Igelkottens historia

Igelkotten Vs. Echidnan

2009-08-04 21:40 #0 av: Mikaela_B

Dessa djur har många likheter när det kommer till beteende, uppbyggnad, försvar mm. Men skillnaderna är de som avgör allt.

Echidnan eller även så kallad myrpiggsvin har väldigt många likheter med igelkotten.

Den är uppbyggd med taggar på ovansidan och har samma försvars reaktion att rulla ihop sig till en boll precis som igelkotten gör i försvar för att skydda den kroppsdel som egentligen är den enda som kan skadas, undersidan.

Båda arterna var också en gång i tiden relativt vanliga, men i dagsläget har båda arterna blivit utrotningshotade, iallafall betydligt färre i antalen och betydligt mycket svårare att se.igelkott_pic.jpg

Detta pga att dom till stor del lider offer för vårat transport medel bilen, dom blir överkörda men drabbas också av något som vi människor orsakar, vilket är giftiga miljö utsläpp.

Men även om våra taggiga vänner igelkotten och echidnan ser relativt lika ut, har samma beteende mm så är det skillnaderna som gör det hela avgörande mellan dessa 2 däggdjur.

Igelkotten tillhör däggdjursgruppen insektsätare och är besläktad med mullvaden och näbbmusen.

Echidian är också ett däggdjur men den tillhör undergruppen monotremer, av vilka endast tre återstår på hela jorden.

Monotremer är en unik art som verkar vara en blandning av det mesta, dom diar sina ungar som alla däggdjur, men dom födder dom inte utan dom lägger ägg.

echidna_pic.jpg

Som många andra djur i Australien, där echidnan lever, så bär dom ungarna i en pung, men så fort som taggarna börjar växa ut på ungen så börjar honan gräva i ordning en "barnkammare" som hon sedan placerar den i.

Anmäl
2009-08-04 22:45 #1 av: Grodan

Det var då en ful stackare... sista bilden: har den gula sockor på sig? *fniss*

__________________________________________________

Värd 4 mus-ifokus - Välkommen!   <:3 }~~~  arinella´s råttuppfödning

Anmäl
2009-08-04 22:57 #2 av: Mikaela_B

Haha eller hur...

Ja det har han. och dregglar lite lagom, ser ut som den försöker göra bubblor av salivet ju haha...

Anmäl
2009-08-05 00:52 #3 av: Grodan

Har man echidnan som husdjur?

__________________________________________________

Värd 4 mus-ifokus - Välkommen!   <:3 }~~~  arinella´s råttuppfödning

Anmäl
2009-08-05 00:59 #4 av: Mikaela_B

Inte i Sverige. tror inte man har dom som de i australien heller, men va vet jag finns ju folk som håller de mesta som husdjur utomlands. Men eftersom att de är en utrotningshotad art så tvivlar ja på att privat personer har dom iallafall.

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.