Annons:
Etikettfärger-och-teckningar
Läst 5042 ggr
almazs
2009-06-09 22:55

Albino - är det en färg?

Hm ja. Albinokottar är ju obviously vanliga, och det verkar klassas som en färg om jag inte är helt ute och cyklar. Men hos andra djur är det ju en defekt? Hur har det blivit så? Är albinokottar känsligare än andra "normalfärgade" igelkottar? (:

Annons:
Mikaela_B
2009-06-10 00:19
#1

Albino är som hos alla djurslag om man skall kalla det "naturens misstag" Dom flesta vet ju hur och varför djur blir albino, men som sagt det är ingen färg utan just för att melanin i hud och hår inte fungerar därav blir dom albino.

Så egentligen så är det ingen skillnad på hur en igelkott blir albino tillskillnad från en kanin tex.

Albinism är som sagt en ärftlig sjukdom och det gör att melanin ( färgpigment ) i hud och hår inte fungerar.

Ögonen som är röda hos dom beror också på att dom saknar även där färg på ögonen, så blodkärlen lyser igenom.

Så albinokottar är känsligare mot ljus/dagsljus, så trivs och klarar sig bättre i mörker. Men dom kan även få andra problem med synen!

Albino klassas inte som en färg om så säga, det är bara om man kollar på utställningar där man delar upp alla igelkottar i färgklasser, men detta är för att i normalt fall som förr oss människor så är vit en färg, därav tas dom in som en egen grupp i färgklasserna.

Kollar man riktigt noga så kan man läsa att albino är en klass för sig, men sedan har vi alla andra vita färger som går i en helt annan klass.

Vilket även detta visar att albino har särbehandling även i färgklasserna, hade dom gått som färg över lag så hade dom vart i samma klass som övriga vita färger =)

Hoppas svaret dög lite iallafall :D Så får väl någon annan rätta mig eller komplitera om det behövs =)

www.blueberryhedgehogs.com

almazs
2009-06-10 21:07
#2

jo, jag vet att det är som en "sjukdom" men eftersom man avlar på det, så. tack för svaret :)

Mikaela_B
2009-06-10 21:25
#3

Kan tyvärr inte svara på varför man avlar på det, men många tänker nog inte på att det är ärftligt så därav använder man sig av att avla på led där albino redan finns och då är chansen ganska stor att albino kommer med i kullen även om kanske inte hela kullen blir det. Så kan man nästan garantera att albino kommer finnas i kullen.

I Sverige är det nog ganska svårt att utesluta albino i kullar helt för de flesta linjer har albino, men det finns ju klart även de som inte har albino med och som då inte får det =)

www.blueberryhedgehogs.com

Grodan
2009-06-11 00:24
#4

Sjukdom - albino?

Albino är en mutation! Den uppvisar vit päls och röda ögon, men genetiskt sett är den förutom albino även en annan variant.

Låt oss säga att du har en brun igelkott med en albinomoder. Parar du nu denna bruna igelkott med annan brun igelkott som också har en albinomoder, så kommer du att i kullen få albino. Men även om de är albino så är de bruna. När det gäller att visa färg så är albino dominant över alla färger, eller albino är en "mantel" som djuret har tagit på sig och den "döljer" sin riktiga färg.

Albino nedärvs recessivt. För att få fram albinokottar behöver du para två sådana, eller en sådan med en anlagsbärare eller två anlagsbärare.

Vid mötet av arvsanlag från moder och fader då ungen blir till: finns det då både ett anlag albino i ägg och ett i spermie så kommer kotten att uppvisa albino. Finns det däremot inget albinoanlag i ägget men ett i spermien så kommer ungen att bli brun och endast vara anlagsbärare av albino.

Albinokottar klarar sig ganska bra i naturen, då de har ett gott skydd mot fiender i o m sina taggar, samt inte är aktiv dagtid. Synen litar inte kotten på så mkt så att ett rödögt djur har sämre syn än svartögda spelar inte så stor roll när det gäller kotte.


❤️ Värd 4 mus-ifokus - Välkommen!   <:3 }~~~ ( http://gerodean.se/ecards ) ❤️

almazs
2009-06-11 00:36
#5

men albino är ju ingen färg men ändå liksom färgen på kotten. ehm… som Mikaela_B sa så har ju inte kotten några hudpigment alls om den är albino, hur kan det då vara en "mantel" för en annan färg? Förvånad

Grodan
2009-06-11 00:59
#6

#5 oki det var kanske en dålig förklaring

tänk så här…

du målar en igelkott i paint… målar den blå… då är den blå… men så ångrar du dig och målar över den med vitt… du har då två lager färg… men kotten på bilden är vit… du har bara målat över den blå färgen med vit färg…

Albino uppvisar bara vit kroppsfärg och röda ögon, alltså den visar inte VAD djuret har för färg alls! Och djuret kan ha vilken färg som helst genetiskt, men då den även är albino genetiskt kan du inte se det. Och du kan inte se det pga av albino påverkar pigmentet på det sätt Mikaela skrev.

Jag ville bara lägga till att jag inte anser att det är en sjukdom. Det är en egenskap. Och en mycket intressant variant.

Jag har lättare att  beskriva med genetiska beteckningar som aabbcc, men vet itne alls vilka locus kottar har och vad benämningen är för dem. Albino är dock alltid på C-lokuset! C-lokuset är ett av de mest intressanta ur färg-och avelssynpunkt. Dock inte sagt att det är så på tamigelkottar, då dessa hålls mest som sällskap och ej som färg-, avel- och utställningsdjur.


❤️ Värd 4 mus-ifokus - Välkommen!   <:3 }~~~ ( http://gerodean.se/ecards ) ❤️

Annons:
almazs
2009-06-11 02:45
#7

aha, now I see. Tycker inte heller att det är nån sjukdom eftersom såpass många avlar på det.

zickan
2009-06-11 21:20
#8

Skulle behövas en lite mer genetik artikel här inne. Finns inte så mycket fakta om just igelkottar. Men det är ju som grodan säger. Rätt lika på de flesta djur.
Dvs inte sjukdom. Finns dock vissa djur som avlats sönder som däremot är sjuka.
Albino har sagts vara sjukdom och därför tog man ofta bort t.ex vita boxer valpar.
Men numer vet folk mer om det hela och dessa kullas inte bort.

/ zickans.com uppfödare av tamråttor och guldhamster i Västerås
Värd på Råttor, Exotiskadjur.

Grodan
2009-06-12 00:50
#9

#7 bra… jag är inte inne i min mest pedagogiska period just nu… Flört

#8 visst, men vart hittar vi info om igelkottsgenetik? eller räcker det med att bara skriva en artikel om olika färgvarianter och hur de nedärvs?


❤️ Värd 4 mus-ifokus - Välkommen!   <:3 }~~~ ( http://gerodean.se/ecards ) ❤️

zickan
2009-06-12 01:27
#10

#9 jag har letat efter igelkotts genetik länge nu. Verkligen intresserad över mer ingående om just deras genetik. Men tills man hittar mer om endast kotte genetiken så vore en allmän färg genetik artikel inte helt fel. Det är ändå inte så olik mellan alla de olika djur sorterna.

/ zickans.com uppfödare av tamråttor och guldhamster i Västerås
Värd på Råttor, Exotiskadjur.

Grodan
2009-06-12 17:25
#11

#10 Amerikanarna som hållt på med kottisar längst borde väl ha lite kött på benen?


❤️ Värd 4 mus-ifokus - Välkommen!   <:3 }~~~ ( http://gerodean.se/ecards ) ❤️

Mikaela_B
2009-06-12 22:14
#12

#11 visst har amerikanerna mer kött på benen helt klart, men det är halv suddigt iallafall, skall man hitta en bred koll på genetiken så får man kontakta många olika uppfödare, då i USA osv specialiserar dom flesta sig på enstaka färger och håller sig inom en kategori ex Pinto eller så kör dom på enbart Cinnicot,Apricot osv de färger som klassar inom samma kategori om så säga.

Vilket gör att dom inte är speciellt insatta i genetiken i allmänhet i större skala, utan dom håller just koll på genetik inom färgerna som dom själva avlar på.

Men det finns massa intressant som man kan få fram från dom =) Finns många bra forum där dom håller till också! Är medlem själv på de flesta sedan över 1 år tillbaka =)

Håller på att knappra ihop en bok om avel och färg genetik just nu tillsammans med 2 uppfödare ifrån USA. Så alla kämpar för att få in allt smaskigt, så kör dom boken tillslut på engelska och jag kör den på Svenska översättningen =)

www.blueberryhedgehogs.com

Upp till toppen
Annons: