Allmänt

Min lilla Tenrec

2010-09-27 22:44 #0 av: Olliz0r

Hej!

Har skaffat en ny liten familjemedlem, en dvärg Tenrec (Echinops telfairi). Jättesöt med ett fint temprament :)

Detta är min första dvärg tenrec och det hade varit jätteroligt om ni andra tenrec ägare ville dela med er av era erfarenheter! Glad

Vilka matvanor har era sötnosar? Beteende? Något speciellt man ska tänka på eller undvika?

Min var väldigt aktiv hela natten och höll mig vaken till 7 imorse. Är era också så pigga inpå morgonkvisten?

Glada hälsningar

Olivia

Anmäl
2010-09-28 00:35 #1 av: UlrikaD

Kan du inte visa bilder? Jättenyfiken ju.Skrattande

Anmäl
2010-09-28 09:16 #2 av: [Nininosen]

Bilder!!!

Anmäl
2010-09-28 10:35 #3 av: Ypsilon1

Det är vanligt att man förknippar tenrecs med igelkottar, och detta kan vara missledande när det gäller bur och sånt. Men de är ganska olika. Igelkottar tillhör ordningen Insectivora som tillhör super-ordningen Laurasiatheria, tenrecs tillhör ordningen Afrosoricida som sen tillhör superordningen Afrotheria tillsammans med bland annat elefanter, sirendjuren, jordsvin och andra djur som liknar möss och mullvader.

Echinops telfairi behöver både grävningmöjligheter och klättermöjligheter och bur på min 2 kvm, 1,5 hög. Man kan ha flera tillsammans, dock bara en hane / grup.

De behöver en temperatur mellan 24-32 och 60-80% luftfuktighet under sommaren när de är mest aktiva. De går i ide i det vilda när fuktigheten minskar (under den torra, kallare årstiden). De behöver också sandbad.

Man ska inte klippa klorna för de behövs för att klättra och detta ingår i djurets naturliga beteende.

80-90% av deras foder ska vara insekter, resten frukt och grönsaker, ägg, pinkies. De behöver calcium tillskott och vitamin tillskott; doseringen är beroende av tillverkare (en gång i veckan om det handlar om en produk med högt calcium innehåll, till exempel den som säljs av djurdoktorn.nu innehåller 99% calcium + mineraler, Rep-Cal innehåller bara 35-40% calcium) och kroppsvikt

 

Anmäl
2010-09-28 18:13 #4 av: almazs

#3: Jag tror och hoppas att ts redan vet det där... Flört

Anmäl
2010-09-28 18:38 #5 av: Ypsilon1

Det hoppas jag också Flört

Vad jag vet det är 2 danska uppfödare som säljer tenrecs just nu och det kan hända att man får missledande info från dem, först och främst när det gäller burmått / burkrav (enligt lag) som ser ut väldigt olika mellan Sverige och Danmark.

Det är inte så ovanligt att man pratar om tenrecs på igelkott forum (i andra länder) och även placerar tenrecs bland insectivora tillsammans med igelkottar.

Men jag ska säga Grattis och ser fram emot bilder, som alla andra Glad

PS: Det är kanske att jag tycker att inlägget hör hemma bäst på exotiska djur istället för igelkott Obestämd

Anmäl
2010-09-29 08:07 #6 av: Olliz0r

Hej allihopa!

Här kommer bilder på min sötnos!

Anledningen att jag skrev inlägget här var för att jag såg ett mycket bra fakta inlägg om Dvärg Tenrec på Igelkottsforumet.Därför tyckte jag att det passade att skriva här, men jag kan göra ett inlägg på exotiska djur med Flört

Tack för tipset om calcium tillskott och vitamin tillskott! Glad
Har varit inne på djurdoktorn.nu men det finns ingen flik för Tenrec. Syftade du på mineraler&vitaminer för igelkottar?

Hälsningar

Olivia

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.