värmedynor till era kottar. Vart lägger ni dem? Under buren eller på golvet utanför? Tar sig värmen verkligen igenom golvet på buren? Kan det bli för varmt? Hur gör ni med sladdarna?
Min Pigge har en stor bur som han sover i på dagen men han kan gå ut och in när han vill! Har även en värmelampa över buren. Har spärrat av ungefär halva mitt rum tillfälligt, (rätt stort rum) eftersom det finns alldeles för många gömställen för en liten kotte i andra halvan ;) men tanken är att han snart ska kunna springa i hela rummet när vi löst detta!
Så vart vore det bästa stället att placera en värmematta i detta fall? Eller behövs det kanske flera?

Mvh Mikaela och Pigge

Anmäl
2013-11-06 22:32 #1 av: SofiaLoow

Lägg den någonstans där han gillar att sova och det är lite kallt, han hittar nog dit av sig själv, de väljer ju sällan att sova på kyliga ställen. Jag har en i kottens sovlåda under min säng och det går jättebra att ha den i alla filtar men jag valde en med termostat i som inte kan bli för varm.

Tänk på det när du ska skaffa en matta att det finns olika mattor som ska efterlikna olika miljöer så en "ökenmatta" blir nog lite väl varmt för kotten.

Börja med en matta och kolla varje morgon så att han ligger på ett varmt ställe innan du går hemifrån :)

Anmäl
2013-11-07 21:05 #2 av: mikkkaan

Okej, då får det nog bli så att jag lägger den precis utanför buren under filtarna han brukar somna i :)

En med termostat låter ju toppen! Men om en ökenmatta blir för varm, vilket klimat borde passa till kotten?

Jag brukar lägga honom under värmelampan på morgonen om han inte redan somnat där ;)

Men hur gör du med sladden? :)

Anmäl
2013-11-08 14:59 #3 av: iggykott

jag har en värmeplatta under en liten "madrass" och så en filt på det som hon sover i. har köpt en timer så det är värme på varanan timme på dagarna och kanske var tredje på nätterna när hon ändå är uppe och röjer om kring. hon biter inte på sladdar så sladden hänger bara löst. 

men senaste veckan lägger hon sig nu under madrassen och filten direkt på värmeplattan. flyttar jag henne så kryper hon ner under igen ganska direkt. någon som vet vad detta kan bero på? 

och det hör ju inte riktigt till, men tänkte passa på att fråga. hur ofta tvättar ni kottarnas filtar? 

Anmäl
2013-11-10 14:00 #4 av: SofiaLoow

Jag tror att hon helt enkelt har insett hur varmt och gott det är direkt på värmemattan, de älskar ju värme. Du kanske kan prova att låta mattan värma längre tider så det alltid är varmt på madrassen eller ha en tunnare madrass. Funkar inte det så kanske det till och med är helt okej att hon sover direkt på mattan? Det blir ju kallare på de flesta golv såhär års och det är kanske det hon har känt av. 

Jag byter filtar hos kotten ca varannan vecka eller när det är smutsigt. Oftast så håller han det ganska rent i sovlådan men såklart drar han med sig en del skit in där ibland. Jag brukar tvätta hans filtar samtidigt som mina lakan och vi grisar ner i våra sängar ganska lika så det passar perfekt för oss :)

Anmäl
2013-11-10 18:09 #5 av: mikkkaan

Tack så mycket för svar! Tror det får bli en värmematta av något slag iallafall så lägger jag den utanför buren :)

När det gäller filtarna så byter jag också ungefär varje till varannan vecka beroende på hur skitiga dom blir! Dock brukar han hålla filtarna rätt så rena :)

Anmäl
2013-11-11 10:11 #6 av: Cumulus


Funderar på att köpa en värmematta, men det finns ju för många att välja i mellan.... Olika Watt på mattorna, vad har ni för Watt på mattor till kottar, har ni något tips på någon bra butik på nätet? Glad

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.