Allmänt

Frågor för kotteägare och uppfödare!

2010-03-30 13:15 #0 av: lovebuz

Nu kommer det ett gäng frågor till er ägare och uppfödare då jag fick idén att göra ett informationshäfte om just igelkottar som husdjur.

Har knappt haft min skrutt i tre veckor men redan stött på frågor och kommentarer så jag kände för att "pyssla" lite och göra ett infohäfte. Nog för att det står mycket bra information här men tänkte att det vore roligt att se hur du som ägare tycker och tänker.

Namnen kommer inte skrivas in någonstans, det är bara för att sammanställa lite material kring hur ägare själva ser det. Vill man inte svara här kan man man skicka meddelande istället.

Frågor:

 1. Hur många kottar tassar hemma hos dig just nu?
 2. När flyttade din första kotte hem till dig?
 3. Vad har din kotte för färg?
 4. Är din kotte afrikansk pygmé eller egyptisk långörad?
 5. Varför valde du att ha en igelkott som husdjur?
 6. Hur planerade du tiden innan?
 7. Blev det som du hade tänkt dig vid hemkomsten?
 8. Hur bor din kotte?
 9. Hur har du blivit bemött av andra människor då du berättat att du har en igelkott som husdjur?
 10. Har du behövt gå till veterinären med kotten? Beskriv hur upplevelsen av deras kunskap var.
 11. Har du andra djur kring kotten? Hur fungerar det?
 12. Har du någon gång tvivlat på ditt val att bli kotteägare?
 13. Hur löste du det?

Extrafrågor till uppfödare:

 1. Hur väljer du vilka kottar som ska bli föräldrar?
 2. Vad ska man tänka på?
 3. Hur är det att ha en eller flera kullar hemma?
 4. Har du några speciella krav på köparen?
 5. Vad gör du innan kotten ska säljas?
 6. Har du behövt stoppa ett köp vid misstankar?
 7. Vilken typ av person är den största intresseköparen? Tjej, kille äldre yngre osv.
 8. Skickar du med något särskilt med kottens nya ägare?
 9. Är det jobbigt rent känslomässigt att sälja en liten kotte?
 10. Vad kostar dina småkottar?

Jag hoppas verkligen ni vill ställa upp på dessa frågor och bidra lite till mitt infohäfte. Kan hända att det dyker upp några fler frågor och om ni vill lägga till något så är det bara att skriva.

Jobbar själv på en reklambyrå så program och grejer för den grafiska biten är det inga problem med :) Att förena nytta med nöje skadar aldrig.

 

Anmäl
2010-03-30 14:27 #1 av: Ratata

Har ingen igelkott själv, men har till och från gått i igelkotttankar och kommer förmodligen skaffa en i framtiden, så jag skulle vara väldigt intresserad av ett sådant häfte, om det nu blir något av den här fina idén :)

Lämnar ett spår här och håller tummarna för att kottfolket svarar och bidrar med sina kunskaper och erfarenheter!

 

Anmäl
2010-03-30 14:47 #2 av: lovebuz

Ja jag själv vill ha ett och det kan vara skoj för folk som "kommer förbi på en fika" och få bläddra och läsa också. Ibland är det nog lättare att få någon att läsa om det finns i fysisk form och inte bara nätet.Särskilt folk som inte är så där jätteinternetvan.

Sedan är det alltid mycket lättare att läsa på papper än skärm :) Så jag hoppas att folk vill bidra. Upplevelser och erfarenhet betyder också mycket då man ofta vill veta hur folk gör med saker och ting. Fakta och erfarenheter.

Anmäl
2010-03-30 15:02 #3 av: Ratata

Bara en sån sak som att ha det mesta samlat på ett ställe tycker jag är bekvämt. Här finns ju det mesta, som du nämner, men då får man ta sig tid/ork att hitta det också och det har man kanske inte alltid!

Anmäl
2010-03-30 19:13 #4 av: Mikaela_B

Frågor:

 1. Hur många kottar tassar hemma hos dig just nu?
  Jag har minimerat mitt antal från 13 st ner till 9 st igelkottar. 2 av mina gamlingar har gått bort, och 2 st är sålda.
 2. När flyttade din första kotte hem till dig?
  Öhm, bra fråga minns faktiskt inte exakt när det var, 200?
  2006 flyttade iallafall min första avelsigelkott hem till mig :D
 3. Vad har din kotte för färg?
  Oj då, jag har allt ifrån dv Pinto, algerian black, snowflake av olika slag, mycket inom Cinnicot och champagne, sedan väldigt mörka färger.
 4. Är din kotte afrikansk pygmé eller egyptisk långörad?
  Afrikanska pygmeér allihop
 5. Varför valde du att ha en igelkott som husdjur?
  Jag reste mycket för att lära mig om dom, och blev helt såld och faccinerad av djurslaget, så kunde inte släppa det, blev som manisk nästan över att lära sig mer, för dom är intressanta, faccinerande, och har såna personligheter och dom bär på olösta mysterium/gåtor som gör dom änu mer faccinerande att lära sig om. Jag blev helt enkelt beroende av att lära mig allt om dom ( vilket jag än idag inte kan ) så då var jag ju tvungen att köpa mig en egen, och sedan några till under vägens gång :P
 6. Hur planerade du tiden innan?
  Planerade innan jag köpte min första? I så fall:
  Genom att jag ville ha typiska biotoper att hålla min igelkott på, trotts reglerna om ytan så skulle de vara en stor del av deras naturliga biotop, lite svårt i en lägenhet, och tog lite tid att fixa, och shit vilken plats det tar men så snyggt än att bara ha dom på en plast matta i köket, eller på parketten i vardagsrummet...

  Så min planering låg i inredningen, jag viste redan vad jag behövde och skulle bli tvungen att göra efter så många års läsande och studerande om djuren så kunde man inte missa något, det var som tatuerat i huvudet på en...
 7. Blev det som du hade tänkt dig vid hemkomsten?
  Ja då, om inte bättre än vad jag hade tänkt mig :)
 8. Hur bor din kotte?
  Strosar fritt här hemma bland avspärrningar och andra djur :)
  Men jag håller mig fortfarande till lagen :)
 9. Hur har du blivit bemött av andra människor då du berättat att du har en igelkott som husdjur?
  Oj, Väldigt olika, man har fått mycket kritik, man har fått tagit så mycket skit och hot mail, telefonsamtal och liknande och behövt försvara sig så mycket genom åren pga folks bristande kunskap enligt mig. Folk drar sina slutsatser när dom hör ordet igelkott och då har hälften av dom redan kopplat det till våran Svenska vilda igelkott.

  Men jag har också fått snälla, söta brev, mina igelkottar har till och med fått små filtar av äldre som jag vart på ålderdomshem eller liknande och visat igelkottarna på, dom har fått sina namn skyltar. Vi får påsk/Jul kort etc, så det finns så mycket charmiga människor där ute också :)
 10. Har du behövt gå till veterinären med kotten? Beskriv hur upplevelsen av deras kunskap var.
  Första gången jag var hos veterinären med en igelkott var katastrof, som utbildad djurvårdare, som ändå läst all grundkurs inom djursjukvård och mer där till kan lite ändå, men veterinärerna och djursjukvårdarna stod som frågetecken typ och undrade vad de var som var framför dom, kan man ta i den? - Nehe?
  Ne men ni förstår...


  Så jag tog min distriktsveterinär och tjatade, fjeskade och drog in han i igelkotts träsket, och han började läsa, kontakta veterinärer i england och liknande, så jag är nu för tiden nöjd.
  Behöver jag gå till en annan veterinär med mina kullar för vet besiktning och dom säger att dom tänker söva mina bebisar, så tar jag dom och går... Rekomenderar ja att alla gör....
 11. Har du andra djur kring kotten? Hur fungerar det?
  Hoho, jag har en Rottweiler tik, BIG DOG :)
  Och så har vi ju iller killen Zingo, funkar perfekt enligt oss, Zingo är elak mot nykomlingar, men han är så rädd för taggar, så kottarna har lärt sig vid detta laget att springer man mot han med huvudet uppblåst med taggar så springer han därifrån och kommer inte tillbaka :P
 12. Har du någon gång tvivlat på ditt val att bli kotteägare?
  Nej, aldrig!
 13. Hur löste du det?
  Har inte tvivlat på mig själv som kotteägare :)

Extrafrågor till uppfödare:

 1. Hur väljer du vilka kottar som ska bli föräldrar?
  Först så köper jag inga igelkottar där de finns ett "kanske" funkar i avel, jag vet allt som går att veta om mina nyinköpta avels igelkottar, jag har kollat stam innan, frågat 1000 frågor och sökt info själv, kontaktat uppfödare/ägare till igelkottar i stamen mm för att få mer info om dom och sådan info som inte alltid finns med i stamtavlorna.

  Har heller inga igelkottar i avel som har mindre än 7 led tillbaka i stamen. Och de är MINIMUM kravet på att jag ens skulle få för mig att köpa en igelkott som ska brukas i avel....

  Jag vill ha koll på vad ett par ger för färger också, jag vill inte ha kullar med albino, vill inte heller ha kullar med 3 olika färger & Teckningar och som dessutom är orena och har konstig teckning.
  Så de är inte att bara sätta ihop, jag måste kunna se i stamtavlan vad passar till just den tänkbara honan jag vill använda.

  För mig tar det minst 3 månaders planering och antecknande/pluggande om ett tänkbart par innan jag ens kan komma på tanken att sätta ihop dom. Jag måste vara säker på att allt stämmer, att jag vet vad de paret kommer ge för ungar, och ha en bild av hur ungarna kommer bli...

  Så det är en hel del att tänka på men också mycket som ska göras, för är du riktigt hård mot dig själv så har man inte tid för misstag, tänk om det paret du lagt ner 3 månaders studering av inte passar, då är de bara att börja om med en ny tänkbar hane, Grattis 3 månader till, och dina köpare får vänta.

  Hårt, men jag nöjer mig inte med "-äh dom är friska och fina nu släpper vi ihop dom" :)
 2. Vad ska man tänka på?
  Stamtavla! Sjukdomshistorier, dubbelkolla rubbet, färgscheman, bara att lära sig, vad får du ut av de 2 ev föräldrarna? vad får ungarna för ev färger.. Det finns 700 saker man skall tänka på, det finns punkter man kan följa, lever man upp till dom så är man bra!
  Men sundhet, sjukdomsfria, var extra noga när man avlar på importer, finns det några andra risker på igelkottar i det landet dom kommer ifrån som vi inte är vana vid här?

  Planera din kull noga, LÅNGT innan du ens funderar på att sätta ihop ett par, anteckna, och anteckna ALLT, parets beteende mönster, dubbelkolla leden du har i stamtavlan, finns de sjukdomar, kolla efter skador, kontakta uppfödare och få mer ingående info om igelkottar som är med i stamen.... Ge kullen och din avel ditt 110% engagemang och du kommer uppskatta ditt resultat mer, än om du bara gjorde ett halvdant jobb och bara gav 90% av ditt engagemang.
  Hård men rättvis :D
 3. Hur är det att ha en eller flera kullar hemma?
  En kull är enkelt, fler kullar blir tuffare, det är en vanesak.
  Men för bästa resultat så har jag ALDRIG mer än 2 kullar på samma gång, och oftas så har jag bara en kull åt gången, pga att jag har höga krav på mig själv, och jag har en standard att leva upp till, och mina mål som jag satt upp, och jag ska kunna leverera det som mina köpare förväntar sig av mig i det jag lovat dom att få...
 4. Har du några speciella krav på köparen?
  Hihi, jag är KRÄSEN, så speciella krav, nej, krav? JA
  och vill folk veta dom kraven så kan jag maila en lista :P
  Får inte jag rätt känsla av en person så säljer jag inte till den, detta gör att jag nekar nog mer personer än vad jag accepterar.
 5. Vad gör du innan kotten ska säljas?
  Veterinär besiktar dom.... Alla ungar, alla ggr.
  Annars är det inte mycket mer förutom att socialisera dom
  och presentera dom för läbbig mat som larver etc :P
 6. Har du behövt stoppa ett köp vid misstankar?
  Ja det har jag, av misstankar om misskötsel eller att dom köper i avelssyfte men då köpt en billigare igelkott med avelsförbud på. mm.
 7. Vilken typ av person är den största intresseköparen? Tjej, kille äldre yngre osv.
  Väldigt olika, säljer mycket utomlands då marknaden inte är på topp i Sverige, och utomlands varierar den väldigt mycket, lite mer antal av äldre kvinnor, men annars är det jämnt.
 8. Skickar du med något särskilt med kottens nya ägare?
  Vet.Besiktning
  Startpaket
  Bild CD
  Info häfte från uppväxten, vikter etc
  Stamtavla
  mm.
 9. Är det jobbigt rent känslomässigt att sälja en liten kotte?
  Självklart vill man behålla alla själv, men som uppfödare så lär man sig snabbt att det funkar inte så.. Så för mig i dagsläget: Nej jag tycker inte att de är jobbigt rent känslomässigt att sälja dom små, så länge jag känner själv att det är till rätt köpare och allt där stämmer så är det inga problem, då är jag mer glad för jag vet att dom får det bra..
 10. Vad kostar dina småkottar?
  Mina igelkottar ligger just nu mellan 1500-2000 kr
Anmäl
2010-03-30 22:42 #5 av: [Tearix]
 • Hur många kottar tassar hemma hos dig just nu?
 • -1

 • När flyttade din första kotte hem till dig?
 • mins inte, 5 år sen kanske..

 • Vad har din kotte för färg?
 • -vet inte, har blandade helvita och brunbandade taggar, med mörk mask och mörka tassar. Och så har han bruna prickar på den annars vita magen 8)

 • Är din kotte afrikansk pygmé eller egyptisk långörad?
 • -afrikansk pygmé

 • Varför valde du att ha en igelkott som husdjur?
 • -de är fascinerande

 • Hur planerade du tiden innan?
 • -inte alls

 • Blev det som du hade tänkt dig vid hemkomsten?
 • -ja

 • Hur bor din kotte?
 • -han går lös men får inte vara i alla rummen i lägenheten. han har en låda där han brukar sova och där han får mat och vatten

 • Hur har du blivit bemött av andra människor då du berättat att du har en igelkott som husdjur?
 • -de reagerar inte på något särskilt vist, de undrar mest om den sticks

 • Har du behövt gå till veterinären med kotten? Beskriv hur upplevelsen av deras kunskap var.
 • -med min tidigare kotte ja. jag tror deras kunskap var bättre än många andra vetrinärers, även om de valde att söva ner den bara för en undersökning. han klarade undersökningen bra men överlevde tillslut inte skadan / nedkylningen han råkat ut för.

 • Har du andra djur kring kotten? Hur fungerar det?
 • i hemmet ja, men inte kring kotten.

 • Har du någon gång tvivlat på ditt val att bli kotteägare?
 • ja, bara pga eventuell brist på kunniga vetrinärer.

 • Hur löste du det?
 • -jag chansade på att vetrinärernas kunskap ökar med tiden ;)

   

  Anmäl
  2010-03-30 23:54 #6 av: Ratata

  En eloge till er som hittills svarat! Hoppas på fler, jättekul att läsa ju!

  Anmäl
  2010-03-31 00:29 #7 av: lovebuz

  Intressanta svar! Glad att ni vill ta er tid till detta :)

  Hoppas på mer svar!

  Anmäl
  2010-03-31 04:07 #8 av: [Tearix]

  tror jag missförstod frågan Hur planerade du tiden innan?

  uppdaterade mig själv om kottar, köpte mat och botten material till hans låda, 'kotte säkrade'-möblerade om, köpte lite leksaker -som han idag inte bryr sig ett dugg om ;), det är roligare att klättra i tex en hög med filtar eller gräva lite i lådan.

  Anmäl
  2010-04-01 22:22 #9 av: Mikaela_B

  Och jag skulle säkert kunna lämna lite mer info, men guuud va man skulle behöva bli bedövad i fingrarna, så hoppas den infon som lämnades räcker ;)

  Annars får ni gnälla på mig så får jag skriva mer haha :D

  Anmäl
  2010-04-01 22:56 #10 av: lovebuz

  Jag gillar att läsa ;) sedan ska man ju på ett snyggt sätt leverera texten i häftet också men det ordnar sig det med. Är i fullt sjå att skriva så tangentspurta lite mer om du känner för det.

  Anmäl
  2010-04-02 00:40 #11 av: lovebuz

  Har dessutom hittills frågat ett femtiotal veterinärkliniker om de har behandlat dessa djur någon gång och om de kommer att uppdatera sig inom ämnet. Svaren hos dem har verkligen stora marginaler mellan varandra.

  * någon ställde mig frågan om man överhuvudtaget fick ha dem i Sverige (blev lite förvånad över den frågan)

  * några hänvisade till blå stjärnan och roslagstull, vilka ni säkert har bättre koll vad det är. Har bara kollar på hemsidorna

  * några har inte behandlat dessa men hört talas om dem

  * någon vill inte ens ha med dessa djur att göra

  * någon har behandlat men är inte inriktad på området men vill gärna veta mer

  osv.

  Så det är verkligen marginaler på hur landets kliniker är uppdaterad. Kan säga som så att ett ställe hade aldrig behandlat någon men fick sig en tankeställare då jag ställde frågan. Många ställen kvar att fråga men det var vad jag fått fram hittills :)

  Min lokala vet.klinik. hade erfarenhet av den vilda kotten. Det är ju alltid något iaf.

  Anmäl
  2010-04-02 15:42 #12 av: Ratata

  #11 Blå stjärnan har en avdelning för smådjur och exotiska djur. Bo Runsten som jobbar där är fruktansvärt duktig! Han jobbar även som veterinär på Universeum, så han har jobbat med de felsta djur (till och med hajar). Nu har vi ju inga kottar på Universeum, men det finns ju en hel del människor i Göteborgsområdet som har, har jag fattat det som, så de har säkert fått jobba med en och annan kotte. Själv har jag bara varit där med råttor.

  Anmäl

  Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.