Hälsa och sjukdomar

äter dåligt

2008-10-06 13:40 #0 av: ParaKiss

Jag tycker min kotte äter dåligt... Allafall så tycker jag det ser lite. Han äter inga grönsaker, frukter, gröt, osv. Han äter kattmat torrfoder, leverpastej och nötfärs 8med ägg gula i)... Nå förslag vad man ska göra?

mvh
Stupid Bitch

Anmäl
2008-10-06 19:11 #1 av: Amazonia

Varför tycker du att det är konstigt att din igelkott inte äter föda som inte på något sätt är naturlig föda för den?

 

I naturen äter igelkottar till 90 % insekter och andra småkryp. 10 % fågel/reptilägg, kadaver, ormar, ödlor mm.

 

Inte grönsaker, frukter, gröt, osv! Den sortens mat kan förstöra igelkottars mag/tarmsystem. Igelkottar är insektsätare, inte vegetarianer!

 

Ge din kotte ett bra kattfoder te x Hills för katter med känsliga magar, lite leverpastej, nötförs med ägg, kokta ägg med skal, mycket levande insekter som basfoder.

 

Glöm inte vitaminer och kalk.

 

Skriv gärna om du har fler frågor!

 

/ Amazonia www.amazonia2000.se

Anmäl
2008-10-06 22:39 #2 av: ParaKiss

Jodå . den får sån mat med.


har hört ifrån andra folk lite överallt om att testa grönsaker och frukter. även läst någonstans om det. Så därför har jag gett det med. så int ekonstigt att jag har gett den det då. Men då vet jag =)

mvh
Stupid Bitch

Anmäl
2008-10-06 23:00 #3 av: Amazonia

Ta nu inte detta jag skriver personligt!

 

Det är just detta med totalt fel kost till exotiska djur som gör att våra myndigheter förbjuder visa djur för privatpersoner!

Apor, rovdjur och rovfåglar är redan förbjudna, blir igelkottar nästa?

Inte omöjligt när det på offentliga forum och i "skötselråd" på internet står att igelkottar ska äta frukt och grönsaker!!

Helt åt h-lvete fel! Igelkottar är insektätare och deras kost skall bestå av insekter.

Mina igelkottar fick ibland jordgubbar, de älskar dem. Men det skall bara vara en mycket liten del av deras foder.

De djur som är förbjudna nu anser myndigheterna att de är för svåra för privatpersoner att ge den skötsel och foder som de behöver.

Och det har de rätt i, de flesta som vill ha apor, rovdjur och rovfåglar skulle inte kunna ge dessa djur den skötsel och foder som de kräver för att må bra!

För att inte fler djur skall bli förbjudna i Sverige så måste vi alla hjälpas åt och dela med oss av RÄTT information om foder och skötsel till exotiska djur som te x igelkottar!

/ Micke Amazonia www.amazonia2000.se

 

 

 

 

 

 

Anmäl
2008-10-06 23:12 #4 av: ParaKiss

Håller med dig. Har dock väldigt dåligt samvete nu för kottens skull. Men ska genast rätta till det.

mvh
Stupid Bitch

Anmäl
2008-10-06 23:24 #5 av: FunkyShrimp

Om man INTE ska ge dom allt det som alla uppfödare säger, hur det går ihop då?

Jag har hört låånga listor på allt man kan ge av seriösa uppfödare. Då måste det ju betyda att alla personer har gjort fel under hela den tiden man kunnat ha igelkott som husdjur?

Anmäl
2008-10-06 23:28 #6 av: ParaKiss

Kan man ge vilka foder insekter som helst? (tänkte ta o beställa en del olika). Funderar även om man kan plocka daggmask ute och självklart föra ren den :)

mvh
Stupid Bitch

Anmäl
2008-10-06 23:31 #7 av: FunkyShrimp

vad jag hört så brukar man inte rekommendera att ta in mask o snigel från naturen. men vet inte säkert? frågan har vart uppe förut vet jag.

men nog inte vilka insekter som helst... men syrsor, kackerlackor, mjölmask, rosenbaggslarver, zofobas är de jag vet säkert.

Anmäl
2008-10-06 23:32 #8 av: zickan

Basfoder ska vara kattmat för känslig mage eller light. Sedan mask, pinkis syrsor.
Utöver detta så kan man ge annat i mindre mängd. Jag brukar ge nått extra varje dag men då inte mycket.

Favoriten är kokta ägg, juice,vitaminer/kalk, havregryn ihop mixat till en kladdig massa. Körde det på suga glidern och brukar ge de flesta djuren för att få i dom vitaminerna.
Ändrar lite beroende på djur. Men ungefär det samma.

#5  Listan är lång på vad de kan äta. Men de ska inte äta för mycket av annat varje dag. Kanske en basfoder på 50-70%  animalisk 20-50% Och annat 10-20% Per dag. Nu vetjag inte exakta siffror utan slängde ihop nått som jag gissar är ungefär.

zickans.com 

Värd på RåttorExotiskadjur

Anmäl
2008-10-06 23:52 #9 av: ParaKiss

Funkar röda kackisar??

mvh
Stupid Bitch

Anmäl
2008-10-07 01:23 #10 av: FunkyShrimp

ne jag kör mest på torrfoder och när jag väl får pengar så ska jag köra mer på kött o larver etc än på den "vanliga" maten som vi äter.

Anmäl
2008-10-07 19:51 #11 av: Amazonia

Hur kan man påstå att man är en seriös uppfödare om man ger skötselråd/matlistor där det står att man ska ge igelkottar frukt och grönsaker?

Jag tror att många igelkottsägare ger sina igelkottar annan mat än det som deras kroppar är byggda för att äta för att de tycker det är äckligt med insekter. Att ge igelkottar fel foder förkortar deras livstid avsevärt!

Kattmat på burk är nog det sämsta man kan ge en igelkott. Blötmaten innehåller 80-90 % vatten och mycket fett. En igelkott som får i sig för mycket vatten genom maten får sjukdomar och problem med sina inre organ. Alla de afrikanska arterna äter i naturen följande:

Prey include: insects, small invertebrates, the eggs of ground-nesting birds, frogs, snakes and scorpions.

 Informationen är hämtad på Michigans Universitets Zoologi Museums hemsida.

Ger man en afrikansk igelkott som som har en kropp som är byggd för att äter insekter kattburkmat och vissa torrfoder samt frukt och grönsaker och annat olämpligt foder så kommer derass kroppar och inre organ att ta skada. Vatten och fett samlas i deras inre organ vilket gör att igelkotten till sist kommer dö av att hjärtat eller något annat inre organ slutar att fungera och igelkotten dör.

Sniglar är sniglar utan skal tex spansk skogssnigel även kallad "mördarsnigel" Ge inte dessa till igelkottar! Sniglens sega slem kan fastna i näsborrarna och i halsen och kväva igelkotten.

De flesta igelkottar äter inte sniglar. Dessa både luktar och smakar illa för igelkottar.

"Sniglar" med skal är snäckor tex vinbärssnäckor som brukar finnas i trädgårdar. Dessa är mycket bra foder till igelkottar. Men de kan innehålla inälvsparasiter och ge man sin igelkott snäckor som man plockat själv så är det bra om man behandlar igelkotten mot inävsparasiter 1-2 gånger om året.

Det går bra att frysta snäckor då dör ev parasiter. Men det är inte alla igelkottar som vill äta upptinade och döda snäckor. De luktar på ett annat sätt än de levande.

Man kan ge vilka sorters insekter som helst. Men tänk på att inte fånga vilda insekter i närheten av vägar. Dessa insekter äter växter mm som har fått i sig tungmetaller från avgaser från bilar mm.

Daggmaskar är ett utmärkt foder till igelkottar. Tex kan man ha en skål med jord och maskar i buren till igelkotten där den själva kan leta upp sin mat. Maskar innehåller vitaminer och mycket kalk vilket igelkotten behöver till sitt skelett och taggar. Maskar kan man gräva upp själv eller köpa via internet på vintern. Inte dyrt och ett utmärkt foder!

/ Micke Amazonia www.amazonia2000.se

 

 

 

 

Anmäl
2008-10-07 21:20 #12 av: zickan

Jag gav alltid äggen och nyfödda snäckorna till kottar när jag hade afrikanska jätte snäckor. Jätte skönt att kunna bli av med dom på annat sätt än frysen. Mördarsniglar ska kokats ungefär ett dygn innan det ens är ätbart för oss människor.
Vinbärs snäckor jagar jag som en galning. Jag är ju lite ful och gör nått som jag tror inte är lagligt. Jag plockar in vilda snäckor och föder upp egna. Än så länge har jag bara hittat en vinbärs snäcka här i området :-/. Rat_think sa att hon hade massa så jag kanske kan få lite fler.
På så sätt vet man lite mer att de inte har massa skräp.

 

Det om daggmask har jag hört skulle vara farligt?. Men det är alltså inte detta.
Farligt för att det är mycket fett och det finns risk att få med parasiter och sjukdomar?
Men jag har alltså lyssnat för mycket på en person och kan alltså återgå till de gamla banorna.
Jakt och fiske säljer bunk vis med mask vilket jag trode var bra innan en uppfödare sa att man inte fick ge det. Nu är jag förvirrad i frågan.

 

zickans.com 

Värd på RåttorExotiskadjur

Anmäl
2008-10-07 21:56 #13 av: Amazonia

Ja afrikanska jättesnäckor är mycket bra foder. Jag födde själv upp sådana för ett tag sedan. Albinosnäckor. Jättesöta som små när skalen fortfarande var mjuka. Man kunde se rakt igenom snäckan Glad  Billiga att föda upp, får massor av ägg och växer ganska snabbt.

Jag vet faktiskt inte om det är olagligt att ta snäckor från naturen. Tror inte att det de är fridlysta och därför borde det vara lagligt.

 

Daggmaskar har en hög fett och proteinhalt men det är nyttigt fett. Inte samma fett som en i burk med kattmat. Visst kan daggmaskar från naturen innehålla parasiter men det är inte så stor risk. Dessutom kan man köpa maskar från butiker som säljer maskar från uppfödning och dessa innehåller inte sjukdomar.

Är det samma uppfödare som säger att man ska ge igelkottar frukt och grönsaker också ?!

/ Micke Amazonia www.amazonia2000.se

 

 

Anmäl
2008-10-07 22:52 #14 av: zickan

#13 jag tror det är samma person. Men det sägs så mycket på ett forum så jag vet inte.

Min syster fick mitt par av snäckor. Men jag ska köpa igen. Då hade jag inte så mycket djur som kunde äta upp alla äggen till slut och kändes som att lägga i frysen inte var kul. Så min syster har numer de två som maskot på förskolan där hon jobbar. Men det kommer igen så fort jag bara fått ordning på de djuren jag har.
Är jobbigt att flytta.

Okej, har varit lite feg med att våga säga att jag har vinbärssnäckor hemma som "husdjur". Är ju olagligt att ta in svenska djur och hålla i fångenskap. Sedan vet jag inte hur de ser på snäckor, insekter etc.
Är ju en sak mina gp råttor älskar att få som godis. Rätt bra stimulering ett tag för att komma in och få det goda. Äggen är rejält snygga innan de kläcks också. Ser ut som rejält välslipad sten.

zickans.com 

Värd på RåttorExotiskadjur

Anmäl
2008-10-08 00:09 #15 av: ParaKiss

var på fiskaffären idag o kollade om de hade maskar eller något. Men det hade dem inte. Nyss flyttat och bygger upp och sånt. Men de skulle få hem nästa vecka. hittat lite på nätet nu med me insekter så får se vad gotta han ska få. Ska så länge ut o gräva efter mask. först leta efter en spade o en bra plats. haha

mvh
Stupid Bitch

Anmäl
2008-10-08 02:24 #16 av: zickan

#15 glöm bara inte bort att han ännu är liten ;-).. övergöd inte med för mycket nytt. Låt magen vänja sig lite.

zickans.com 

Värd på RåttorExotiskadjur

Anmäl
2008-10-08 09:47 #17 av: ParaKiss

Japp japp =)

mvh
Stupid Bitch

Anmäl
2008-10-10 19:45 #18 av: Susan80

Måste ju säga att jag är lite skeptisk till detta med bara mata kottarna med insekter. Tycker dock definitivt att det ska vara huvud ingrediensen på middags tallriken.

Men djuren som vi har hemma i våra hus är ju inte exakt samma som dom vilda. Dessa har ju avlats fram genom generationer. Och dom har ju säkert utvecklats invändigt precis som dom har beteende mässigt. Och som vi alla har gjort. Vi människor är ju i grund och botten köttätare ändå finns det dom som säger att dom mår bättra av bara vegetarisk föda. Likaså med hundar som även dom är framavlade och rena köttätare. I deras mat som vi köper hittar man allt möjligt spannmål och grönsaker tex och detta hör ju deffenitivt inte till dom vilda hundarnas midda. Så här kan jag nog hålla på med varenda djur tror jag. Dom har ett sätt i naturen men vi avlar fram så att det passar med oss.

Men saken är ju den att vi aldrig kan ge dom exakt det dom äter i naturen och måste då tänka om för att ge dom det dom behöver. Som insekterna vi ger våra kottar, vi kan aldrig vara säkra på att dom är uppvuxna på det dom behöver som blad och vad dom nu behöver. Dom kan ju bara vara framavlade till syfte för föda till andra djur. Grönsaker och frukt har ju vitaminer i sig och jag tror personligen på att ge lite av detta då och då för att inte bara tillsätta vitaminer på burk.

Organen tror jag inte tar så stor skada som Amazonia framställer. Jag vet att mina kottars föräldrar åt grönsaker och frukt. Jag tippar starkt på att att deras föräldrar gjorde likaså och flera generationer bak. Och därför utvecklas organen och dom klarar av det.

Håller dock fortfarande med om att basen ska vara insekter.

Amazonia måste även fråga; du rekomenderar hill's sesitive stomach som torr foder. Jag har i alla fall fått lära mig att man ska försöka hålla så låg fett nivå som möjligt på katt fodret. Men denna har 20,5 % fett. Och då finns det ju flera foder som passar bättre. Vad är skillnaden mellan detta fett och det som är i den "blöta kattmaten"? Ska man försöka hålla sig till låg fett halt på detta eller?

Anmäl
2008-10-10 21:55 #19 av: Amazonia

Det är skrämmande att läsa att du tror att man kan avla ett djur till att äta ett foder som deras kroppar inte är byggda för!

Ska vi avla fram ormar som äter morötter istället för gnagare?

Susan, om du läser det jag skrivit en gång till så står det inget om att jag tycker att man bara ska ge igelkottar insekter:

" Ge din kotte ett bra kattfoder te x Hills för katter med känsliga magar, lite leverpastej, nötförs med ägg, kokta ägg med skal, mycket levande insekter som basfoder"

Du skriver:

"Men djuren som vi har hemma i våra hus är ju inte exakt samma som dom vilda"

På vilket sätt fysiskt skiljer en vild afrikansk pymeigelkott sig ifrån de afrikanska pymeigelkottarna vi har i Sverige?

De afrikanska igelkottarna har inte avlats i så många generationer att de skulle "utveckal invändigt" om de nu överhuvudtaget kommer göra det. Hundar har avlats i 1000-tals år. Deras inre organ ser precis ut som deras vilda artfränder, vargarna.

På vilket sätt skiljer vilda igelkottars beteende från de vi har i fångenskap?

Människan är i grund och botten en allätare. Inte enbart en köttätare. Vi härstammar från aporna och de är allätare. Titta bara på våra (människors) tänder, våra framtänder använder vi för att bita av köttbitar från steken vi äter och de "platta" tänderna använder vi för att "mala" vår föda som te x frukt och grönsaker.

Hundar är precis som vargarna rena köttätare. Anledningen till att djurfoderföretagen blandar upp hundars foder med spannmål, grönsaker mm är för att att om hundmaten endast bestod av deras naturliga föda kött, så skulle kilopriset bli svindyrt. Då skulle ingen köpa deras hundfoder. Det handlar om pengar.

Varför kan vi inte ge igelkottar i fångenskap samma mat som i natuen? Det finns massor av insekter, ödlor, ormar, skorpioner mm som avlas i fångenskap som vi skulle kunan ge våra igelkottar och då få de samma foder som i naturen.

Det finns företag och privatpersoner som har tillräckligt med sunt förnuft att de ger foderdjur som skall bli foder till andra djur näringsrik mat. Annars kan man ju föda upp sina egna foderdjur och därmed kontrollera att foderdjuren får tillräckligt med näring och vitaminer för att bli "nyttiga och vitaminberikade" till de djur som i sin tur äter dem.

Tror du att grönsaker och frukt innehåller samma vitaminer och näringsämne som insekter ?

Det skulle krävas flera kilo frukt och grönsaker för att komma upp i den mängd vitaminer som finns i ett kryddmått vitaminpulver. Vitaminer till smådjur innehåller oftast alla de vitaminer som smådjur behöver.

De afrikanska igelkottarna lever i torra områden. Deras kroppar är byggda för att inte behöva så mycket vatten. Tillgången på vatten är liten i de torra områdena. Ger man då igelkottar blötkattmat och frukt och grönsaker som innehåller en stor del vatten så skadas deras inre organ. Organen blir fyllda med vatten vilket tillslut förstör deras inre organ som hjärta, lever mm.

Igelkottar kan inte själva gå till ICA eller djuraffären i byn och handla mat till sig själva. De äter vanligtvis den mat som serveras till dem. Oavsätt om det är deras naturliga mat eller ej. Det är deras naturliga instinkt att äta. Vi människor har berövat deras frihet genom att ha dem i fångenskap och det minsta vi kan göra är väl att ge dem ett foder som så mycket det går efterliknar det dem äter i naturen ?

 

Du skriver att organen utvecklas och att de klarar av den födan. Har du obducerat en igelkott som äter fel mat i hela sitt liv? Är du en veterinär? Eller är det något som du själva hittat på ? Jag tror helt klart på det sistnämnda.

 

Man kan ge kattfoder som innehåller lite fett och i små mängder. Igelkottar blir lätt feta och slöa och får skador på de inre organen av för fett mat. Hills kattmat är utvecklat av veterinärer för djurens bästa. Hills kattmat med 20 % fett är inte mycket om man jämför med många andra kattmatssorter. Dessutom innehåller inte deras foder en massa tillsatser och konstgjorda smakämne mm De flesta andra kattmatssorter ar utvecklade av djurfoderföretag som vill tjäna pengar. Dels späder djurfoderföretagen ut kattmaten med spannmål och grönsaker för att priset skall bli lägre och för att få djurägare att köpa deras mat. Många människor tror att eftersom grönsaker är nyttigt för människor och tror att det är nyttigt även för katter. Det är helt fel.

 

Gröt, frukt och grönsaker mm är helt fel mat för igelkottar oavsätt om de äter det eller inte.

 

Min katt äter tomat och chips skall jag då ge honom det bara för att han äter det? Och inte bry mig om att det inte är nyttigt för honom ?

 

Detta är innehålllsförteckningen på ett paket specialltillverkat igelkottsfoder från ett företag i Tyskland som specaliserat sig på foder till exotiska däggdjur (det är tyvärr på tyska).

 

28,00% Rohprotein,
2,59 % Rohfaser,
5,9 % Rohasche,
9,93 % Rohfett,
15 % Feuchtigkeit, 30.000 IE Vit. A,
1.500 IE Vit. E,
22,5 mg Kupfer ,
0,338 mg Selen,
0,352 % Natrium,
0,71 % Meth. +Cystin, 1,750% Linolsäure, 0,395 % Cystin,
1,067 % Phentylalanin, 1,252 % Calzium,
0,86 % Phosphor,
0,749 % verf. Phosphor, 8250 ppm Xantophylle, 0,77 % Threonin,
0,43 % Methionin

 / Micke Amazonia www.amazonia2000.se

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Anmäl
2008-10-11 11:22 #20 av: ParaKiss

Igår gav jag honom mjölmaskar för första gången. Inte åt han någon e. :/ se om han vill ha någon syrsa ikväll då.
Leverpastejen gick i allafall som vanligt =)

mvh
Stupid Bitch

Anmäl
2008-10-11 11:50 #21 av: Susan80

Jag ber om ursäkt för det med bara insekter såg att du hade skrivit ett par andra saker oxå.

Att avla fram djur för att äta annat än vad dom är vana vid var ju inte riktigt så jag sa.

Nej jag är absolut ingen vetrinär, men tror ändå på att saker och ting händer invärtes när dom inte har tillgång till samma mat som i naturen.

Även beteende mässigt händer det ju saker. Tex min lilla kotte reser väldigt sällan sina taggar i rädsla. Det är väldigt sällan mina rullar ihop sig till bollar i rädsla och detta tror jag är utveckling. Min lilla springer runt fötterna på en så fort man är vaken och kommer upp till oss när vi sitter ner. (även om dom precis fått mat). Dom blir mer och mer tama för varje generation.

Jag tycker det är svårt att hitta uppfödare med bra födodjur och går alltså till en djur butik men har du förslag på nån är du välkommen att lägga upp det här.

 

Anmäl
2008-10-11 13:13 #22 av: ParaKiss

Tropikhuset är ok, så den tipsar jag om =) dock så tycker jag det är ltie dåligt att de inte skicka orders besked. Men annars är det bara bra =)

Annars kolla på repti.net . Där finns det även massa som säljer. Extremt med kackerlackor verkar det som. Men även mkt annat =) Finns även länkar där till olika internet butiker på nätet där man kan köpa ^^

mvh
Stupid Bitch

Anmäl
2008-10-11 14:51 #23 av: Amazonia

Nej det blir ingen skillnad på invärtes organ för att för att man ändrar deras kost. Det blir vara skadligt för dem att ge fel foder.

En mycket bra uppfödare av nyttiga foderinsekter:

CRICKET EXPRESS

Platåvägen 7
445 34 Bohus
Tfn/fax 031 197 919 må-fredag 0900--1600
Mobil 0706 - 33 27 31
Email: cricket.express@swipnet.se
SMS: 0706 332731
Specialist på insektfoder. Vi har funnits på marknaden i fjorton år.

Syrsor, fältsyrsor
Egyptiska ökensyrsor

Egyptiska ökensyrsor är i det närmaste tysta.
Storleken på syrsor är alltid ungefärligt, vill du ha en viss storlek anger det i mm.

Zoophobas ekologiskt odlad
Zoophobas ungar ekologiskt odlad

Mjölmask ekologiskt odlad
Mjölmask ekologiskt odlad
Buffalo worms
kan även fås i mindre mängd eller antal.

Bananflugor stora, små
Husflugor (flyger inte)(beställnings vara)
Hoppstjärtar
Diverse vandrande pinnar
Vaxmott
Rosenbagslarver
Diverse kackerlackor (skogslevande)
Afrikanska jättesniglar (kan bli ca 1kg)
Diverse bönsyrsor --------- tidvis
Syrs vattnare

Vi har tidvis även andra sortens insekter, ring eller maila oss så berättar vi vad som finns för dagen.

Samtliga våra insekter är odlade hos oss. Vi använder endast ekologiska råvaror utan kemiska tillsatser och gifter. Vi tillsätter extra vitaminer och mineraler, ett mycket högvärdigt protein samt Omega-3 fettsyror.

Frakt, mindre försändelser upp till 1 kg 60 kr. Över 1 kg max 2 kg 80 kr. Över 2 kg och större paket 140 kr.

Leverans ca ett dygn efter mottagen order samt betalning. Utskickdagar må-tis-onsdagar. I visa fall leverans även på fredag beroende vart du bor.
Betalningsvillkor. Kontant i förskott. Minimum order 100 kr Har du fler frågor angående våra insekter, ring oss gärna.

/ Micke Amazonia

 

 

Anmäl
2008-10-11 15:06 #24 av: ParaKiss

Verkar vara väldigt bra ställe det dära med så många olika arter till insekter. Köpa därifrån nästa gång tror jag =)

Vad för slags snäckor/sniglar kan kottar äta? afrikanska jätte snäckor? vad flera?

mvh
Stupid Bitch

Anmäl
2008-10-11 17:05 #25 av: zickan

Nu är jag ingen expert men jag tror de kan äta det mesta som är snäckor. Men man bör undvika de utan skal som vara är sniglar.  Sedan så bör man ä'ven vara försiktig med att plocka djur direkt urifrån pga ohyra. Smartast att föda upp själv och mata med ungarna.

zickans.com 

Värd på RåttorExotiskadjur

Anmäl
2008-10-11 20:11 #26 av: ParaKiss

Vad ska jag göra om han inte äter insekter? kanske äter nå andra sorter. Har cok bara provat zofobas ( ? ) och mjölmask ännu. Men verkar kräsen. :/ Ska prova syrsa ikväll. Sem så får jag väll testa lite annat med. Men man blir ju lite orolig när han inte äter så mkt. Ikväll ska han få kokt kyckling. ska testa mjölmask igen och någon syrsa (som var väldigt uppskattad utav gerbilerna^^). Även lite nötfärs med ägg gula i. för det vet jag att det går i allafall ^^

Kottar växer då snabbt dom! =)

mvh
Stupid Bitch

Anmäl
2008-10-11 22:21 #27 av: ParaKiss

Hur mkt/ofta kött kan man ge dem? ex nötfärs och leverpatej?

mvh
Stupid Bitch

Anmäl
2008-10-12 14:01 #28 av: FunkyShrimp

max 30g per dag.
nötfärs kan man nog ge varje dag, men inte leverpastej. då blir han fet.

Anmäl
2008-10-12 15:04 #29 av: zickan

Jag ger leverpastej max 2 ggr veckan. Sedan ger jag mer av kökt kyckling, kött fers, del av kött bit om jag äter det till middag. Men mest torrfoder och mjölmask.
Äter jag annat brukar jag alltid ge kottarna att smaka. Men aldrig större mängd. Sätter ner min tallrik efter jag ätit. Hunden får ta det mesta men låter även kottarna äta lite om det är nått ätbart för dom.

Hemma är det väldigt mycket kyckling, kyckling lever, köttfärs, kött bitar, älg, kanin, rådjur, pinkis etc. har iller som äter större mängder och jag är också väldigt mycket kött ätare.

zickans.com 

Värd på RåttorExotiskadjur

Anmäl
2008-10-12 20:10 #30 av: ParaKiss

ok. testade kyckling igår. det har han inte ätit. inte heller mjölmask än.

mvh
Stupid Bitch

Anmäl
2008-10-12 20:23 #31 av: FunkyShrimp

alltså om du ger honom en viss mat som tex kyckling, mask etc och inte så mkt kattmat så måste han ju äta förr eller senare det andra, och äter då förmodligen det som finns framme i matväg om han inte vill somna hungrig^^

Hört att vissa gör så inne på illersidan och det verkar funka.

Anmäl
2008-10-14 13:50 #32 av: ParaKiss

Inatt gav jag han liiite kattmat. och sen så syrsa och mjölmask. han åt inte insekterna :/ Ska testa inatt o ta bort kattmaten, och endast ha insekterna framme... funderar jag på.

mvh
Stupid Bitch

Anmäl
2008-10-15 01:10 #33 av: FunkyShrimp

ja han måste ju äta det tycker man ju... men har du testat med pinkies? det lär gå ner.

Gav precis Lillemor en för första gången och den slank ner väldigt gott i magen :P Tog den på direkten.


En fråga, ger ni pinkiesarna hela eller delar ni på dom?
På vuxna kottar behöver man ju inte dela I guess, men verkade som att den vart lite för stor för lilla Lillemor. Kan ju dela nästa annars så hon inte får för mkt i munnen i inte kan andas.

Anmäl
2008-10-15 12:36 #34 av: ParaKiss

Har inte gett honom det ännu. Håller på o letar. Men har troligen hittad en här i stan nu som har nyligen fått pinkisar. dela på dem kommer jag aldrig klara av. läre kolla efter någon som kan göra det :D

mvh
Stupid Bitch

Anmäl
2008-10-15 17:50 #35 av: zickan

om de är frysta är de enkla att dela på. kladdar inget ;-). sedna kan man låta den ligga framme i en skål tills den tinat och ge till kotten.
behöver du aldrig röra något kladd.
vid fruset är det lätt att knippsa av.

zickans.com 

Värd på RåttorExotiskadjur

Anmäl
2008-10-16 00:11 #36 av: ParaKiss

skulle nog inte kunna klara av det heller. men om de klarar av att äta hela muspinkisar ute i det vilda så borde dom som husdjur klara av det med? =) imorrn kväll eller i övermorgon så kanske jag får hem muspinkis :D Hoppas han äter dem.

Tycker han är verkligen klen på maten.

mvh
Stupid Bitch

Anmäl
2008-10-16 12:10 #37 av: ParaKiss

wooohooo inatt åt han mjölmaskar :D

Har insett att han är en rätt så storgodis gris dp :D Äter det godaste bara :P

mvh
Stupid Bitch

Anmäl
2008-10-16 12:22 #38 av: zickan

se ;-)..kommer med tålamod

zickans.com 

Värd på RåttorExotiskadjur

Anmäl
2008-10-16 12:39 #39 av: ParaKiss

Japp. men man blir ju orolig :O men igår kväll så plockade jag undan kattmaten helt o hållet. och la på flera maskar. och sedan bara vatten och ägg gulan :D och det gick i :D

mvh
Stupid Bitch

Anmäl
2008-10-16 16:02 #40 av: FunkyShrimp

Ja du ser ;P

Anmäl
2008-10-16 17:46 #41 av: ParaKiss

hehe japp :D *lättnad*

mvh
Stupid Bitch

Anmäl
2008-10-18 12:15 #42 av: ParaKiss

Han har nu även ätit pinkis!!!! :D:D *stolt matte* fast torrfodret var framme o allt hehe :D. Fast han äter då inte insekter när torrfodret är framme ^^ Pinkisen gick i ganska direkt med ;P mumma det tydligen :D

mvh
Stupid Bitch

Anmäl
2008-10-19 13:11 #43 av: ParaKiss

Inatt var vi stor på maten =) pinkis åt vi även lite mjölmaskar. Fast torrfodret var framme ;) Även lite leverpastej. ^^ duktig han har blivit på maten :P

mvh
Stupid Bitch

Anmäl
2008-10-19 13:52 #44 av: Christiaan

undrar om det finns favoriträtter som skiljer från kotte till kotte...mina kottar bara älskar mjölmaskar, de blir alldeles galna om de får sätta tänderna i dessa kryp....en däremot älskar PAPRIKA (!!!) och han lämnar allt om han får tugga i sig en bit paprika

jag vet inte om jag gör fel om han får paprika nån gång i veckan...det är fibrer och vitaminer iaf

jag har sett våra vilda kottar käka äpplen och päron så här års...de skiljer sig visserligen från de exotiska men uppenbarligen går frukt ned också och jag antar att kottinstinkten talar om för djuren vad som är tjänlig som föda.

jag brukar testa mig fram...vad gillar den enskilde kotten...torrfoder (Hill's för känsliga magar är nog bäst) bör man väl ge för tändernas skull(??)

Hey Amazonia, var får man tag i den tyska specialblandningen (#19) för exotkottar????...skulle du rekommenderar den framför Hill´s torra kattfoder?

Anmäl
2008-10-19 14:06 #45 av: Christiaan

Amazonia #3

Jag håller helt och hållet med det du säger...

givetvis kan jag inte tro att någon kottägare medvetet vanvårdar sin lilla älskling ...det gäller dock att inse att kotten är en exot som är lite knepigare än marsvin och kanin...därför måste vi alla se upp att inte "älska ihjäl" våra skyddslingar och ge den mat som den tål och mår bra av

personligen tycker jag att det inte finns någon större glädjespridare än en frisk och aktiv kotte...en sovande igelkott däremot sprider en känsla av trygghet :)

Anmäl
2008-10-19 14:27 #46 av: FunkyShrimp

#44 "torrfoder (Hill's för känsliga magar är nog bäst) bör man väl ge för tändernas skull(??)"

Man ger det för att man ska vara försiktig med kottemagarna. De ska inte äta torrfoder som är fet, så känsliga magar eller light ska man köpa.

Anmäl
2008-10-19 15:53 #47 av: Christiaan

...jasså Funky? min vetrinär sa att kottarna måste tugga ordentligt för att förebygga tandlossning mm mm och att det är främst därför man ska ge dom torrfoder

Anmäl
2008-10-19 15:56 #48 av: FunkyShrimp

Ja det är vad jag har hört av alla härinne.

Anmäl
2008-10-19 20:59 #49 av: Amazonia

Christiaan:

Ja igelkottar behöver "arbeta" med tänderna och behöver därmed "hårt" foder.

Det finns ett företag i Tyskland som jag har kontakt med som säljer speciellt igelkottsfoder som är utvecklat i samarbete med veterinärer med specialkompetens med exotiska djur.

Självklart är detta foder bättre än Hill's för känsliga magar, men Hills är det näst bästa om inte man kan få tag på "riktigt" igelkottsfoder.

Företaget säljer nog inte till privatpersoner utanför Tyskland. Men jag har deras "återförsäljarprislista". Problemet är att frakten är dyr och att jag måste köpa fodret i större mängd för att få bättre priser.

Just nu har jag inga kottar alls (tidigare har jag haft 4 olika arter) och att köpa hem foder i större mängd som bara ligger och blir gammalt är inte lönt. Om vi är flera som går ihop så skulle jag kunna beställa hem fodret.

/ Micke Amazonia www.amazonia2000.se

 

 

 

Anmäl
2008-10-19 21:52 #50 av: ParaKiss

Hur är det med Royal Canin sensible? Det ger jag till min kotte. tack vare katterna äter det med. Och jag hörde att de kunde äta det med.

Men jag är intresserad utav detta foder som är för igelkottar.

mvh
Stupid Bitch

Anmäl
2008-10-20 00:13 #51 av: FunkyShrimp

jo det går alldeles utmärkt att ge. det är det eller light som rekommenderas.

Jag har fortf kitten, som min uppfödare hade och mina bebbar var små. Så körde på det. Men när denna säcken är slut ska jag köpa sensibel eller light.

Anmäl
2008-10-20 00:59 #52 av: ParaKiss

vad bra =)  eftersom jag kör den på katterna me. annars läre jag se till så de inte äter varandras mat. o sånt är ju så drygt ^^

mvh
Stupid Bitch

Anmäl
2008-10-20 01:03 #53 av: FunkyShrimp

haha. ja jo det är ju enkelt o smidigt om alla äter samma foder =)

Anmäl
2008-10-20 02:29 #54 av: zickan

Ja det är jätte svårt när man har 4 olika arter som går löst ihop att dela på maten. Hunden har matskålen högt uppe och lite koll på att den inte står framme med mat. Men ibland har han brottom och spiller. Katten får äta på bordet som aldrig används.
Illrarna får sin mat inne  i en bur där endast en lucka högre upp är öppen.
Igelkottarna får sin mat under soffan. Illrarna stjäl lite ibland men oftast låter de bli den.  Men det gör inte så mycket. Värre om igelkott och hunden skulle äta ur fel skål.

zickans.com 

Värd på RåttorExotiskadjur

Anmäl
2008-10-20 13:05 #55 av: ParaKiss

Jo verkligen, jag har katt som behöver gå upp lite i vikt. så jag borde ge den lite kattungemat o sånt. men samtidigt har jag en katt som är överviktig. svårt o dela på det. eftersom kattungemat är godast för dem alla så kommer tjocka katten dit med och ska äta :P och alltid gott med lite ny mat.

mvh
Stupid Bitch

Anmäl
2008-10-20 15:10 #56 av: Christiaan

Amazonia

 

släng ut en tråd här då så får vi se om det finns fler som är intresserade av tysk kottmat :)

Synd att du inte har kottar längre...köpte mina två "all-time favourite" kottar hos dig...nyligen avlidna i cancer dock :(

Anmäl
2008-10-20 17:36 #57 av: zickan

#56 väldigt intressant av foder som är gjort till kottarna. Men det kanske är dags att starta egna trådar än att fortsätta på denna?

zickans.com 

Värd på RåttorExotiskadjur

Anmäl
2008-10-20 19:59 #58 av: FunkyShrimp

tror det är dags att starta en ny^^

Anmäl
2008-10-20 20:48 #59 av: Amazonia

Christiaan

Vilka kottar köpte du ? När ?

Jag har haft över 70 st igelkottar i div arter och färger genom åren och minns inte vem du är Rynkar på näsan

Mvh Micke

 

 

Anmäl
2008-10-20 20:56 #60 av: volvo850

Vill bara säga en sak att Amazonia du verkar verkligen ha bra åsikter som ja definitivt håller med om. Självklart ska igelkottarna äta insekter o dyl de gör dom ju naturligt. De kan ju vem som helst som vet något om kottar förstå.

 

Köpte nyligen min hane på 4år, har levt hela livet på fel mat bara blöt kattmat osv. överviktig och allmänt slö när ja fick honom. Förra ägaren sa att han inte tyckte om insekter... Jag köpte hem lite mjölmask för å prova å jag har ALDRIG sett någon äta med så god aptit tror jag:D

Han älskar det. Så nu blir de å prova lite mer smått å gott få se va han gillar. Tack för att du delar din kunskap!

 

Anmäl
2008-10-20 21:52 #61 av: Amazonia

Tack för din kommentar. Jag har fått flera privata mail från andra på sidan som tycker samma sak. När jag började med kottar så var det knappt någon i Sverige som höll på med dessa djur och jag har lärt mig mycket genom åren även om mycket handlar om sunt förnuft och att försöka ge kottar ett så "naturligt" liv som möjligt.

Tyvärr har nog den förra kotteägaren förkortat din kottes liv några år genom att ge fel mat. Men du kan åtminstonde nu ge honom ett värdigt liv med rätt mat.

Är det något ni undrar så är det bara att fråga! Vet jag inte svaret så ska jag göra allt för att ta reda på det.

/ Micke Amazonia www.amazonia2000.se

 

 

 

 

Anmäl
2008-10-20 22:09 #62 av: ParaKiss

Jag vet att de lever insekter, maskar osv i det vilda. men jag själv trode det var lite mera annorlunda me dessa. Plus att man läste och fick råd om vad dom åt, då tog man ju för givet att det är så :/ Är ju inte mitt fel egentligen :(

mvh
Stupid Bitch

Anmäl
2008-10-20 22:19 #63 av: volvo850

#62 nej nej de va inget sånt jag menade om du trodde det!:) absolut inte. jag klandrar inte någon alls. jag bara tackade amazonia för hans goda råd bara:)

Anmäl
2008-10-20 22:21 #64 av: volvo850

Dom som gör fel är ju dom som trots att dom vet hur de liger till fortsätter göra fel. de är ju dom som gör fel. misstag kan ju alla göra. Väldigt lätt att göra misstag när de gäller igelkottarnas och även andra mer ovanliga djurs kost osv.

 

När ja frågade i djuraffären sa dom att endast kattmat ger dom exakt allt dom behöver. Så även om man tror sig fråga någon kunnig som tex personal på djuraffär som borde veta så är de få som vet vad dom talar om.

Anmäl
2008-10-20 22:32 #65 av: ParaKiss

Jo misstag gör man lätt. Speciellt när man är ny på det, får fel info osv. Och man vet hur det ligger till i det vilda, men sen att det är exotiska djur, en annan art, ett husdjur, så tror man att det är lite annorlunda - även när folk ger ut en annan fakta, som man då räknar med att det är rätt när man läser det. Men man lär sig sakta men säkert utav sina misstag. Ohc man lär sig något nytt varje dag. Och man kan inte veta allt. Även personal på djuraffärer kan inte veta allt. Speciellt när det kommer nya husdjur hela tiden, och udda djur. Igelkott är ju inte så vanlig husdjur i sverige. Många tror att det bara endast finns den svenska arten osv med.

mvh
Stupid Bitch

Anmäl
2008-10-20 22:40 #66 av: volvo850

ja precis. men just med personalen så tycker jag inte dom borde säga något alls om dom inte vet. Då är de ju bättre om dom bara säger att dom inte vet.:) men men de e väl inte lätt å veta för dom heller va som e rätt å fel om dom oxå fått fel info.:)

så är det. ingen kan göra allt rätt.

Anmäl
2008-10-20 23:00 #67 av: ParaKiss

jo precis :)

mvh
Stupid Bitch

Anmäl
2008-10-21 00:10 #68 av: Christiaan

Amazonia

 

jag köpte min första kotte hos dig...jag kunde inte mycket om kottar då...och jag har hittills inte kunnat komma på vad för slags kotte det var, han var en riktig bjässe ...så jag undrar om han kan ha varit en algerisk kotte ...nåt år därefter köppte jag en långöra, fick avliva han för en månad sen....kottarna blev medelålders (drygt fyra år) men hade gärna behållit dom längre....kosthållningen kan dock inte klandras för att de inte blev äldre...läste att elakartade tumörer inte är ovanliga hos kottar (exoter som inhemska)

Anmäl
2008-10-21 00:17 #69 av: Christiaan

volvo850

kul att du köpte en 4åring och att du inte tyckte han var "för gammal"...och om man tänker på maten så vågar jag påstå att han har det bättre hos dig :)

Anmäl
2008-10-21 07:57 #70 av: volvo850

#69

ja jag hittade honom på blocket. han måste varit väldigt misskött på många vis. de första ja fick göra va att ta honom till vet. då visar de sig att han har ett gammalt benbrott som han gått med flera år som läkt fel, därför är hela hans framben snett å han stödjer på ovansidan, de nämnde hon ingenting om när ja köpte honom. så hade han en infektion oxå.

han har ätit klart sin medicin mot infektionen nu å den verkar ha lagt sig:) men bråttet får han leva med. men nu eftersom de läkt så trodde iaf vet att han inte led av det. för han har lärt sig stödja på benet på sitt eget vis.

Dom röntgade honom å allt:P inte lätt jag va oxå med:P

 

Anmäl
2008-10-21 07:58 #71 av: volvo850

snacka om ont han måste ha haft som fått gå på ett brutet ben så länge så de läkt fel:( fattar inte hur man kan göra så.

Anmäl
2008-10-21 10:19 #72 av: Amazonia

Christiaan:

Är det du som är från Kristiandstad? Känner du Tove?

Är det den Paktistanska Svarthuvade igelkotten du köpte?

Han var enormt stor redan när jag hade honom. Finns en bild på honom på min hemsida. Mycket vacker igelkott.

/ Micke Amazonia www.amazonia2000.se

 

 

 

 

 

Anmäl
2008-10-21 17:53 #73 av: Christiaan

amazonia

 

nu känner jag igen kotten på din sida....så han var pakistanier?....du vet på den tiden hade jag ingen aning om att det fanns olika sorters kottar ...och efteråt har jag länge undrat vad för slags han var, just för att han var så enormt stor ...han var nog den finaste kotten jag kan tänka mig :)...som sagt, hans finns inte längre....men han hade det bra hos mig :)

Anmäl
2008-10-21 17:59 #74 av: Christiaan

volvo850

du ska ha tack för att du räddat kotten...för det är vad du har gjort...

skäm bort honom nu för ödet har inte menat väl med honom tills du tog hand om honom :)

kottar verkar ha en otrolig smärttröskel....de är riktiga "survivors" och kanske därför överlevt som art i miljoner år...

på många sätt är dom helt fantastiska djur

Anmäl
2008-10-21 19:41 #75 av: volvo850

Ja lilla göran ska få de bra nu;D

Anmäl
2008-10-26 15:40 #76 av: ParaKiss

Jag tänkte äta kött och potatis idag. och tänkte även göra extra åt djuren. Har köpt sån dära minut stek ifrån lidhl... kan kotten äta det? man kan inte ge som det är? ska man steka eller koka då åt honom?

mvh
Stupid Bitch

Anmäl
2008-10-26 17:33 #77 av: BlackWingedAngel

#76 Vad jag vet ska man väl inte ge stekt mat till kottar alls?! Jag vet inte vad minutstek innebär, men man ska ju undvika fläskkött och kryddor.

Anmäl
2008-10-26 17:40 #78 av: ParaKiss

såg nu att det va fläsk kött så då vare sak de samma :D

Undrar vad det är för dåligt i fläsket o inte i nöt eftersom nöt funkar?

Hur är det med makrill i tomatsås? :D

mvh
Stupid Bitch

Anmäl
2008-10-26 21:50 #79 av: FunkyShrimp

tror inte du ska ge makrill i tomatsås.
köp fisk utan sås isf.

fläsk måste genomstekas innan man äter det själv eller ger till djur. Man kan bli sjuk av det annars och kotte kan förmodligen dö av det.
Så jag skulle iaf inte våga chansa på det.

Anmäl
2008-10-26 23:23 #80 av: zickan

äldre folk äter rå färs och fläsk. är  inte farligt om man är beredd att ev bli sjuk ett tag eller få mask i magen.  Min mamma är en av dom som älskar det. Jag tycker det ser äkligt ut när hon äter rått på macka med svart peppar. Det farliga i gris och lite andra modeller av kött är mask och salmonella. Men svensk kött är hårt kontrollerat och fallen ytterst få.

zickans.com 

Värd på RåttorExotiskadjur

Anmäl
2008-10-26 23:28 #81 av: zickan

http://www.smittskyddsinstitutet.se/sjukdomar/trikinos/

Finns även turbekolos som kan komma ifrån samma råa kött men förekommer vad jag vet inte alls i sverige. Men alltid en risk att köpa imp kött och äta det rått. Även med svenskt kött men risk procenten är väldigt låga.

zickans.com 

Värd på RåttorExotiskadjur

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.