Afrikansk Pygméigelkott

Lite frågor om kotten!

2013-09-07 21:24 #0 av: ppernie

Hej, jag har nyss skaffat en liten kotte men nu har jag lite frågor till er som säkert vet mer.
Hur länge är det "normalt" att dom sover? Min lilla kotte går inte upp förrän vi har gott och lagt oss (efter tolv) och sen har hon lagt sig igen innan vi vaknat. Ska dom sova så länge, eller sover hon bara extra länge nu när hon är bebis? Hon är två månader ungefär. Sen har vi märkt att hon vaknar till när det är tyst. Kan det vara så att hon väntar tills det är helt tyst i lägenheten innan hon vågar komma fram ur sitt krypin? Och kommer hon då kunna vänja sig vid ljud?
Sen undrar jag hur lång tid det brukar ta innan kottar vänjer sig vid händer och så. Och hur mycket ska man pressa dom? Vår lilla kotte blir rädd och spänner taggarna så fort man kommer i närheten och det går inte att klappa henne alls. Men jag antar att det är en vanesak, men hur lång tid brukar det ta då? Och hur ska jag göra för att hon ska bli van?
Jättetacksam för svar och andra smarta tips för en nybliven kotteägare. Det är verkligen bland det sötaste djur jag sett! :D

Anmäl
2013-09-08 01:24 #1 av: Heidi

Här hemma kommer kottarna fram när vi släcker men har inget emot om vi är vakna men dom störs helt enkelt av lamporna.

Igelkottar kan absolut ha olika temperament och en del är räddare av sig men mycket hantering så tidigt som det går brukar ge socialare kottar. Vet du om uppfödaren socialiserat henne?

De kotteungar som flyttat från mig har blivit väldigt socialiserade och varit väldigt mysiga även hos sina nya ägare från början så det är viktigt att vänja dom vid hantering så tidigt som kottemamman tillåter. 

Ett tips är att klippa ut en mindre bit av en fleecefilt och sova med den ett par nätter och sen låta kotten sova i filten så den vänjer sig vid din lukt. Var noga med att ta bort ev hårstrån på filten bara så kotten inte fastnar i dom med fötterna. 

Sen ta upp den i  knät en stund varje kväll och låt den lukta på dig i sin takt. Fjäska lite med något extra gott som blöt kattmat eller mjölmask. 

Du får gärna maila mig om du behöver mer råd och stöd: kattfamiljen@gmail.com


//Heidi - Webbtidningen för djurintresserade- Vimeddjur.se

Anmäl
2013-09-08 12:51 #2 av: ppernie

#1
Tack så mycket för svaren! Får fortsätta ha tålamod fast hon fnyser när man plockar upp henne.
Uppfödaren verkar inte ha socialiserat henne jättemycket måste jag säga. Det går till exempel inte att lyfta henne utan att ta med en handduk, för då sticks hon. Så jag får ta det i egna händer. För tillfället är favorit sovstället ett hus med husses gamla mössa i, där älskar hon att ligga. Men får lägga något som luktar mig på det näst bästa stället.
Jag har läst lite att frukt inte är jättebra för det är sockrigt men hon älskar verkligen äpplen. Kan man fjäska med det då? Liksom hur ofta kan man skämma bort med frukt? Blir så glad bara hon äter något för det gjorde hon inte i början.
Men just det här med att dom ska vänja sig.. läste någon kommentar om att man kan ta dom i nackskinnet, men det finns ju inget nackskinn? Haha är ju bara taggar, så hur ska man visa att det är jag som bestämmer fast göra det på ett snällt sätt?
Tack igen!

Anmäl
2013-09-08 14:05 #3 av: Djurfamiljen

Vilken uppfödare är hon i från?

Anmäl
2013-09-08 16:55 #4 av: SofiaLoow

Jo då, ett nackskinn finns det allt. Det gäller bara att "våga" hantera kotten. När jag fick hem min första lilla fnys-kotte var jag lite för mesig i hanteringen. Det är bara att ta tag i nacken precis som men en kattunge. Att det sticks får du helt enkelt ignorera, det är en vanesak. Nu efter ett halvår med mer bestämd hantering så är min kotte mycket säkrare i famnen. Att lyckas med en helt fnys-fri kotte skulle jag säga är näst intill omöjligt men ju mer ni tränar med kotten desto bättre blir det.

Jag tänkte på det här med frukten. Igelkottar kan inte smälta frukt och grönsaker på samma vis som vi. För mycket frukt ger förstoppning eller andra problem. Sockret är ju som sagt inte heller bra men prova om ni hittar något annat som hon tycker lika mycket om och om/när ni ger äpple tänk på mängden och att det inte blir för ofta. :)

Anmäl
2013-09-08 21:31 #5 av: ppernie

Okej, jag får försöka med det då. Än så länge reagerar jag genom att bli rädd varje gång hon fnyser för att jag är så oberedd, får träna bort det :) Jag vet att igelkottar inte är nått "myspys"-djur på samma sätt som hund till exempel, men skulle ju kännas bra om man kunde klappa och hålla lite grann iallafall :)

Dom första dagarna åt hon inget alls så jag började bli orolig så blev både lättad och glad när hon åt och gillade äpple. Men har testat något nytt nästan varje kväll och kyckling är en favorit och ärtor funkar också. Har ni något bra tips vad man "helst" ska komplettera torrfodret med? Har testat frystorkade gräshoppar men dom ignorerade hon helt! Så får väl ge äpple som belöning någon gång ibland istället. Vill helst inte testa med levande djur nu när hon är så blyg och kräsen, eftersom om dom är borta vet jag inte om hon ätit dom eller dom försvunnit av sig själv.

Och har ni några bra svar på när dom brukar vakna? Vi släcker lampan ganska tidigt men har TVn på, på lågt ljud, men ändå har hon inte kommit fram förrän väldigt sent. Är det bara för att hon fortfarande är en bebis?
Tack så jättemycket för alla råd och tips iallafall :)

Anmäl
2013-09-09 22:18 #6 av: SofiaLoow

Alla är ju väldigt olika men mat jag tycker är BRA är kokt nötfärs, fisk, kyckling och ägg. Larver och andra insekter är också suveränt och är man rädd för att de ska smita så får man hålla ögonen på insekten tills den är uppäten. Mjölmask brukar jag servera i rymningssäkra porslinsskålar, de har liksom inåtböjda kanter så larven inte kommer ur. De brukar finnas på hamsteravdelningen i djuraffären, innan jag hittade dem skålarna smörjde jag kanterna på skålarna med lite matolja så de inte fick något grepp och bara halkade tillbaka ner i skålen. Levande syrsor är nog betydligt svårare att hålla på plats, jag har faktiskt aldrig testat syrsor. Min lilla försiktiga igelkott var också extremt känslig för plötsliga ljud och rörelser så jag klippte larverna på mitten innan jag serverade dem, nu blir han galen bara han känner lukten av dom och skulle kunna äta hur mycket som helst medans frystorkade inte är minsta intressant. 

Som sagt så är ju alla olika, kotten jag har nu väntar tills det är mörkt och lugnt i rummet innan han går upp, det kan vara fullt ljus och teven kan stå på i andra delar av huset men så länge det är lugnt där han är går han upp. En annan hane jag hade kunde man nästan ställa klockan efter, 21.00 varje kväll kom han ut ur sovplatsen och började springa omkring, även om ljuset var tänt eller om det var någon i rummet. 

Det kan hända att eran tjej helt enkelt inte vill gå upp fören sent eller så kommer hon vänja sig sakta men säkert vid lite liv och ljus, det beror helt på hur "kaxig" hon är/blir.

Appropå att du blir rädd varje gång hon hoppar till, det är absolut en vanesak. Det viktiga är att du vänjer dig och lär dig att inte rycka till, då rycker hon troligtvis till ännu mer va? Det blir bättre snart! Det gäller bara att våga "bolla runt" lite med kotten och inte använda filtar och annat för att lyfta, då tar det bara längre tid, om några månader känner du inte taggarna alls på samma sätt. Jag lovar!

:)

Anmäl
2013-09-14 11:21 #7 av: ppernie

Åh, återigen tack för alla tips :)
Igår kväll kom hon för första gången upp självmant medan vi var vakna. Jag antar att hon var hungrig haha. Men vi hade tvn på och jag hade även besök så kändes skönt att hon vågade upp ändå. Då kanske hon kommer vänja sig mer och mer allt eftersom.

Så länge hon äter medan jag sover vill jag inte ge levande insekter men att klippa mjölmask ska jag nog testa. Då är dom ju fortfarande "färska". De frystorkade gräshopparna får jag nog ge upp hoppet om, haha.

Det där med att hon blir rädd när jag blir rädd stämmer helt så ska göra mitt bästa med att träna bort det. Just nu har jag lite sår på mina händer som jag inte vill ha taggar i men så snart de har läkt ska jag våga mig på att lyfta henne med bara händerna. Min sambo har redan gjort det och det har gått hyfsat bra. Hon blir lite arg men lugnar sig efter ett tag. Och det är ju inte så konstigt att hon blir arg tycker jag ändå. Och fast min tjej än så länge är blyg och osocial så är jag så himla glad att jag fått en kotte. Bara sötheten hon har slår ju allt och dom få stunderna man får gör det liksom värt :)

Men jag hade ingen aning om att man var tvungen att göra det så kottesäkrat. Häromdagen hade jag henne i ett annat rum medan jag dammsög. Och på något vänster lyckades hon klämma in sig bakom en byrå så bara ena bakbenet stack fram. Skrämde slag på stackars matte men hon mådde prima när sambon lyfte fram henne. Hade inte koll på att dom kunde göra sig så smala så där fick man lära sig en läxa!
Ha en bra lördag alla kottevänner! :)

Anmäl
2013-09-14 16:42 #8 av: SofiaLoow

Underbart, jag fick ett litet leende på läpparna av att läsa detta :)

Visst blir man löjligt stolt när kotten gör framsteg ;)

Och att hon är osocial beror på att hon är en igelkott, de fnyser och har sig men så länge man inte ger upp så hittar man sätt att gosa med dom, alltid på deras villkor såklart :p

Anmäl
2013-09-15 03:06 #9 av: Konkolia

Jag gav inte upp om syrsorna... Mosade ner dom i den mjuka kattmaten som min kotte får lite av.... Succé

Anmäl
2013-09-15 14:53 #10 av: SofiaLoow

Sedär ja, jättebra, syrsor är ju nyttigt för dem så det är jättebra att du hittat ett sätt hon vill äta dom påTummen upp

Anmäl
2013-09-16 22:14 #11 av: ppernie

Det har bara gått några dagar men hon börjar redan vänja sig mer vid våra händer och det känns helt underbart! :D
Jag vill fjäska lite extra dessa gånger och försöker hitta favorit"godiset", en liten fråga, kan dom äta räkor och kräftstjärtar? "Råa" eller hur man nu säger om dessa?

Anmäl
2013-09-16 22:54 #12 av: SofiaLoow

Nja om de ligger i salt spad skulle jag nog åtminstone skölja bort så mycket salt som möjligt men annars kan jag inte tänka mig att skaldjur skulle vara några problem alls.

På blueberryhedgehogs.net har uppfödaren Mikaela en flik med recept, jag har själv aldrig provat några av dem (finns bara recept på godis än så länge) men jag tänkte prova "kakorna" inom snar framtid, det kanske kan vara något för din tös. Men tänk på att ge med måtta  eftersom det är söta saker. De innehåller just äpple, för visst var det väl din kotte som var så förtjust i äpple? :)

Anmäl
2013-09-17 19:09 #13 av: ppernie

Okej, ska testa med någon räka då, eftersom kokt fisk funkar för dom kan jag inte heller se några problem med skaldjur!
Jaha, vad roligt! Då måste jag kika in där :) Och japp, det är min kotte som är en liten äppelälskare :D

Anmäl
2013-09-18 21:23 #14 av: Heidi

Ppernie: Va skönt att det går framåt med din kotte Hjärta

//Heidi - Webbtidningen för djurintresserade- Vimeddjur.se

Anmäl
2013-09-18 21:56 #15 av: ppernie

Åh ja verkligen :)
Igår var hon riktigt social faktiskt. Sambon min är lite modigare än mig. Jag rycker fortfarande till ofrivilligt men ska vänja bort det. Och hon äter bra nu också som hon inte gjorde i början så nu känns allting mycket bättre faktiskt :) Det känns så skönt att man kan fråga här och få bra tips och råd! Är lite svårt att veta allt förstås. Så tack igen! :D

Anmäl
2013-09-25 21:24 #16 av: SofiaLoow

Skönt att hon äter ordentligt! Har du hunnit prova någon mer mat? Jag tänker prova de där kakorna så fort jag får lite tid och energi över, hoppas din kotte gillar dom :)


Anmäl
2013-09-26 15:45 #17 av: ppernie

Jag tycker jag provar nya saker nästan hela tiden men hon är tydligen lite kräsen, min kotte! Har inte hunnit prova något utav recepten än då jag varit sjuk och inte riktigt haft lust att ställa mig i köket och flänga runt, haha. Som tur är gillar hon ju torrfodret iallafall så hon får ju i sig mat. Läste på någon annan tråd om ditt tips (tror det var du iallafall) att mortla äggskal så det ska jag göra så hon får i sig kalk :) Får fortsätta försöka bara. Känns som jag lär mig mer och mer om henne för varje natt, haha :>

Anmäl
2013-09-26 17:36 #18 av: SofiaLoow

Ja extra kalk och fibrer behöver dem. Havrefras i torrfodret är också en bra grej :)

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.