Allmänt

Kottesäkra hem för min första kotte?

2016-01-15 23:46 #0 av: Josefinbk

Håller på att ska kottesäkra mitt hem för min första igelkotte. Har försökt vara så påläst jag bara kan och nu vill jag bara be om era åsikter kring min nuvarande plan kring hur jag har tänkt göra det så mysigt och säkert för min blivande kotte.

Del 1 buren:
Har tänkt köpa en stor bur som har en plastbotten och gallerväggar/tak. Gliporna mellan gallren är väldigt små så risken för att han ska fastna med taggarna ska vara så liten som möjligt. Öppningen till buren är på sidan och där har jag tänkt haka fast en liten trappa i trä med halkskydd så han ska kunna ta sig in och ur buren når han vill. Höjden mellan öppningen till buren och golvet är väldigt låg. Anledningen till varför jag köper en bur till kotten är för att han ska kunna få gräva i den om han vill (då jag läst att igelkottar gillar att göra det).

Del 2 bäddningen:
Burens bäddning som jag tänkt köpa är carefresh ofärgad då jag läst att det ska vara bättre än vanligt sågspån på så sätt att det inte dammar och fäster sig bland taggarna. Detta har jag tänkt att min lilla kotte ska få gräva och böka runt i.

Del 3 huset: jag har tänkt köpa ett stort trähus (trälåda med öppen stor dörr) som jag har tänkt fylla med fleecetyg så han ska få kunna sova i. Nu funderar jag dock även på att köpa en värmeflaska som jag ska fylla med vatten (i lämplig temperatur) och sedan vira in i filt för att han ska få det varmt och skön. Har ni testat värmeflaska till era kottar?

Del 4 värmefilt?:
Funderar på att införskaffa mig en värmefilt med 3 olika temperaturlägen som jag ska ha på golvet i lägenheten. Vid produktinformation läste jag att dynan stänger av sig själv efter 90minuter. Dynan går även att tvätta i tvättmaskin. Har även bra med värme i lägenheten så värmen här hemma ligger mellan 24-27grader.

Del 5 sladdar:
Något som jag oroar mig mycket för är sladdar. Biter igelkottar på sladdar? Har läst på vissa sidor att de inte bryr sig om de då de inte luktar mat. Jag vänder mig hit för att vara på den säkra sidan.

Del 6 smådjurshage:
Har sett på vissa sidor att det finns smådjurshage att köpa. Om jag skulle besluta mig för att köpa en så skulle jag främst använda den som skiljevägg från rum till rum. Nu är då frågan: den är i galler som har väldigt små glipor, men jag är dock orolig att han på något sätt kan klättra över den? Köpa eller inte köpa?

Väldigt tacksam för svar. Vill bara mitt bästa för min framtida kotte. Frågar hellre en gång för mycket än för lite. :)

Anmäl
2016-01-16 10:00 #1 av: Angelica Hallberg

Hej
Jag svarar så bra jag kan på varje del :)
1. Buren
Låter bra med låg botten.
Personligen tycker jag att du kan ta bort gallret helt så slipper du riskera att den försöker klättra o skada sig i fall.
2. Bädds ing
Carefresh har jag o de älskar den. Sågspån kan skada fötterna så kör på carefresh :)
3. Huset
Filtar är bra men ta gärna fleecefilt utan sömmar på.
Vi har träbon utställda lite här i där men bästa boet till hanen är en mjuk kattigloo som står på fleecefilt o en sorts värmekudde man värmer i micron den älskar han, så håller den sig i ca 8-10 timmar. Heter snugglesafe o kan va bra att ha hemma om du exempelvis ska frakta kotten till veterinär när det är kallt. :)
Honorna däremot ligger i träbo ihop o har en värmematta under boet.
4. Värdefull
Köp inte en som stänger av sig efter 90 min. Då får kotten inte varmt när den sover.
Bättre ha en som är på hela tiden o sätta på lägsta läget, eller köpa en snugglesafe eller värmematta för terrarium. Noga att kolla vad du har för golv den ska ligga på.
Men vi har värmedyna med 3 lägen som inte stänger av sig.
5. Sladdar
Kottar biter inte på sladdar.. har aldrig hört det iaf.
6. Hage
Om det är för att dela av rum så är det billigare o bättre att bygga en själv.. lite högre i trä som du lätt kan flytta på. Hage kan va bra om du ska ha ute på sommaren när du är med men en del är bra på o klättra :)
Stort lycka till.
Klosax som vi har är en för papegojor den är liten o bra

Anmäl
2016-01-17 03:30 #2 av: emmafelicia

Fler risker med sågspån är att det kan orsaka allergi och dessutom skada deras könsdelar om det hamnar fel, särskilt på hanigelkottar. Det kan bli riktigt tråkiga infektioner av det!

Tycker du ska köpa ett hus som är lite isolerat på insidan, det har i alla fall mina uppskattat, med filtar i såklart!

Snugglesafes är jättebra, det är min kottes främsta värmekälla och det fungerar jättebra. Jag har två som jag värmer en på morgonen och en på kvällen. Var försiktig med att ha den fär länge i mikron bara, och värm inte en platta som inte är 100% kall (icke-uppvärmd). De kan spricka, och gelen som är i kan orsaka stora skador, men det är bara om man inte följt instruktioner.

Så länge den inte kan fastna med tassar och taggar i gallret så behöver du nog inte oroa dig, och sladdar är inga problem. Tror att sladden ska lukta väldigt gott om den ska börja tugga på dem, haha.

Lycka till! Det med värmefilten kan nog Angelica bättre än mig, haha.

// Felicia - Sajtvärd på Igelkott i Fokus.

Anmäl
2016-01-18 21:50 #3 av: Catchoo

Jag har använt en smådjurshage för att skilja av mellan mina två slagskämpar, och inte ens min lille utbrytarkung som annars klättrar in och ur allting har lyckats ta sig över.

Köper du samma modell som jag (minns tyvärr inte vad den hette...) kan jag dock säga att den inte är speciellt effektiv, Sherlock traskade bara helt sonika rakt igenom den när jag försökte haga in honom så jag har använt vad som känns som en miljon buntband för att hålla ihop hemmabygget.

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.