Afrikansk Pygméigelkott

Grå starr hos igelkott

2014-03-14 07:57 #0 av: naja

Hej,

Jag upptäckte i morse att min lilla igelkott Tonic's ena öga har fått vad som liknar en vit pupil. Han mår jättebra annars, är pigg, kry och nyfiken och det verkar inte besvära honom ett dugg.

Jag har mina misstankar att han har fått grå starr, eftersom det ser ut som att det är linsen som är grumlig, och att det inte sitter 'på' själva ögat.

Tänker kontakta veterinär idag, men bor i Helsingborg. Någon som vet om djursjukhuset här har igelkottserfarenhet, eller om man borde ringa en annan klinik för konsultation, om de inte vet så mycket här nere? Vill att han får bästa möjliga vård. 

Någon annan som har erfarenhet av detta? Är det en 'ålderskrämpa' (Tonic är snart två)?

//Naja


Anmäl
2014-03-14 21:48 #1 av: choiicho

Tror inte det beror på åldern. Vore skumt med gråstarr på en så ung kotte, tycker jag iaf. =/ Kan vara något annat. Får se vad veterinären säger. Kan vara nått som går att bota med antibiotika. :3 

Hoppas det löser sig! Tummen upp

Anmäl
2014-03-14 21:52 #2 av: Heidi

Jag bor själv i Stockholm så har inte koll på klinikerna där. Men när jag bad folk tipsa om kliniker som tog emot kottar så nämndes fågelkliniken i Lund. Finns bland länkar. De den enda som tipsats om i Skåne som jag sett men de kan ju vara fler ställen som är bra och villiga att lära sig mer om kottar för att kunna ge bästa möjliga vård.

Hoppas han får bra vård! Berätta gärna vad veterinären sa. 
//Heidi - Webbtidningen för djurintresserade- Vimeddjur.se

Anmäl
2014-03-14 23:56 #3 av: AvyogAlge

Da pindsvinenes/ igelkottarnes øjne ikke er som godt beskyttede f.eks. vi menneskers sker det med jævne mellemrum at øjnene bliver beskadiget. Heldigvis bruger pindsvin/ kottar ikke deres øjne særligt meget, da de først og fremmest bruger deres lugtesans og hørelse. Så selv hvis det går helt galt og et pindsvin/ igelkott mister synet, kan det sagtens have et langt og godt liv bagefter.

Anmäl
2014-03-15 07:38 #4 av: Angelica Hallberg

Kan va skada på yttersta hinnan . Vårt narsvin fick hö i ögat o då blev drt så. Blev bbra med ögonsalva.

Anmäl
2014-03-15 16:31 #5 av: naja

Tack för svar, 

Ringde djursjukhuset här i Helsingborg, och de tipsade också om fågelkliniken, så vi bokade in honom där på måndag, när deras kotte-expert var tillgänglig. 

Han är pigg och glad i övrigt, så är inte så orolig för att han ska ha ont eller så. De ser som sagt så dåligt ändå så han verkar klara sig bra så länge.

Återkommer med vad veterinären säger.

Man vill ju att de små liven ska ha det så bra som möjligt!

Anmäl
2014-03-16 08:33 #6 av: Angelica Hallberg

Lycka till.
jobbigt när de är sjuka.

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.