Igelkottens beteende

Hjälp med att få Kotte att vänja sig vid mig!

2010-07-25 01:36 #0 av: Kottesnutt

hej!

Har äntligen fått min första kotte hem! Kotten, som givetvis heter Kotte;), vill dock tydligen inte veta av mig utan fräser och håller på. Jag har haft honom 1½ vecka nu, så det är ju inte så jättelänge precis, men försöker att få honom att vänja sig vid mig. Han är bara barnet än så länge.

Det jag har gjort är att han har sin egen lilla hörna med ett litet hus med fleecefiltar och sedan har jag sattit ut andra filtar i rummet som han får snutta i. Jag har även tagit up honom så gott som varje kväll och haft honom i famnen i filten. Dock fräser han varje gång jag plockar upp honom och bollar ihop sig. Sedan kan han ligga ihoprullad länge innan han rullar upp sig och när han väl gör det så reser han taggar vid minsta rörelse från mig. Att ge honom mat från min hand är alltså fortfarande omöjligt, dock lyckades jag hålla handen så stilla igår att han tog ett torrfoder från mig!

Ett annat problem som jag har i detta "socialiseringsförsök" är att han inte vill komma ut från sin stuga/fitar när jag är vaken, dvs när det är ljust i rummet. Fastän jag bara har en liten sänglampa på på kvällen/natten så stannar han i stugan. När jag däremot ska börja sova så passar det att komma ut och röja. Jag går och sover vid varierade tider-mellan kl 23-05 så natt är det ju i vilket fall. Det känns som att jag stör honom när jag plockar upp honom under natten/kvällen och jag vill ju inte att han ska "hata" mig hehe..

Där jag bor har vi midnattsol så det är ju ljust dygnet runt, förutom när jag drar för mörkergardinerna. Jag har funderat på att låta fönstret vara så att det är ljus hela tiden, då kanske han kan vänja sig att komma ut ändå. kan det vara en idé eller?

Är medveten om att det kan ta lång tid för en kotte att vänja sig vid omgivningen, men jag vill göra detta på allra bästa sätt så jag kan få en glad och trevlig kotte :) lite svårt när han bara fräser åt mig :P

Tacksam för all hjälp!

Anmäl
2010-07-25 02:07 #1 av: Mikaela_B

Det är alltid jobb när man får hem sin lilla bebbe :)
Många av dom brukar väsa åt en, allt handlar egentligen om hur hanterade dom har vart hos uppfödaren och hur vana dom är vid beröring/hantering från start... :)

Så att du får hålla på mycket med din lilla bebbe är du ju medveten om, men som sagt de kommer ta tid :) hehe, för vissa går de fort andra tar de längre tid för...

Så länge man inte väcker dom under dagarna och stör dom när de behöver sin sömn så är de okej, tror inte att den lille hatar dig, enbart inte van vid nya miljön, vid din lukt och de punkter som dom känner igen personer på, och mycket handlar om lukten..

Jag är ingen person som är direkt för att man skall vända deras dygn, på så sätt att man skall göra om för dom och ändra så dagar blir nätter för dom och tvärt om, men det är en smak sak, vissa väljer att göra så för att dom ska kunna se sina små taggbollar vakna då dom kanske inte är vakna direkt när man själv är det.

Men oftast så tycker jag att när dom blir äldre så varierar dom väldigt mycket i när dom är vakna, mina bebisar har alltid sovit mer än mina stora, men dom kräver mer sömn också :) Det gör alla småttingar som människa och i djurvärlden...

Försök att locka fram han med hjälp av mat ex vis på kvällen när du har de lite halvljust i rummet, ta någon typ av mat som luktar lite extra gott, hans favorit, något som du vet att han gladligen trycker i sig :) På så sätt så kanske han tittar fram när du fortfarande är vaken, eftersom att dom inte har fritillgång på foder så kan du anpassa hans matschema på så sätt att han får maten på kvällen när de börjar falla, skulle han sedan då börja titta fram på dagarna och söka efter ätbart vilket ofta händer så har du ju precis där ytterliggare tillfälle att hålla på med han :)

Låt han sova i famnen på dig, på en T-shirt/tröja av något slag som du själv haft på dig, allt som luktar dig helt enkelt, så är de bara att kämpa vidare!

Lycka till!

Anmäl
2010-07-25 02:25 #2 av: Kottesnutt

tack för svaret!

ja, att det är mycket jobb är jag inställd på, men just att han inte vill komma fram varesig det är kl 3 på natten eller 23 på kvällen gör att det är svårt att veta hurdan rytm han har överhuvudtaget. Vill inte medvetet ändra han dygnsrytm, är själv en nattmänniska så det spelar ju ingen roll för mig på det sättet heller ;) men fastän jag går och lägger mig kl 6 på morgonen kan det hända att jag inte ser en skymt av honom under hela natten fram till morgonen när jag själv går och sover :(

en sak jag också undrar är vad de gör när det låter så förbaskat högt? det låter som nån sorts rassel, inte kan det väl vara taggarna den rätar på? ;) alltid när jag går och sover så hör jag att kotte vaknar och börjar steppa runt i rummet och då hörs alla möjliga ljud, men förstår inte hur det kan låta så högt när han gör vad-det-nu-är :o

 

Nu hör jag lite prassel, han är nog vaken nu! ska se om han har lust med lite mat :)

Anmäl
2010-07-26 22:55 #3 av: lovebuz

Min skrutt var väldigt fräsig, bollig och skvätten i början. Har haft som vana att varje kväll ta en mysarsväng och låta henne vänja sig vid mig och andra djur i huset.

 

 

Anmäl
2010-07-28 03:52 #4 av: Kottesnutt

tog det länge innan han/hon började vänja sig? har tagit upp kotte varje kväll och låtit honom få ta sin egen tid på sig att göra hur han vill, nu på senaste rullar han upp sig relativt fort om jag är helt stilla när jag har honom i famnen, men så går han direkt ner från famnen och till första bästa gömställe och vill vara ifred..vet inte om jag ska prompt ha honom i famnen ett längre tag, men när han gör som han vill så är det inget fräs iallafall..gissar att det blir ett himla fräsande om jag inte låter honom gå ner direkt när han vill. svårt att veta vad som är bäst :/

Anmäl
2010-08-09 23:51 #5 av: lovebuz

De vill ju gärna sova och vakna när de har lust så det är inte alltid det passar taggbollen att kela. Försöker jag plocka upp skruttan då hon är i full gång att ränna i lägenheten så blir hon vild och fräsig, springa är roligare.

Varje vecka som går så blir min lilla skrutt allt mer framåt, hon bryr sig inte ens om dammsugaren. Hon springer fram till hunden och katten, smakade på hundens svans och lever rövare.

Från början så bollade hon ihop sig så fort man pratade men nu är det allt bättre. Envisas just nu med att toaträna, där krävs det tålamod :) Ibland funkar det, ibland så kryper hon in på alla de ställen som är svårstädade. Har nu tidningar under en säng där hon hittat ett nytt ställe. Lååångt in.

Anmäl
2010-08-10 01:57 #6 av: Kottesnutt

Ahaja, låter ju positivt i alla fall :) Min kotte vill dock inte kuta när jag är vaken/i rummet utan sitter i sin stuga/i sina filtar istället..Men när jag släcker ljuset så blir det minsann fart på honom..men det är då jag går och sover :/ Problemet är att jag kan gå och sova fast kl 6 på morgonen men det är ändå efter det han kommer ut, så jag har inte sett honom ute alls då jag själv är vaken, fastän jag kan variera min dygnsrytm med 7 timmar fast..alltid när jag själv går och sover, då kommer han..

Hoppas det blir ändring på det framöver, jobbigt att kotten undviker mig ju ;)

Anmäl
2010-08-10 10:23 #7 av: Ypsilon1

Har du testat vad händer när du tar bort ljud och ljus och vänta på din igelkott. Om du har redan använt "den gamla trojan"- metoden som #1 nämde för att få honom van vid din lukt, kan du bara vänta på golvet i mörkret tills han kommer fram och utforskar dig.

det kan också vara att något du använder när du är vaken (ljus, dator osv) ger något "kvittrande" ultraljud, dvs att du hör det inte med för kotten låter det väldigt mycket och är väldigt obekvämt. Det är något som igelkottar reagerar instinktivt på, en reflex som gör att de rullar ihop och gömmer sig (Källa:Reeve, N. Hedgehogs. London: Poyser Natural History, 1994)

 

 

Anmäl
2010-08-10 11:17 #8 av: FunkyShrimp

#7 skulle detta "utralljud" komma från datorn menar du?

Anmäl
2010-08-10 11:51 #9 av: Ypsilon1

snarare från kablar eller ljus, något som de flesta människor inte hör direkt. min sambo, till exempel kan höra sånt och det gör honom galen medan jag hör ingenting. Detta bara för jämförelse. I den bocken som jag citerat ovan, nämner Reeve en studie som gjörts med igelkottar som visade att de slutade rulla ihop när de tog bort ljudet, dvs när igelkottarna var tillåtna tillbaka till samma testarena där ljudet kunde höras förut. Jag föreslog bara att du kunde testa om det är något som ger ultraljud när du är vaken

Jag tror inte att vanligt dator-ljud kan bli en faktor men ljus kan bli (de är inte så bekväma med starkt ljus om du har sånt). min igelkott bryr sig inte om dator-ljud, men hon bryr sig om tv-ljud och ljus. hon kommer ute och äter när tv och ljus är på, men hon springer fort tillbaka under en filt eller i en mörk hörna. men så fort jag stänger teven och byter till mindre ljus kommer hon ute och springer och utforskar.

För att få honom van vid din lukt, du kan också försöka gnida (vet inte om det är lampligt ord på svenska) kottens filtar mot dina handflator; han skulle komma gradvis associera din lukt med sov-tryggeheten men också med god mat om du gör som #1 föreslog.

det är helt normalt att de rullar sig ihop vid plötsligt ljud och rörelse, till exempel när du tar upp honom. det är ett reflex beteende. men han skulle slappna efter några sekunder (ungefär). det är också viktigt att utveckla rutiner, dvs mat vid samma tid, att du stänger din dator ungefär vid samma tid, osv. det hjälper att skapa trygghet och förtroende och han kan lättare "förstår (make sense of) sitt mjljö

Anmäl
2010-08-10 15:52 #10 av: FunkyShrimp

alltså jag har ju två igelkottar sen länge så jag vet ju allt det där^^
ville bara veta ifall du menade att datorn skulle ge ifrån sig "ultraljud".
men du kanske menade det till ts.

mina kottar kommer fram varesej jag har tv/dator eller ljus på eller inte.
min ena brukar lägga sig bakom datorn som både ger ifrån sig ljud + att det lyser^^

det är nog från kotte till kotte.
men visst blir det mer fart på dom när det är släckt.

Anmäl
2010-08-10 17:17 #11 av: Ypsilon1

vad jag sa är att dator INTE verkar vara en faktor

men att kablar /olika apparater när de är på (även tända lampor) kan orsaka olika ultraljud (dvs ljud som ligger unde människans hörsel tröskel)  som kan vara störande för djur

men som du sa, de piggar upp när allt är släckt :)

 

Anmäl
2010-08-10 17:22 #12 av: Kottesnutt

har testat tröjan-metoden, och att släcka ner..han kommer ut när det är helt mörkt, men om han vet att jag är där så går han in i huset tills jag avlägsnar mig..mat vid samma tid blir svårt eftersom jag ger maten ungefär vid 10-11 på kvällen, men han kanske inte är medveten om det eftersom han kommer ut när jag går och lägger mig, vilket är vid 4-5 på natten/morgonen, så mat vid samma tid är liksom svårt..

har svårt att stänga av datorn, eftersom jag behöver den under den tid jag är vaken, och har endast möjlighet att ha kotten i samma rum som datorn nu under sommaren, om tre veckor åker jag tillbaka till ume pga plugg så då kommer kotten att ha ett eget rum utan dator så får nog se sen om det kan ha någon påverkan..har svårt att tro det dock eftersom jag hört att han varit ute och steppat samtidigt som datorn varit på :)

Ska försöka få till rutiner som gör den tryggare och hoppas på att det blir bättre.. han är riktigt fräsig när det är dags för hans "socialiseringsrunda" men accepterar ofta några torrfoderbitar från min hand..men det är inte poppis..ännu iallafall :/

Anmäl
2010-08-10 17:46 #13 av: Ypsilon1

Det är ett stort framsteg om han äter från din hand Glad det kommer säkert att bli bättre.

Dator SKA INTE vara ett problem, jag har kanske skrivit fel eller var förvirrande Skäms men det kan vara att dåligt isolerade kablar / andra apparater kan ge störande ljud

 

Anmäl
2010-08-10 18:05 #14 av: Kottesnutt

hehe, dock är det det enda framsteget jag sett ;) bara några torrisar som max, sen blir han sur och vill ner till golvet där han direkt springer in i sin filt eller så..

Ah ok, har bara datorn och lampor som är de enda apparaterna i mitt rum, så det är kanske lamporna jag bör kolla upp..sen reagerar han inte på exempelvis hundluckan i vardagsrumemt som är vägg i vägg med mitt rum och den låter ganska högt..men jag är visst värsta hemfridsstöraren enligt honom haha..

Anmäl
2010-09-24 19:20 #15 av: Kottesnutt

bumpar denna tråd!

Alltså, Kotte har fortfarande inte blivit så mycket bättre, han ryggar för allt i princip och verkar rädd när han är ute och går. Jag plockar upp honom så gott som varje kväll, och det är enda gången jag ser honom gå runt i rummet. Om jag inte tar ut honom så kommer han inte ut ur sin stuga i buren självmant, förutom då man själv sover. Jag brukar som sagt vara uppe väldigt sent så det är inte så att jag inte ser honom pga att jag går och sover tidigt.

 

Han har dock blivit lite bättre än sist jag skrev- jag kan plocka upp honom och han rullar ut ganska fort ur sin boll-position, sedan kan han bolla ut sig liiite om jag har honom i handen, men sen är det inte så mycket mer..

 

under natten kom han inte fram alls, var uppe till sju på morgonen och när jag vaknade så har han inte varit ute eftersom jag inte hittat någon bajshög i rummet, utan det hittade jag i buren-första gången han inte bajsar utanför buren kan tiläggas.

 

Vad tusan kan jag göra? :(

Hur länge kan det ta innan Kotte vänjer sig? vad är det längsta ni stött på?

Anmäl
2010-10-03 03:51 #16 av: Kottesnutt

bump igen i hopp om råd!

rädd kotte=orolig matte :(

Anmäl
2010-10-06 15:44 #17 av: Mikaela_B

Det kan ta upp till 1 år om det skall vara så, jag har fortfarande igelkottar som kan rygga till åt saker och ting och då är dessa 3-5 år gamla, och har gjort så hela sitt liv..

Igelkottar är inte ett djur som blir 100% keliga av sig, rättare sagt de är få fall där dom blir de, så du kan se små förbättringar då och då, som du skriver, lite bättre sen sist du skrev, men dessa små steg kan pågå i år om de ska vara så...

Mycke ligger i hur dom hanterades som små, vad uppfödaren la ner för tid på dom, även så påverkas dom av aveln, ungarna ärver tendenser av sina föräldrar, därför promotar jag och flera andra på att ska man avla så ska de vara genomtänkt, man ska första hand självklart avla på friska och bra djur, men man måste och se efter föräldrars beteende etc med....

Men sedan ligger ju nu allt jobbet på dig, så som jag sagt innan, tålamod är en människas bästa vän, och ja hoppas du har det för då klarar ni de perfekt med tiden :)

Anmäl
2010-10-06 20:04 #18 av: Kottesnutt

ah, jo är medveten om att kottarna inte är nå keldjur precis, men att han vägrar komma ut så länge det inte är knäpptyst och mörkt är lite tråkigt. Han kommer ut när vi sover helt enkelt, spelar ingen roll vilken tid det är sålänge det är mörkt. Därför funderar jag på ifall han är rädd på något sätt. Läser ju om andras kottar och fastän vissa av dem kanske är väldigt fräsiga av sig så verkar de ju åtminstone komma ut ur sin bur/sovställe då och då fastän husfolket är vakna. Här hos oss är det som att vi inte har någon kotte alls, bara en bur ståendes i ett hörn och några filtar lite varstans i rummet för syns skull liksom :(

Har en massa tålamod självklart så jag ska inte ge upp i första taget precis, men det känns bra att höra lite "uppskattad tid på hur länge det kan ta" med dessa socialiseingsförsök ;)

Funderar bara på vissa saker som kloklippning, hur jag ska klara av det med denna bolliga fräskotte. Börjar bli dags snart tror jag efter det lilla jag lyckats se fötterna på honom. Ska försöka bada honom idag för första gången iallafall, har inte gjort det ännu eftersom jag hoppades att han skulle bli lite mer hanterbar innan jag "slänger honom i badbaljan" ;)

lite offtopic, men blev så glad när jag upptäckte att kotte använder sina pooplådor i buren iaf, så alltid går något framåt åtminstone :D

 

Anmäl
2010-10-07 14:30 #19 av: Mikaela_B

Du gör rätt som hänger i iallafall... Fortsätt så :D Du får vara envetnare än han själv helt enkelt ;)

Sedan så kan lite bero på också nu när hösten är här, mina sover mycket mer, gamlingarna går inte upp förens magen verkligen skriker på dom typ :P Och de sker oftast när de är mörkt tyst och lugnt och alla sover..

Lycka till med badandet, de brukar inte vara några problem, då dom inte rullar ihop sig i vattnet ( inte vad jag vart med om iallafall ) så passa då även på att klippa klorna när han är i badet :) Brukar jag göra, så mycket enklare, trotts att ja kan klippa på flesta av mina när dom är i famnen, men dom sitter ju inte still .... Så badet rekomenderar jag =)

Anmäl
2010-10-08 03:13 #20 av: Kottesnutt

Ja, det kanske beror på hösten, det är på senare tid jag knappt sett att han varit ute alls, dvs inga poophögar på golven.

Badandet var en kamp för sig, där blev det minsann fart på honom. Svårt att hålla honom i baljan överhuvudtaget. Ingen chans att klippa nå klor då inte :P Vattnet stänkte bokstavligen överallt fastän jag inte hade mycket vatten alls, så fick ta det i etapper; en snabbis ner i vattnet, sedan en liten stund i handen för att återgå till vattnet osv. Men svårt var det :/

Nåja, nya tag imorgon med fortsatt socialisering :)

Anmäl
2011-01-07 18:31 #21 av: Kottesnutt

Nu bumpar jag min gamla tråd istället för att göra en ny.

 

Har försökt under denna tid att få kotte att vänja sig vid mig men det går inte bra. Han verkar faktiskt vara rädd på något sätt, men ibland går det lite bättre..olika från gång till gång men inga stora framsteg alls.

Det som ofta bekymrar mig är att han alltid håller sig i sin lilla stuga i buren och vägrar komma fram så länge vi är vakna. När jag och min sambo har gått och lagt oss så kommer han fram. När vi sedan kanske går en sväng på toa eller liknande springer han i panik till buren och in i stugan, fastän vi inte ens kommer in i rummet där han bor..vi går bara förbi liksom. Jag vet inte alls hur man ska gå till väga när det är på det sättet, ser liksom ingen utväg att vänja bort det beteendet, han verkar ju rädd och det ser inte alls normalt ut.. Om han väl har kommit ut om vi har släckt i rummet och stängt dörren så han "tror" att det är ok att komma ut, så kan han frysa till en liten boll om man kommer och hälsar på honom när han är ute. Fräser och för ett himla liv om man rör honom då också.

Jag har faktiskt funderat lite i banorna att skaffa en till kotte om ett halvår kanske och en av baktankarna är att min nuvarande kotte kanske lär sig något av den nya (som jag hoppas är mer "framfusig"). Fastän de är solitära djur så kanske det kan bli bättre ändå tänkte jag. Har förstått att kottar är olika från individ till individ men har svårt att tro att det här är direkt normalt, inte kul att ha en rädd kotte liksom.. Har ju sett många bilder på folk som kan hålla sin kotte i handen och den faktsikt har vecklat ut sig, eller bilder på kottar över huvudtaget, jag kan själv inte ta några bilder på honom "in action" för han är bara en boll... Minsta lilla ljud, rörelse och han ligger förbollad i 5 minuter minst..

Funderar ifall det har att göra med hans uppfödare, om det har hänt något där. Har sett bilder på andra uppfödares sidor och där verkar de iallafall betee sig normalt..

Skulle vara så hemskt tacksam för råd och tips om hur jag kan göra, vad som kan vara fel och om min idé om en till kotte kan vara något. (självklart skaffar jag inte en till kotte bara för detta, har haft de tankarna länge ändå)

 

mvh

Orolig kottematte

 

 

 

 

 

Anmäl
2011-01-09 19:09 #22 av: Mikaela_B

Jag tycker inte att de låter onormalt, mitt senaste köp är nästan likadan, dock springer hon inte till någon bur, men detta är för att jag inte har någon, men hon hoppar, rullar ihop sig, väser och fräser vid beröring osv, men nu efter ca 2 månader så kommer hon fram och kan gå runt iallafall, fast hon reagerar ju på rörelser och ljud och sänker gärna ner huvudet.

De tar olika långtid på olika kottar beroende på metoder man använder och hur man väljer att sköta vänjandet av dom. som sagt de kan ta liksa så som ett par veckor, upp till ett halv år om inte längre, de beror helt på. Man får "utsätta" dom för ljud och rörelser som pågår i ens vanliga vardag för att dom ska kunna vänja sig vid att ljuden och rörelserna faktiskt är normala i deras vardag.

Sedan att de skulle vara något som uppfödaren kunde ha förbättrar vet man inte, de beror på hur väl hanterade ungarna har vart hos uppfödaren, mycket där sätter spåren ifrån första början, tidig hantering lönar sig oftast som mer handtama igelkottar, jag börjar dock inte hantera mina ungar förens tidigast 3 veckor, men de är för att jag väger in stess faktorer för föräldra djuren, ungarna, och chansen till utveckling i lugn och ro, men jag har alltid haft bra upplevelser från köpare där alla vart nöjda.

Jag hade dock inte köpt en till igelkott ( trotts att du haft tankarna innan ) men just pga hoppet att din nuvarande skall ev ta efter en annan igelkott är tyvärr lite långsökt ( misstolka mig inte ) men när man skaffar sig en till och skall sätta ihop gamla igelkotten med en ny så kommer all tid och energi för dom gå till att lära känna varandra, bestäma "rang" dvs de kan bli små bråk, och detta kan ha en helt motsvarande effekt för en igelkott som redan är skygg som de är i dagsläget, vilket gör att du kanske aldrig kommer få honom så som du vill ha han!

Så jag hade inte skaffat en till förens tiden avgör hur långtid han behöver ha på sig för att kunna anpassa sig ordentligt, eller visa ifall han ens kommer bli tamare eller inte, jag hade jobbat klart med han innan jag hade tagit in en ny igelkott till hushållet.

Anmäl
2011-01-10 14:54 #23 av: lovebuz

Min kotte är så fräck att hon har snott kattens bädd med fleece filt och hittat hålet in till en av kattens klätterställningar ;)

När jag kommer med systemaren (kameran) så blir det det en hoppilottkotte för spegelljudet.

På kvällarna då det tittas på tv kan kotten sticka ut snoken och gömma sig igen. När vi väl har lagt oss och släckt så kommer de småtassarna trippandes i full fräs. Sedan har hon en udda idé att springa runt rampen till buren minst fem gånger på raken. ;)

Anmäl
2011-01-10 15:07 #24 av: Kottesnutt

Tack för svar!

nu har det gått ett halvår sedan kotten kom till mig, så det har ju ändå gått ett tag.. Jag hoppas innerligt att han blir bättre med beteendet, men att han verkar rädd gör ju mig orolig och det vet jag inte hu jag ska kunna råda bot på. Just när han verkligen springer till buren vare sig man bara gör ett litet ljud eller om man går förbi rummet på natten.

Ok, blir ingen till kotte då, ska jobba med denna så gott det går.

Han tittar inte ens ut ur stugan så länge han vet att vi är där..

 

mvh

Anmäl
2011-01-12 20:13 #25 av: Mikaela_B

Ikväll så tycker jag att du tar kotten, lägger dig i soffan framför något bra tv program i lugn och ro, placera kotten på magen och låt han sitta där! Vill han försöka krypa iväg så låt han, använd händerna som enda "stora" rörelsemomenten, prata med han osv osv, de är ljud och ströningsmoment som han kommer finna jobbiga etc i början, men de är värt ett försök lite så där varje kväll....

Anmäl
2011-01-12 21:20 #26 av: Kottesnutt

det är just så jag har gjort bland många andra metoder..Jag har hållit mig konsekvent till olika metoder, alltså först en metod i kanske 3 veckor, sedan en annan metod ungefär lika länge, bara för att se om det finns några skillnader mellan metoderna, vilken som möjligen ger mest reultat. han klättrar ner direkt och bollar ihop sig så långt från mig som möjligt. ibland ger jag honom några goda torrfoder så han sysselsätter sig med det medan han är i soffan, men sedan är det samma visa-bollform och möjligen fräs.

:(

Anmäl
2011-01-13 17:10 #27 av: Mikaela_B

Bara att sätta tillbaka honom på magen eller i knät igen, ju mer du tar i han upprepade gånger dessto mer kommer han vänja sig vid de, när du sedan ser att du får en reaktion ifrån han när du tar upp han igen där han kanske efter 30 sek - 1 minut tillslut kikar fram utan att rulla ihop sig så kan du sätta ner han där han vart påväg dessa otaliga gånger.

Sedan upprepar du bara, så fort han visar de beteende i hanteringen som du söker så får han ju belöning genom att du faktiskt låter han gå ner om han vart påväg ner alla gånger.

Likadant om han har en förälskelse till ex larver etc ex zofobas, eller varför inte mus pinkis, Ge han då dessa ifrån handen, så han hela tiden ser att de är du som serverar dessa delikateser, de ger ju kopplingen till dig att de är något gott...

Anmäl
2011-01-13 17:40 #28 av: Kottesnutt

tack för tips! jag ska fortsätta försöka! :)

Anmäl
2011-07-13 00:43 #29 av: Kottesnutt

Hej!

skriver här nu flera månader senare och tänkte meddela att min kotte fortfarande är likadan som innan. (Han är över ett år gammal). Förstår faktiskt inte vad som är fel... När man hanterar honom mer och mer blir han bara argare och argare. Tillslut ryggar han för exakt allt, sånt som inte heller finns liksom. Sur och förbannad. Har bråttom undan mig om han hör att jag närmar mig.

Han kommer inte heller ens ut från sin bur längre, inte ens på natten... Hittar längre inga högar att plocka upp efter honom utan allt finns i buren. Jag har plockat bort hans hus som han har haft, just för att försöka göra honom mer "utsatt" för resten av omvärlden, utan resultat. Han har en filt som han bollar i, och den är precis lika isolerande som huset verkar det som...

Förstår faktiskt inte vad jag kan göra, har testat stoppa han mitt på golvet utan att hantera honom mer än det, och se om det blir bättre. Vissa dagar är det lite bättre och han kan ta en liten runda i rummet, men allt som oftast är det raka spåret till buren, fort som tusan. Hör han att jag rör på mig för att ta tillbaka honom så kan han ha så bråttom att han ramlar ner från rampen. Så desperat är han på att få slippa mig alltså.. :(

 

Har typ givit upp hoppet nu, hoppas han är nöjd :(

Anmäl
2011-07-14 21:02 #30 av: vinteralvan

Alla kottar är olika, en del är försiktigare och räddare än andra. Det behöver inte vara något fel, han kanske bara är sån. Kottar är ju inga gosedjur direkt. Om det är så att han alltid är i buren så kanske du ska ta bort buren så att han börjar springa runt i rummet på natten så att han får motion i allafall.

Anmäl
2011-07-16 03:01 #31 av: Kottesnutt

ja, buren ska faktiskt ryka, just nu är vi på annan ort med kotte så han har ingen bur, men då är det filten som är skyddet... Vill ju bara att han ska känna sig trygg och kunna springa runt utan att bli rädd för minsta lilla. det är det som är problemet, han verkar aldrig lära sig att jag inte är farlig...

Anmäl
2012-11-30 12:05 #32 av: Jojjesp

Fan vad jag bumpar, men är ju ny här så alla inlägg är för mig nya:)

Mina 2 kottar jag haft är det extremt stor skillnad på i beteende.
Kotten är idag avlivad men hon var en rätt bestämd Donna som absolut kunde tjuvnypas, fräste vid rörelser och var allmänt osäker.
Dock vande hon sig vid att hanteras men fick hon syn på ett finger och chansen gavs ja då jäklar bet hon hål i fingret.

Nya kotten Vito från uppfödare Nininosen är det sjukaste jag stött på i kotteväg.
Totalt orädd, fnyser aldrig, ska kela, jagar hundar å katter, kan inte sitta still 2 sek, matglad, bits aldrig, kommer till dig självmant..
Tror detta beror på att uppfödaren tillbringat mycket tid med den som liten och att han vant sig vid ljud och dofter sedan barnsben.

En duktig uppfödare tar sig tid för att förenkla livet för både djuret och nya ägarna. Dock finns det alltid individer som är blygare eller vresigare än andra och det kallar vi personlighet ;)

Anmäl
2013-04-03 11:24 #33 av: [Djurenimittliv]

Antar att detta är liiite sent. Men kan ju "glädja" dig med att du inte är den enda.. ;) Tror jag har lyckats få tag på den mest envisa och sura damen som finns (BLAND ALLA DJURSLAG TILLSAMMANS;)).. hon har helt enkelt nån sån jävulsk personlighet.. haha!! Men jag antar att det bara är och jobba vidare.. Jag har haft min i strax ett år och det går hyffsat med mig men inte när någon annan är i närheten, då ska hon gömma sig. Men hon vill gärna inte komma fram och hon springer inte i hjulet så länge vi är vakna (eller jo ibland) men dock har hon börjat gå upp medans vi är vakna men går å gömmer sig efter att hon tagit sig lite mat. 

Sen blir det ju inte lättare när de inte är speciellt handtama sen innan, min var inte alls van vid händer när vi fick henne. :(

Ja, säger som de flesta.. Bara att hålla ut :) Nu är det ju ett tag sen du skapade tråden, så hur har det gått? 


Anmäl
2013-11-29 17:42 #34 av: Kottesnutt

Sådär, dags att uppdatera antar jag. 

Kotte är ännu såndär, efter... ja hur många år det nu är sedan jag fick honom. Alltså,han verkar ju inte lycklig eller glad överhuvudtaget och det ger mig skuldkänslor så in i helvete. Ser knappt skymten av honom då han är rädd och gömmer sig när man kommer förbi och han är uppe.

Jag vet inte vad jag ska göra. Han är uppenbarligen rädd för mig, rädd för att jag ska komma och störa honom. 

Anmäl
2014-12-07 22:06 #35 av: [Salj06134]

Hur har det gått, fortfarande samma?

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.