Annons:
Etiketteravelartiklar
Läst 15995 ggr
Mikaela_B
3/26/08, 4:42 PM

Parning och förberedelser

Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.

Information och effektiv parningsplan och viktigaste förberedelserna inför nedkomsten

Parning och förberedelser

En hona skall vara 5-12 månader vid första parningen, inte yngre pga. Att de inre organen kan ta skada och inte heller äldre då det kan bli riskabelt för dom vid födseln.

Hanen blir könsmogen runt 8-9 veckor redan och kan användas direkt men detta är ju inget som rekommenderas utan helst skall man vänta till lite äldre ålder. Det finns egentligen ingen rekommenderad ålder för hanar, många uppfödare tycker att det är acceptabelt att använda en hane i avel redan vid 10 veckor men detta kan diskuteras då man inte vet vid denna ålder om hanen lämpas för avel. Så vänta tills hanen är minst 6 - 8 månader innan han används i avel.

Vid planerad avel så är det noga med att alltid anteckna allt från början, första parningsförsök och räkna på nedkomsten.

Vid parningen skall honan alltid placeras i hanens bur/utrymme, innan detta skall det vara städat och man skall ha plockat bort div. leksaker, hus och dylikt som kan vara i vägen för dom.

När man väl placerat honan hos hanen så kommer hanen normalt sätt att börja ge ifrån sig olika ljud och jaga honan runt i buren/utrymmet. Honan kommer försöka få bort han genom att ex, stånga han med huvudet. Detta kan likna ett bråk men man skall inte oroa sig då detta är fullt normalt. Tillslut kommer hon att ge med sig och lägger ner taggarna mot marken och lyfta upp sin rumpa i vädret, precis som honkatter gör när dom löper.

Man kan hålla koll på dom under tiden dom är tillsammans, men hanen vill inte alltid para sig om man kollar så låt dom vara ett par timmar själva innan man kollar till dom från att man släppt ner honan till han.

Efter 7 dagar så sätter man ner honan till sin egna renstädade boning igen. Vill man vara säker på att man får en lyckad parning så låter man henne vila en vecka och sedan upprepar man samma sak åter.

Honan går dräktig i 35 dagar, visa honors nedkomst kan komma efter 30 dagar och visa efter 46 dagar. Så räkna mellan 35-36 dagar och kommer det inga ungar efter denna tiden så ge henne ytterligare 11 dagar, är det inga ungar vid detta laget så kan man ana att det blev en misslyckad parning.

Förberedning innan nedkomst:

Det viktigaste att tänka på är att man inte har honan och hanen tillsammans inför den beräknade nedkomsten. Detta kan leda till att båda föräldrarna äter upp sina ungar när dom kommer.

Till boet kan man använda en glass bytta i plast, du har kvar locket på den och skär ut ett bra hål i den som passar bra till honan. Locket på bunken blir golvet. Plast är mycket effektivt på många sätt då de främst är lätt att tvätta av och hålla rent när ungarna väl lämnar boet. Strö lite av bottenmaterialet du har inne i bunken och låt sedan honan fixa resten. Ställ den i ett hörn av honans utrymme och låt henne sedan sköta sitt. Om du vill hålla lite koll själv så kan du göra ett hål i taket på boxen, men inte för stort, enbart så att du kan kika in ibland och se så allt står rätt till.

Se till att ha städat buren i alla fall 1 vecka innan nedkomsten är beräknad så att de är fräsch, för de är vid denna tiden som honan börjar söka sig mot boningen där hon vill föda ungarna.

www.blueberryhedgehogs.com

  • Redigerat 5/24/22, 8:35 PM av Niklas
Annons:
Ceciliaolucifer
4/7/08, 4:19 PM
#1

Mkt bra artikel! :)

Jag har sett 2 vilda igelkottar para sig och det såg ganska lustigt ut :)

Mikaela_B
4/8/08, 12:22 PM
#2

#1 de ser ganska så roligt ut :P

www.blueberryhedgehogs.com

zickan
5/2/08, 9:28 AM
#3

#1 ja det är kul. sett vilda para sig flertal ggr. man hör det ganska väl var de är i det höga gräset under sommaren

/ zickans.com uppfödare av tamråttor och guldhamster i Västerås
Värd på Råttor, Exotiskadjur.

FunkyShrimp
5/2/08, 11:58 AM
#4

#3 Hmm. Hur låter det hela? xD haha
Jag har faktiskt typ ingen aning ;P

Susan80
5/2/08, 3:32 PM
#5

#4 Gå in på "youtube" och sök på igelkottar, så finns det en film med igelkottar som parar sig med varandra.

FunkyShrimp
5/2/08, 4:49 PM
#6

#5 haha. ja jag får göra det :P

Annons:
Mikaela_B
10/3/08, 3:57 AM
#7

putt

www.blueberryhedgehogs.com

Linda-J
4/16/09, 9:13 AM
#8

putt

almazs
5/11/09, 10:48 PM
#9

har hört att igelkottarna är dräktiga i typ två månader? o:

zickan
5/12/09, 12:46 AM
#10

nja.. inte riktigt. vanligast är 1 månad. ca 30 dagar efter lyckad parning. inte alltid lätt att se vilken dag parningen tog så ibland kan man få vänta lite längre.
Men det syns om det är bebbar på g. honan går upp kanska mycket och spenorna blir oftast mer synliga, svullna.

/ zickans.com uppfödare av tamråttor och guldhamster i Västerås
Värd på Råttor, Exotiskadjur.

Upp till toppen
Annons: