Afrikansk Pygméigelkott

Ny kotte

2014-04-09 10:21 #0 av: ostlingemmie

Jag och min sambo skaffade igelkott i måndags och det är vår första kotte. Är lite orolig över att han fräser och sticker ut taggarna hela tiden när vi försöker lyfta upp honom.. Än så länge går det bara med en filt... Fick höra av uppfödaren att jag bara skulle fortsätta göra så här tills han vänjer sig.... Vet ni om detta är normalt? Kommer han någonsin vänja sig vid mig?

Anmäl
2014-04-09 20:15 #1 av: AvyogAlge

Det er helt normalt at pindsvin/ kottar viser pigge og hvæsser i starten. Faktisk er der mange der anbefaler at man lader dem være de to første dage, så de kan vænne sig til omgivelserne.
Du kan evt. ligge en skjorte, du har sovet i, hen til dens hus, så den vænner sig til din lugt.
Ud over det handler det meget om at blive ved med at tage den ud og give den lidt godt, når I gør det. I kan f.eks. give den melorme/ mjölmask. Det er også en god ide at den har mulighed for at skjule sig, når I har den ude. Du kan f.eks. lade den gemme sig under din bluse eller under et håndklæde.
Men først og fremmest skal I være tålmodige. Der kan godt gå noget tid.

Anmäl
2014-04-10 00:21 #2 av: Seerose

När jag fick hem min lilla tjej var hon supersur och vägrade bolla upp sig över huvud taget. Även om jag kunde lyfta henne med en filt så vägrade hon komma ut ur sin taggiga boll.

Det tog ett par dagar så började hon sticka ut sin lilla nos och våga hälsa. Då blev hon i stället väldigt fräsig, men vi tog det stegvis. Man får se de små framstegen – ett tystare fräs, en längre nosning, en liten slick. 

Inte många dagar senare började hon bli trevligare. Sedan tog det ett tag innan hon blev helt okej med mig, men det var främst för att hon bytte taggar så det kanske er lilla kotte gör också?

Men precis som #1 skriver så var tålamod allt som krävdes. Varje litet steg är någonting positivt och även om det var jobbigt att vänta så är det värt det i slutändan. Min lilla tjej gick inte att muta med någonting – utom med kokt kyckling. Kanske kan vara värt ett försök?

Anmäl
2014-04-10 08:14 #3 av: ostlingemmie

Tack för era tips! Ska försöka med alla!!! :) Skönt att veta att det är normalt!

Anmäl
2014-04-10 08:24 #4 av: Angelica Hallberg

Våran tjej byter taggar o är jättesur o fräser när man tar upp henne. Hon har blivit lygn när hon ligger hos oss sen så det blir successivt bättre.
du får skapa förtroende o sen ha förståelse för att hon/han har kanske jobbigt med taggar o nytt boende.

Anmäl
2014-04-10 14:18 #5 av: ostlingemmie

Är det vanligt att de byter taggar när han fyller 8 veckor på lördag? För jag märker ju att det ligger lite taggar i hans bo då och då... Har iallafall hittat något som lockar honom, ägg är stor favvon här hemma!

Anmäl
2014-04-10 19:09 #6 av: AvyogAlge

Det er normalt de skifter pigge/ taggar når de er ca 3 - 6 måneder, og jeg ville ikke være urolig fordi det starter lidt før, hvis du ikke kan se skaldede pletter eller lignende.

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.