Svensk vildigelkott

Hjälp! Hittat föräldralös kotte

2013-08-05 20:37 #0 av: [pepparkatt]2

Hej!

I mitt område idag hittade min sambo o jag en pytteliten bebis som sprang omkring ensam väldigt länge. Kottarna här är inte blyga och vi väntade på avstånd ett tag för att se ev förälder.

Sen började vi googla och hittade att ungar i te lämnar bort utan anledning och med tanke på storleken så kände vi att denna måste vara utan mamma, minst tre vuxna kottar har nämligen precis dött här!! (Två överkörda och en i gräsklippare...inte vår som tur var)

Nu har vi bebisen i en bur på balkongen, han har fått hundmat och vatten som han ätit gott.

Vad gör vi? Tänkte låna en våg och väga pyret för att veta när han kan bli utsläppt igen. 450 g skulle han väga för att Klara sig ute läste vi. Vet som sagt ingen vikt än. Hoppas vi inte tabbar oss men han är på tok för liten för att springa runt ensam här kände vi :-/

Tips?

Anmäl
2013-08-05 23:40 #1 av: SofiaLoow

Ring viltjouren och ta reda på vad ni kan göra för kotten utan att "skada den" så den lär sig klara sig själv :)

Anmäl
2013-08-06 01:24 #2 av: Helenaw87

Väldigt fint gjort av er tycker jag.
Jag har själv aldrig haft bra erfarenheter av viltjouren så jag tycker ist att ni ska ringa roslagstull vet. då dom är mer specialiserade på exempelvis kottar (tama, men det kan ju inte vara någon enorm skillnad eller?)

Lycka tillRegnbåge

"Fantasy abandoned by reason produces impossible monsters"

Anmäl
2013-08-06 21:30 #3 av: SofiaLoow

#2 Igelkottar är fridlysta vilket innebär att du inte får döda, skada, flytta eller ens störa dem. Därför anser jag att det är en bra idé att låta viltjouren ta över eller åtminstone ge vägledning om vad som ska göras med kotten. Den är ju inte sjuk vad vi vet så därför känns veterinör överflödigt, och väldigt stressande för lillen. Hantera den så lite som möjligt så den inte blir allt för fäst vid människor, då får den det bara jobbigt i framtiden när den ska klara sig själv :)

BTW Det finns en veterinär på just roslagstull som är specialiserad på svenska vilda igelkottar

Anmäl
2013-08-07 13:18 #4 av: [pepparkatt]2

Lugnt tråden kan låsas vi har fått hjälp!

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.