Afrikansk Pygméigelkott

Kotten bygger bo!?

2009-06-21 11:51 #0 av: PeterSt

Hej

Vi skaffade två kottar för några veckor sedan, en hane och en hona. Hanen är en lugn kille som tar det lugnt. Hon far runt som ett skollat troll och aldrig lugn. Nu börjar dom vänja sig vid oss och fräser inte så ofta, vi väcker dom vid fem och ger dom lite mat för att dom skall få rutiner och veta att när vi kommer så får dom mat. Nu har honan börjat rycka sönder tidningar och bäddar för fulla muggar i sin mössa. (Dom bor i varsin barn mössa i flece) Vad beror detta bobyggandet på, känner hon sig hemma eller är hon med kottar?

mvh Peter

Anmäl
2009-06-21 14:06 #1 av: BlackWingedAngel

Igelkottar bäddar frenetiskt. Det gör hanar också, så det är inte säkert att det betyder något mer. Du skrev att ni skaffade dem nyligen, men i så fall går de väl inte tillsammans redan? Eller var de inte ungar när ni skaffade dem?

Anmäl
2009-06-21 14:39 #2 av: PeterSt

Vi köpte dom av en djur uppfödare, dom är inte släkt men har växt upp tillsammans. Dom verkar trivas bra ihop. Dom är ca nio månader och båda har Uppfödningsbevis. Hanen är född 080915 och honan 081008. De bor i samma bur men har en varsin mössa som dom sover i. Det enda som kan hända är att vi hittar hanen sovande i något av hörnen i rummet, kanske får vi skaffa en egen bur till honom.

Anmäl
2009-06-21 16:37 #3 av: Mikaela_B

Om dom lever ihop 24i7 på de sättet så kan honan med största möjlighet vara havande med ungar i magen.

Dom blir könsmogna såpass tidigt så det är inte fullt omöjligt, dessvärre kommer hon bli det om hon inte är det nu om ni fortsätter hålla dom tillsammans.

Sedan så kommer ni aldrig kunna hålla dom som ett par hela livet ut för honan kommer då få ungar vid varje parningstid och behöva genomgå det så många ggr under en livstid kommer bli besvärligt för henne och det kan gå riktigt illa också.

Anmäl
2009-06-21 16:47 #4 av: Grodan

Räkna med att få småkottar! Skrattande

__________________________________________________

Värd 4 mus-ifokus - Välkommen!   <:3 }~~~  arinella´s råttuppfödning

Anmäl
2009-06-21 20:30 #5 av: FunkyShrimp

dom ska inte gå tillsammans om det är en hona och hane.
och du ska inte ha dom i bur över huvud taget.

du får dela av lägenheten eller vart du nu bor och ha honan på 20kvm för sig och hanen på 20kvm för sig. Om du inte har tillräckligt med plats så får du sälja ena eller bägge.
det är lite av djurplågeri tycker jag att låta en hona och hane gå tillsammans hela tiden då hon kommer få ungar titt som tätt och det tär på dom.

Anmäl
2009-06-21 21:04 #6 av: Grodan

Mikaela skrev "parningstid" är inte det typ 1-2 gånger om året, eller kan kottar paras året om?

__________________________________________________

Värd 4 mus-ifokus - Välkommen!   <:3 }~~~  arinella´s råttuppfödning

Anmäl
2009-06-21 21:28 #7 av: toveb

Kottar kan para sig igen så fort hon släpper till igen,hanen är ju på,och vill hela tiden...Honan är rätt aggresiv under tiden hon försvarar sina ungar,och svår att komma nära..så vad säger dom ,4ggr/år..eller med en viloperiod 3ggr per år högst..annars mår hon rätt dåligt..jag skulle vilja säga att det är rätt individuellt..vissa kottemammor tar ut sig rejält av att ta hand om och uppfostra ungar,andra engagerar sig mindre.....sedan är kullstorleken avgörande också..2-3-4 ungar per kull,har våra fått..

Tycker man ska ge dom ro,och egen tid utan ungar längre perioder.

 

Anmäl
2009-06-21 21:30 #8 av: Grodan

Ajdå, då ska TS sära dem genast.

__________________________________________________

Värd 4 mus-ifokus - Välkommen!   <:3 }~~~  arinella´s råttuppfödning

Anmäl
2009-06-29 10:07 #9 av: PeterSt

Spike (han) flyttade ut i köket för en vecka sedan och nu i lördags födde hon 5 st små iglisar! Tyvärr var en död vid födseln. Nu har vi lämnat henne ifred så hon får vila och ta hand om sina små. Det piper från huset där hon bor på kvällarna så det verkar bra. Vi får se vad som händer!

Det är lite nervöst eftersom vi bara haft våra kottar ii två veckor!

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.