Annons:
Etiketterallmäntartiklar
Läst 3886 ggr
JessikaFlacke
2018-04-17 08:00

Skaffa eller inte, och hur blir det sen?

Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.
Förhandsgranskning av bild 1 av 4
Förhandsgranskning av bild 2 av 4
Förhandsgranskning av bild 3 av 4
Förhandsgranskning av bild 4 av 4

"Hur är det att faktiskt äga en igelkott? Vad behöver jag veta innan? Hur går jag tillväga när jag känner mig redo att skaffa en? Hur blir det sen? Vad gör jag om olyckan är framme?"

"Men ååååh gud så söta! Var kan man skaffa sånna!!?" 

Är det jag oftast får höra när jag berättat om och visat bilder på mina två underbara småpojkar. 

Det är klart det är kul att höra att de är söta, för det är dom - sötaste som finns! Men då och då när jag hör eller läser det så knyter det sig i magen.

Igelkottar är så söta, och något helt annat än våra "vanliga" husdjur.

Många vet inte om att man kan ha igelkott som husdjur, eller rättare sagt Afrikanska pygméigelkottar eller Egyptiska långörade igelkottar.

Jag får dagligen frågor om Igelkottar, mycket från kollegor som är nyfikna men även här på iFokus och i mejlen.

Intresset startar ju någonstans, vanligtvis av en bild, ett klipp på Internet eller av någon som berättat om kottar. 

Av erfarenhet så är det tyvärr många som inte vet vad de ger sig in på när de skaffar igelkott. De har inte läst på för fem öre utan tycker att det är ett gulligt djur och de ska gosa med det samt ta bilder. Men tji får dom när kotten väl kommer hem, och inte är gosig utan bara fräser och är en ihoprullad boll - inte alls lika charmigt. 

Plötsligt ser man samma igelkott, som nu är en 3-4 månader, ute till salu trots att den precis lämnat uppfödaren. Jag blir lika fundersam varje gång, och arg.

Jag tänkte att med denna text försöka få er som inte vet något om kottar men som är intresserade att förstå hur det är att leva med igelkott, även lite tips och trix för att underlätta ett köp och vara förberedd.

Första rådet jag kan ge är; läs på! Och läs på ett par gånger igen. Du kan aldrig vara för påläst, efter snart 5 år så kan jag mycket men långt ifrån allt. Det finns så otroligt mycket information, framförallt på utländska sidor då kotten inte riktigt fått samma schvung i Sverige än. Det gäller även att hålla sig uppdaterad, eftersom fakta ändras/förnyas hela tiden, då igelkotten fortfarande är ett ganska nytt husdjur. En viss typ av mat kanske fungerar ena veckan men nästa så har man forskat fram något annat ex.

När du insett att igelkotten är ett nattdjur, äter levande insekter, behöver stooor yta, gör sina behov lite där dom vill och behöver mycket tid och hantering och du fortfarande vill ha en? Då är du redo att börja kolla uppfödare.

I Sverige finns det tyvärr inte jättemånga uppfödare, men vi har ett par stycken. En fantastisk uppfödare och vän är AngelicaHallberg här på iFokus, som även är ordförande för Sveriges Tamigelkottförening. Föreningen finns på http://www.sverigestamigelkottforening.se. Här finns mycket info att hämta samt info om uppfödare och ev utställningar/mässor som det kan finnas kottar på att besöka. 

Lång väntelista är det som väntar hos våra uppfödare, efterfrågan är stor men utbudet inte lika. Men även här gäller det att visa framfötterna, uppfödare vill gärna veta vem det är som ska bli den nya familjen. Visa att du är påläst, du vinner så mycket på det! 

I Danmark är kotteintresset väldigt stort och finns således många uppfödare och kullar. Väldigt smidigt att importera, men gäller då att ha koll på importtillstånd och betala handläggningaavgift för detta. 

Även andra länder såsom England, Tjeckien, Slovenien, Polen etc är värda att kolla.

Hur är det då att leva med igelkott? 

Det är svårt att förklara. En hund kommer och hälsar på dig när du kommer hem och en katt finns lite överallt. Båda vill oftast ha uppmärksamhet, gos, kli bakom örat. 

En råtta, en hamster, ett marsvin - lever i sin bur och du som djurägare får ta initiativ till gos.

Igelkotten är en blandning, något mittemellan. Ingen som kommer och säger hej när du kommer hem, men är väldigt gosig och sover gärna i dina kläder om du tar initiativ. 

De har sina små sniffljud, krafsande i sanden, piper när de drömmer, dundrar genom lägenheten - ja! Trots att de är så små så kan de låta sjukt mycket. Ena grabben smyger när han springer medan den andre stampar. 

Enligt lag så ska kotten ha tillgång till minst 20kvm, vilket är en väldigt stor yta för ett så litet djur. Detta innebär även att på den ytan så kan kotten finnas precis var som helst och det gäller att se upp. När som helst kan du stöta på kotten, under mattan, i skorna, i klädhögen etc etc. 😊 

Igelkotten passar inte alla, och jag anser inte att igelkotten är för barnfamiljen. Eftersom det är ett nattdjur som går upp väldigt sent så innebär det oftast att barnen redan gått och lagt sig, vilket såklart inte är jättekul för barnen. Det är ett stickigt husdjur, och kräver tid och hantering för att bli gosigt. 

Jag säger alltid samma sak, vill ni som barnfamilj skaffa kotte så ska ni se till att ni som föräldrar sköter om den. 

Igelkottar är inte rumsrena, oftast. Det blir en del städning, själv städar jag varje dag. Plockar upp där de missat lådan och torkar upp där de inte hunnit fram till lådan. Sanden får man räkna med hamnar överallt, hela golvet, i soffan, i kläderna, i sängen - och ja, det blir mycket dammsuga. Här ingår även att hålla koll på hårstrån, då det gärna lindar sig runt benen på igelkottarna - vilket kan sluta i amputation.

Värmen är ett måste att hålla koll på också, dagligen kollar jag termometern för att undvika att någon av mina pojkar går i ide och aldrig vaknar upp igen. Kollar temp i luften och på golvet, och det är väldigt viktigt att hålla koll på. Missa inte golvet!! Det kan vara skillnad på liv och död för dessa små. Jag har köpt extra element och ställt ut, men även värmemattor/plattor och snugglesafe är bra tips.

Att resa iväg är inte lätt. Man kan inte lämna sin kotte längre än 1 natt ensam. Nytt vatten, påfyllning mat, städning, kontroll av tassar och värme gör att det blir svårt om kottevakt inte finns. Jag har suttit med hjärtat i halsgropen de få gånger mina pojkar lämnats ensamma en natt.

Då kotten fortfarande är ett relativt nytt husdjur i Sverige innebär det också att våra veterinärer ibland kan ha svårt att ta emot våra taggbollar. Många veterinärer har ej utbildning men det finns ett par guldklimpar runt om i landet. Ett tips är att redan innan införskaffandet av kotte ha skapat kontakt med en veterinär, så du vet vad du ska göra om en olycka inträffar.

Vanliga sjukdomar är tandproblem, hud-/taggproblem och tumörer.

Känner du att din kotte luktar illa i munnen är det ofta ett tecken på att något med tänderna inte står rätt till. 

Hudproblem innebär oftast torr hud, eller ibland tom ohyra. Torr hud löser man oftast lätt med linfröolja i maten, havrebad eller kokosoljebad. Ohyran får veterinären ta hand om.

Tumörer är tyvärr väldigt vanligt, och kan visa sig när som helst och var som helst på kroppen. Ibland har man tur och det går att operera om man kommit till rätt veterinär. 

Text & foto: Jessika Flacke

  • Redigerat 2022-05-24 16:33 av Niklas
  • Redigerat 2020-12-18 12:36 av JessikaFlacke
Annons:
Angelica Hallberg
2018-04-18 08:02
#1

jättebra skrivet jessika:)

lilljaeger
2018-05-12 22:39
#2

Väldigt bra sammanfattat!  =D

Upp till toppen
Annons: