Avel

Får alla avla kottar?

2009-10-01 19:11 #0 av: becccy

Hur är det med aveln för tamigelkottar? får vem som helst ta en kull?  om inte, vad krävs för att få ta en kull?

Anmäl
2009-10-01 22:39 #1 av: Salladshataren

Tror vem som helst får avla på igelkottar. Om man inte innehar djurförbud, dvs...

Finns en artikel om etiska uppfödare som Mikaela har skrivit. Så du kan läsa den med Glad

Anmäl
2009-10-05 16:39 #2 av: [veralera]

Haha lustigt tänkte precis fråga samma fråga. För läste i en amerikansk (tror jag) bok igår och där gäller tydligen att vem som helst får lov att ha igelkottar, de får lov att säljas i djuraffärer, de får lov att hållas i små kaninburar MEN man måste ha tillstånd för att avla på dem.

 

Bara jag som tycker det låter lite "dubbelmoraligt"? ;s

Anmäl
2009-10-07 16:08 #3 av: Tina-A

#2: USA har helt andra regler än oss i Sverige. I Sverige har vi mycket bättre lagar, så lyssna inte på något du hör där ifrån!

.: Dance like there is no tomorrow :.

 

Läs min blogg - www.hejtina.blogg.se

Anmäl
2009-10-07 17:07 #4 av: Mikaela_B

Gällande igelkotts aveln om vem som helst får avla eller inte och skillnaderna mellan Sveriges lagar där och USA lagar så tycker jag inte att Sveriges är bättre på den punkten.

USA har exempelvis registrerings central etc för igelkotts uppfödare och om jag inte missminner mig så kan inte vem som helst avla ( Självklart kan vem som helst göra det men har du inte tillstånd eller är godkännd som uppfödare så är de typ samma skillnad som en kennel och en privat uppfödare )

Som uppfödare så skall man iallafall registreras i USA så mycket är jag säker på! Och då finns det krav som ex är inom en etisk uppfödare att man skall leva upp till en standard.

Här i Sverige kan vem som helst ta kullar på igelkottar, och hur som helst. Jag hade gärna sätt att det var lite mer strikt inom aveln på de flesta mindre djur men framförallt på exotiska djur då dom hamnar som en status grej och mer tjäna penga avel än ett intresse och kunskaps relaterad avel med mål och seriöst intresse....

Anmäl
2009-10-07 17:21 #5 av: Tina-A

#4: Med bättre lagar menar jag främst djurhållning, så som att de som avlar i USA och sådär, precis som #2 säger håller sina djur i väldigt små burar som man inte ens vill sätta ett marsvin i. Sen att man måste ha tillstånd för att avla, det borde det finnas på alla djur tycker jag. Katter, hundar, igelkottar, kaniner, marsvin, hamstrar, hästar osv osv. Så slipper vi alla dessa överflödiga djur som blivit till av misstag, kanske bär på massa defekter för att de som tog kullen inte har någon aning, och kanske hamnar i väldigt dåliga hem. Det vet man ju inte!

.: Dance like there is no tomorrow :.

 

Läs min blogg - www.hejtina.blogg.se

Anmäl
2009-10-07 20:34 #6 av: Salladshataren

Fast det är många djuraffärer som inte följer lagarna ang om hur djuren ska hållas, här i Sverige.

Det ska vara lika för alla, men tyvärr så finns det rötägg...

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.